AEN20171019009100315_09_i

SeMA Bunker, galeria de arta deschisa intr-un bunker VIP din 1970

In 2005, guvernul metropolitan din Seul a dat peste un bunker subteran de 871 de metri patrati in timp ce construia o statie de autobuzul ce urma sa aiba legatura cu Yeouido, vestul Seulului. Conform Agentiei de stiri Yonhap,  dupa ani de planificare si renovare, bunkerul a fost deschis drept o galerie de arta publica.

Numit SeMa Bunker, dupa Muzeul de Arta din Seul (SeMA)care  conduce spatiul, galeria s-a deschis cu o expozitie formata din doua sectiuni: “Yeouido Modernity”, care evidentiaza procesul de modernizare a Coreei prin intermediul filmului, instalatiilor si a fotografiei si un spectacol de arhiva “Galeria istorica”, ce urmareste istoria Yeouido si a buncarului.

Desi nici un an oficial nu a fost gasit vreodata pe buncarul subteran, dotat cu o canapea confortabila, toalete si spatii de dus, oficialii orasului cred ca a fost construit pe la sfarsitul anului 1976 sau la inceputul anului 1977 pe baza fotografiilor militare ale echipei de aviatie din zona. Oficialii presupun, de asemenea, ca a fost creat un adapost misterios de 3 metri pentru presedintele Park Chung-hee, un dictator militar care a condus Coreea in 1963-1979, in caz de urgenta.

Chiar deasupra buncarului, care se afla la cinci metri sub pamant, era un punct de revizuire pe care Park il folosea pentru a inspecta paradele militare din Piata Yeouido, pe 1 octombrie de Ziua Fortelor Armate. La vremea aceea, cateva sute de mii de soldati mergeau  acolo intr-o ceremonie speciala.

“Credem ca buncarul a fost construit ca refugiu pentru orice situatie de urgenta in timpul ceremoniei oficiale din ziua de 1 octombrie”, a declarat primarul Seulului, Park Won-soon, la ceremonia de deschidere.

“Oamenii creeaza un spatiu, dar un spatiu ofera si viata oamenilor. Apreciem istoria si locurile noastre cu povestiri”, a afirmat primarul care este bine cunoscut pentru faptul ca doreste conservarea  vechilor cladiri si structuri ale orasului.

“Sper ca vom incepe inca o traditie chiar astazi, aici”, a spus el cu speranta ca multi oameni sa viziteze galeria de arta “care a fost o data neglijata, dar a renascut intr-un loc special care ne pastreaza istoria si memoria”.

Separat, oficialii au anuntat, de asemenea, planul de a dezvalui alte doua instalatii subterane, unul in Palatul Gyeonghui, considerat a fi construit la sfarsitul perioadei coloniale japoneze (1910-1945), iar cealalta “Ghost” Station din Sinseol-dong, construita  in 1974.

Se considera ca adăpostul masiv de 1.378 de metri patrati din palat a fost construit ca refugiu  din calea unei lovituri aeriene din partea armatei japoneze in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dispune de 10 camere si facilitati de comunicare, iar peretii cu grosimea de 3 metri indica o structura substantiala si solida.

Ultima instalatie a fost scoasa din uz deoarece  a fost deschisa o statie de metrou, care in ultimii 43 de ani  a fost restrictionata pentru public. Dar a fost adesea folosita de grupuri K-pop  cum ar fi EXO si TWICE pentru a filma videoclipuri muzicale, precum si drept spatiu de filmare a unor drame si filme.

“Cele doua locuri vor fi deschise temorar  in timpul weekend-urilor din data de 21 octombrie panaa pe 26 noiembrie pentru cei care fac o rezervare online, iar un plan pe termen lung va fi stabilit anul viitor, dupa ce se va analiza raspunsul publicului”, au incheiat oficialii. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.