AEN20170620006451315_01_i

Song Kang-ho: “A Taxi Driver” este mai mult despre speranta decat o tragedie

Retragerea sangeroasa a armatei in timpul unei revolte pro-democratice din Gwangju, in 1980, ramane unul dintre cele mai intunecate capitole din istoria moderna a Coreei de Sud. Dar Song Kang-ho, actor principal al filmului “A Taxi Driver”, film bazat pe acest incident, a declarat marti, 20 iunie, ca doreste sa transmita mai degraba un mesaj de speranta decat o tragedie si o durere a timpului trecut, informeaza Agentia de stiri Yonhap.

“Initial am refuzat rolul din acest film. A fost o presiune foarte mare sa ma alatur filmului in tragica istorie moderna coreeana”, a spus el in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la un cinematograf din Seul. “A fost un sentiment sanatos de presiune, cum ar fi: “Pot sa fac asta cu adevarat?”, a adaugat actorul.

Cu toate acestea, povestea nu i-a parasit mintea. “Am fost dornic sa impartasesc pasiunea si entuziasmul acestei povesti cu multi oameni, desi filmul ar putea fi dificil”, a mai spus actorul, explicand motivul pentru care a ales sa faca parte din distributia filmului.

Regizat de Jang Hun, cunoscut pentru “Secret Reunion” (2009) si “The Front Line” (2011),  “A Taxi Driver” prezinta revolta oamenilor din Gwangju din data de 18 mai 1980, vazuta prin ochii a doi spectatori, un sofer de taxi din Seoul si un jurnalist din Germania.

Pe 18 mai 1980, cetatenii din Gwangju, aflat la 329 kilometri sud de Seul, s-au ridicat impotriva lui Chun Doo-hwan, care a preluat puterea printr-o lovitura militara de stat si a devenit presedinte mai tarziu. Protestul a fost incheiat printr-o represiune cruda, sondata cu sute de morti si disparuti.

Song ii da viata soferului de taxi pe nume Kim Man-seop, care il ia pe reporterul german pe nume Peter, personaj bazat pe o figura reala, ce dorea ca lumea sa stie adevarul tragediei, si il duce la Gwangju, pentru o suma mare de bani, fara sa stie ce se intampla acolo in ziua revoltei.

Actorul in varsta de 50 de ani a aratat un mare apetit pentru filmele dramtice care descriu capitole dureroase ale tulburatoarei istorii coreeane. O parte din filmografia sa include pelicule cum ar fi “The President’s Barber” (2004), “The Attorney” (2014) si “The Age of Shadows” (2016).

“Nu intentionam acest lucru, dar am aparut in multe filme despre istoria coreeana moderna si contemporana … Cred ca am fost captivat de faptul ca filmele urmau sa prezinte istoria pe care nu am stiut-o sau subliniau prin intermediul artei fapte istorice deja cunoscute”, a declarat actorul, adaugand ca, prin astfel de filme, ar vrea sa dezvaluie prezenta sperantei in loc sa redea tragedia si durerea.

In ceea ce priveste diferentele dintre actualul film si precedentele bazate pe revolta Gwangju, Jang a explicat: “Aceasta este o poveste a rascoalei din Gwangju vazuta din perspectiva a doi spectatori – un sofer de taxi din Seoul si un jurnalist german. Diferenta este ca indivizii obisnuiti isi fac treaba chiar si in situatiile periculoase ale timpului”.

Conform Yonhap, Jang a afirmat ca a trebuit sa fie foarte precaut in pregatirea pentru film din cauza potentialei sale sensibilitati politice. “Dar acum atmosfera s-a schimbat, am reusit sa intalnesc publicul intr-o atmosfera diferita”, a spus el.

Renumitul actor german, Thomas Kretschmann, joaca rolul lui Peter sau Jurgen Hinzpeter, un ultim corespondent pentru compania germana de radiodifuziune ARD-NDR, care si-a riscat viata pentru a raspandi imagini sumbre despre sangeroasa represiune militara din intreaga lume.

Potivit Agentiei Yonhap, directorul filmului a spus ca nu se astepta niciodata ca Kretschmann sa accepte oferta sa de a aparea in aceasta pelicula: “Am contactat mai intai agentia germana si mi s-a spus ca alegerea lui ar fi dificila, dar am trimis o traducere in limba engleza a scenariului, iar Kretschmann m-a contactat in S.U.A., aratandu-mi intentia de a participa. Am fost surprins!”

Cu o distributie din care mai fac parte si actorii Yoo Hae-jin si Ryu Jun-yeol, noul film va avea premiera in luna august. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.