20160906000920_0

Imaginea Coreei vazuta prin ochii lumii, discutata la Forumul de comunicare din domeniul culturii, editia a VIII-a

Un eveniment de schimb cultural care discuta imaginea Coreei vazuta prin ochii comunitatii globale a avut loc luni si marti, 28-29 august, la Seul, informeaza site-ul koreaherald.com.

Potrivit sursei mentionate, cea de-a opta editie anuala a Forumului de comunicare din domeniul culturii a reunit pe 29 august, la Grand Hyatt Seoul, cateva mari personalitati ale artei si culturii din intreaga lume pentru a discuta despre “imaginea Coreei vazuta prin ochii lumii”.

“M-am nascut in Coreea si am fost adoptat de o familie franceza cand aveam 7 ani. Am fost in vizita in Coreea in ultimii sapte ani si de fiecare data cand vizitez tara, observ cum cultura coreeana este o fuziune a traditiei si modernitatii. Si asta face Coreea sa fie puternica pana in ziua de astazi”, a afirmat politicianul francez Jean-Vincent Place in cadrul unei conferinte de presa.

Participantii la acest forum, de la politicieni pana la jurnalisti si fotografi, au putut “gusta” din cultura coreeana vizitand luni, 28 august, anumite locatii, printre care: Templul Jogyesa, Muzeul de medicina coreeana Choonwondang, Hyundai Card Music Library si au facut o vizita nocturna la Gyeongbokgung.

Un veteran jurnalist american, Rod Fritz, care este o ancora in domeniul jurnalistic si reporter pentru WBZ Radio CBS din Boston, a declarat: “Sunt un incepator aici. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult este ca poporul coreean nu-si uita trecutul si mostenirea. Si acest lucru este foarte important.” El a adaugat ca s-a bucurat mai ales de Hyundai Card Music Library, unde a privit un reportaj despre niste artisti cu nume mari.

Alti lideri culturali de la forum i-au inclus pe fotograful spaniol Tino Soriano, pe jurnalista de la BBC Francine Stock, pe fotografii Caroline Dubuois si Hughes Dubois si pe Miriam Sun, co-fondator al Muzeului de Arta Contemporana din Shanghai.

In timpul interviurilor acordate dupa conferinta, liderii culturlai mai sus maintiti au continuat sa impartaseasca modul in care cultura coreeana este primita pe scena internationala.

“Filmele coreene si-au faurit propriile lor locuri in cultura britanica in ultimul deceniu. Filme precum “Train to Busan” si “Okja” au devenit mari hituri, dar cred ca “Handmaiden” de Park Chan-wook a fost cea mai de succes opera coreeana din Marea Britanie”, a spus Stock, care a lucrat si ca un critic de film.

“Cred ca britanicii sunt entuziasmati de modul in care regizorii coreeni, cum ar fi Park si Kim Ki-duk, ilustreaza instinctele umane complicate intr-un mod atat de viu si cinstit. In filmele britanice, violenta este adesea descrisa aproape ca o coregrafie cu ajutorul efectelor vizuale si sonore, insa filmele coreene arata violenta asa cum este ea. Filmul este cu adevarat un limbaj cultural influent”, a adaugat ea.

Miriam Sun, care viziteaza Coreea in fiecare an pentru a promova schimburile culturale intre artistii chinezi si coreeni, a comentat despre cat de mult arta traditionala si contemporana din Coreea, precum operele de arta video ale lui Paik Nam-june, castiga teren in China. “In trecut, arta traditionala coreeana era asemanatoare artei chinezesti, deoarece cele doua tari impartasesc multe elemente culturale. Dar in aceste zile, pot spune cu incredere ca arta coreeana s-a schimbat foarte mult, stabilind un caracter propriu, care este incomparabil cu al oricarei alte tari. Guvernul coreean face de asemenea o treaba buna sprijinind artistii sa-si promoveze munca la nivel international”, a afirmat aceasta.

Sun a adaugat ca guvernul chinez a inceput recent sa invete cum sa stigmatizeze valorile culturale ale tarii si sa-si promoveze artistii in intreaga lume.

Forumul a oferit, de asemenea, sansa de a vedea lucrarile castigatoare ale Coreei prin intermediul concursului Lens, desfasurat in perioada 15 mai – 16 iulie. Coreenii si cetatenii straini care locuiau in tara au trimis fotografiile si videoclipurile pe care le-au considerat cel mai bun reprezentant al tarii. Castigatorii si-au ridicat premiile in timpul cinei din timpul Galei CCF desfasurata in data de 29 august.

Marele Premiu a fost acordat caligrafului Kang Byung-in si fotografului Lim Chae-wook pentru “Frumoasa Coree si Hangeul”. Premiul de excelenta pentru videoclipuri a fost acordat lui Erwan Vilfeu, CEO al Nestle Korea si “Jurnal de calatorie, Coreea de Sud 2017 “, un film de calatorie inregistrat de Elodie Bouladon, student la scoala de la Le Rosey. “Nature” de Peteris Vaivars, ambasadorul Letoniei in Coreea, si “Marriage of Korea” de Curt Olson, fostul CEO al ING Life Korea, au primit premii de excelenta pentru fotografii.

Aproximativ 300 de lideri de opinie din intreaga lume au participat la aceasta cina, inclusiv Roh Tae-kang, al doilea vice-ministru al Ministerului Culturii, Sportului si Turismului, ambasadori din aproximativ 40 de tari, fostul prim-ministru Han Seung-soo, co-presedintele CJ Sohn Kyung-shik si actorul coreean Ahn Sung-ki.

Institutul Coreean de Comunicare a Imaginilor gazduieste, incepand cu 2011, evenimentul anual al Forumului de comunicare din domeniul culturii, dupa succesul “The Culture 20”, un eveniment de schimb cultural care a avut loc in 2010. Forumul incearca sa prezinte adevarata esenta a culturii coreene prin propunerea participantilor internationali si interni de a se angaja intr-o serie de experiente culturale coreene. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.