AEN20170830004052315_01_i

Coreea de Sud va gazdui saptamana viitoare un forum de aparare

Oficiali ai Coreei de Sud au declarat miercuri, 30 august, ca tara est-asiatica va gazdui saptamana viitoare un forum de aparare vice-ministerial privind, in mare masura, Coreea de Nord, eforturile de securitate cibernetica si antiterorism, informeaza Agentia de stiri Yonhap.

Potrivit unei surse a Ministerului Apararii Nationale, dalogul de aparare de la Seul (SDD) ce va tine trei zile, al saselea de acest fel, va fi deschis miercuri, 6 septembrie, la hotelul Westin Chosun din capitala tarii.

“Cu tema “Viziuni pentru cooperarea in domeniul securitatii intr-o epoca de incertitudine”, conferinta anuala va reuni functionari guvernamentali si experti din 38 de tari si patru organizatii internationale”, a afirmat aceeasi sursa.

Conform Yonhap, ministrul australian al apararii, Marise Payne, va programa un discurs principal. Alti participanti includ aproximativ o duzina de functionari cu statut de vice-ministri, iar din partea Chinei este asteptata o delegatie civila de experti in securitate.

In prima sesiune plenara, ce se va desfasura joi, 7 septembrie, Daniel Russel, cercetator senior la Institutul pentru Politica Societatii din Asia, va modera discutiile privind amenintarile cu rachetele balistice din Coreea de Nord si viziunea de securitate a Peninsulei Coreene.

Russel a servit ca asistentul secretarului de stat al Statelor Unite pentru afaceri din Asia de Est si Pacific. Alaturi de el vor fi prezenti si ministrul de externe al Suediei, Suh Choo-suk, ministrul de externe Lim Sung-nam si locotenetul general Thomas Bergeson, al saptelea comandant al Fortelor aeriene din S.U.A.

Conform declaratiilor oficialilor, in prima zi, Coreea de Sud intentioneaza sa aiba o intalnire ministeriala separata cu statele membre ale ASEAN.

Agentia de stiri Yonhap mai informeaza ca in cadrul a doua sesiuni speciale, participantii vor vorbi despre a patra revolutie industriala si despre o directie a politicii de aparare aferente.

SDD din acest an vine pe fondul  tensiunilor regionale provocate de o serie de lansari de rachete balistice din partea Nordului.

Inaugurat in 2012, forumul este modelat dupa Summit-ul de securitate al Asiei, mai bine  cunoscut sub numele de Dialogul Shanggri-La, care se desfasoara anual in Singapore, iar in anul inaugural, numai 15 state s-au alaturat evenimentului de la Seul.

Oficiali ai Ministerului Apararii din Sud au incheiat declaratia afirmand ca vor depune eforturi constante pentru a ridica statutul international al SDD, astfel incat sa poata avansa pentru a deveni un forum global de securitate dincolo de regiunea Asia-Pacific. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.