1

Partidele de opozitie intensifica ofensiva impotriva politicii Nord Coreene a lui Moon

Partidele de opozitie din Coreea de Sud si-au intensificat marti, 1 august, ofensiva impotriva urmaririi dialogului si apropierii Presedintelui Moon Jae-in de Coreea de Nord, deoarece testul sau recent de rachete cu raza lunga de actiune a adus securitatea in centrul dezbaterii politice, informeaza agentia de stiri Yonhap.

Conform sursei mentioante, principalul partid de opozitie, Partidul Liberal din Coreea (LKP), a cerut, in special, revizuirea masiva a politicii lui Moon fata de vecinul provocator, subliniind testul de vineri, 28 iulie, al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), care remodeleaza peisajul de securitate din Peninsula si dincolo de el.

“Testul ICBM din Nord schimba fundamental schitele de securitate”, a declarat Shim Jae-cheol, un membru al LKP si vicepresedinte al Adunarii Nationale, agentiei de presa Yonhap. “Trebuie sa revizuim cu atentie politica noastra.”

Cel de-al doilea test ICBM din Nord, care a urmat primului de la inceputul lunii trecute, a adancit scepticismul fata de propunerile de pace ale lui Moon si a consolidat pretentiile conservatorilor ca sanctiunile si presiunea trebuie sa aiba prioritate pentru a impinge Phenianul spre denuclearizare.

Recursiunea LKP impotriva lui Moon s-a intensificat si mai mult, deoarce el si-a luat o saptamana de concediu estival in ciuda tensiunilor transfrontaliere care iau Peninsula cu asalt. Absenta discutiilor telefonice imediate intre Moon si presedintele american Donald Trump asupra provocarii din partea Nord a adaugat un alt motiv pentru ca LKP sa-l atace.

“Faptul ca presedintele a plecat in vacanta in aceasta situatie periculoasa ar putea submina credibilitatea tarii noastre”, a declarat Kim Myung-yeon, un deputat senior al LKP.

Park Joo-sun, liderul interimar al Partidului Popular din opozitia minora, si-a exprimat ingrijorarea ca oferta guvernului lui Moon pentru dialogul inter-coreean ar putea merge impotriva tendintelor internationale pentru aplicarea sanctiunilor asupra Phenianului.

“Intr-o perioada in care comunitatea internationala incearca sa realizeze denuclearizarea Nordului prin presiuni si sanctiuni, urmarirea dialogului cu acesta ar fi ineficienta … Ne temem ca ar putea provoca, mai degraba, o eroare de judecata din partea Coreei de Nord”, a declarat Park intr-un interviu radio.

Preocuparile legate de “Efemeritatea Coreei” au aparut, de asemenea, cand Trump a purtat convorbiri telefonice mai intai cu premierul japonez Shinzo Abe asupra celui mai recent test de rachete Nord Coreean, criticii argumentand ca Seul ar putea fi marginalizat in afacerile de securitate care implica Nordul.

Mizand pe preocuparile legate de siguranta publica, LKP si-a dublat solicitarile pentru desfasurarea completa a bateriei THAAD, un sistem american de aparare antiracheta a carei instalare in Sud a fost suspendata in asteptarea unei evaluari a impactului asupra mediului.

Partidul Democrat (DP), aflat la guvernare, isi apara presedintele, spunand ca guvernul va continua abordarea pe doua directii combinand dialogul cu presiunile, in timp ce se va ocupa cu asprime de provocarile Nordului.

“Chiar si in timpul razboiului, dialogul continua”, a declarat Kim Tae-nyeon, seful DP, incheind: “In timp ce se construieste un sistem robust de aparare bazat pe alianta coreeano-americana si se aplica sanctiuni si presiuni, ar trebui sa se desfasoare si dialogul in paralel.” (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.