statui

Cum au ajuns statuile în cinstea femeilor confort să circule cu autobuzele din Seul

Cinci autobuze din Seul au primit recent un pasager neobișnuit – o statuie a unei fetițe desculțe în rochie tradițională coreeană hanbok.

Similar figurii originale, situată în fața Ambasadei Japoniei din Seul, efigia ușoară reprezintă femeile eufemistic etichetate ca “femei de confort” – femei în majoritate din Coreea de Sud și China, care au fost forțate în sclavia sexuală pentru soldații japonezi în timpul celui de-al doilea război mondial.

Călătoria cu autobuzul, dezvăluită în ajunul Zilei Independenței din 15 august, care marchează eliberarea Coreei față de guvernul colonial japonez, a fost cel mai discutat subiect din Seul. Primarul din Seul, Park Won Soon, a călătorit însoțit de un grup de jurnaliști într-un astfel de autobuz în data de 14 august, pentru a aduce un omagiu victimelor. Călătorii au împărtășit fotografiile statuilor pe care le întâlnesc pe autobuze prin intermediul rețelelor sociale.

În spatele acestui eveniment, care a atras atenția mass-mediei și a politicienilor japonezi, este Rim Jin Wook, proprietar al Serviciului de Trafic Donga.

Rim a fost primul care a venit cu ideea și cel care a făcut presiuni pentru realizarea acestui lucru, asumându-și singur costul.

“Unii ar putea spune că sunt naționalist sau politic, dar fac ceea ce pot face în calitate de cetățean”, a declarat Rim la garajul firmei din Ui Dong, nordul Seulului. “Numai 37 de victime sunt încă în viață (în Coreea de Sud). Vor muri mai devreme sau mai târziu.”

Rim a vrut să le reamintească pasagerilor situația femeilor de confort și a protestat împotriva înțelegerii din 2015 dintre guvernele din Seul și Tokyo de a soluționa “în cele din urmă și ireversibil” problema, care nu ia în considerare opiniile victimelor.

“Acordul a fost făcut fără consimțământul victimelor, care a fost doar scandalos și inacceptabil. Eu nu sunt un politician sau în nicio poziție pentru a protesta singur, dar în calitate de șef al unei companii de autobuze, am vrut să lupt în felul meu “, a spus Rim.

În cadrul acordului, Japonia a oferit o compensație de 1 miliard de yeni (9,1 milioane de dolari), deși nu a recunoscut responsabilitatea juridică. Banii au fost canalizați prin intermediul unui fond sud-coreean pentru unele foste femei de confort și pentru familiile lor.

Statuetele au fost create de artistul Kim Eun Sung, care a făcut originalul din fața Ambasadei Japoniei, împreună cu soția sa. Rim l-a cunoscut pe Kim la un eveniment al absolvenților în 2014.

“Am mers la același colegiu cu artistul, deși nu ne-am cunoscut pe atunci. I-am sunat pe cei doi la începutul lunii iunie pentru a vedea dacă sunt interesați să proiecteze un set de copii ușoare care să fie instalate pe autobuzele mele și au spus OK “, a explicat Rim.

Imaginile statuilor care călătoresc pe autobuze au fost purtate aproape de fiecare ziar important din Coreea de Sud. Cele făcute de pasageri au devenit virale prin intermediul rețelelor sociale, atrăgând cu succes interesul publicului față de atrocitatea nerezolvată din timpul războiului.

Unii au adus un omagiu statuilor prin plasarea de coroane florale la genunchi. Alții au pus șosete în picioarele goale.

Deloc surprinzător, acțiunile lui Rim au iritat Japonia, care a reacționat sensibil ori de câte ori a fost ridicată o nouă statuie în cinstea femeilor de confort.

La o zi după dezvăluirea lor, secretarul general al cabinetului japonez, Yoshihide Suga, și-a exprimat în mod public îngrijorarea cu privire la funcționarea autobuzelor care transportă statui, potrivit cotidianului japonez Yomiuri Shimbun.

“Japonia și Coreea de Sud depun eforturi pentru a dezvolta o relație orientată către viitor”, a declarat Suga într-o conferință de presă, adăugând că înființarea statuilor “ar putea diminua eforturile.”

Posturile de știri japoneze, inclusiv cel mai mare post de televiziune, NHK, au intervenit și ele, spunând că statuile ar putea face călătorii japonezi să se simtă incomod.

Căile rutiere afectate includ câteva locuri favorizate de turiștii japonezi, cum ar fi Namdaemun Market și Lotte Department Store din Myeong Dong.

Dar asta nu pare să-l deranjeze pe Rim deloc.

“Gândește-te cât de absurd este când un om cu greutate în scena politică, cum ar fi un secretar de cabinet, însuși, reacționează extrem de sensibil la un simplu proprietar al unei companii locale de autobuze ca mine. Dacă se simt atât de inconfortabil în această privință, cred că ar trebui să se simtă la fel  și în privința situației oribile a victimelor noastre”, a spus Rim.

“Statuetele vor fi în autobuz până la sfârșitul lunii septembrie așa cum este programat”, a conchis el.

Sursă: koreaherald.com

Traducere: Daniela Elena Iscu




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.