SeMA Bunker, galeria de arta deschisa intr-un bunker VIP din 1970

In 2005, guvernul metropolitan din Seul a dat peste un bunker subteran de 871 de metri patrati in timp ce construia o statie de autobuzul ce urma sa aiba legatura cu Yeouido, vestul Seulului. Conform Agentiei de stiri Yonhap,  dupa ani de planificare si renovare, bunkerul a fost deschis drept o galerie de arta publica.

Numit SeMa Bunker, dupa Muzeul de Arta din Seul (SeMA)care  conduce spatiul, galeria s-a deschis cu o expozitie formata din doua sectiuni: “Yeouido Modernity”, care evidentiaza procesul de modernizare a Coreei prin intermediul filmului, instalatiilor si a fotografiei si un spectacol de arhiva “Galeria istorica”, ce urmareste istoria Yeouido si a buncarului.

Desi nici un an oficial nu a fost gasit vreodata pe buncarul subteran, dotat cu o canapea confortabila, toalete si spatii de dus, oficialii orasului cred ca a fost construit pe la sfarsitul anului 1976 sau la inceputul anului 1977 pe baza fotografiilor militare ale echipei de aviatie din zona. Oficialii presupun, de asemenea, ca a fost creat un adapost misterios de 3 metri pentru presedintele Park Chung-hee, un dictator militar care a condus Coreea in 1963-1979, in caz de urgenta.

Chiar deasupra buncarului, care se afla la cinci metri sub pamant, era un punct de revizuire pe care Park il folosea pentru a inspecta paradele militare din Piata Yeouido, pe 1 octombrie de Ziua Fortelor Armate. La vremea aceea, cateva sute de mii de soldati mergeau  acolo intr-o ceremonie speciala.

“Credem ca buncarul a fost construit ca refugiu pentru orice situatie de urgenta in timpul ceremoniei oficiale din ziua de 1 octombrie”, a declarat primarul Seulului, Park Won-soon, la ceremonia de deschidere.

“Oamenii creeaza un spatiu, dar un spatiu ofera si viata oamenilor. Apreciem istoria si locurile noastre cu povestiri”, a afirmat primarul care este bine cunoscut pentru faptul ca doreste conservarea  vechilor cladiri si structuri ale orasului.

“Sper ca vom incepe inca o traditie chiar astazi, aici”, a spus el cu speranta ca multi oameni sa viziteze galeria de arta “care a fost o data neglijata, dar a renascut intr-un loc special care ne pastreaza istoria si memoria”.

Separat, oficialii au anuntat, de asemenea, planul de a dezvalui alte doua instalatii subterane, unul in Palatul Gyeonghui, considerat a fi construit la sfarsitul perioadei coloniale japoneze (1910-1945), iar cealalta “Ghost” Station din Sinseol-dong, construita  in 1974.

Se considera ca adăpostul masiv de 1.378 de metri patrati din palat a fost construit ca refugiu  din calea unei lovituri aeriene din partea armatei japoneze in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dispune de 10 camere si facilitati de comunicare, iar peretii cu grosimea de 3 metri indica o structura substantiala si solida.

Ultima instalatie a fost scoasa din uz deoarece  a fost deschisa o statie de metrou, care in ultimii 43 de ani  a fost restrictionata pentru public. Dar a fost adesea folosita de grupuri K-pop  cum ar fi EXO si TWICE pentru a filma videoclipuri muzicale, precum si drept spatiu de filmare a unor drame si filme.

“Cele doua locuri vor fi deschise temorar  in timpul weekend-urilor din data de 21 octombrie panaa pe 26 noiembrie pentru cei care fac o rezervare online, iar un plan pe termen lung va fi stabilit anul viitor, dupa ce se va analiza raspunsul publicului”, au incheiat oficialii. (Corina Stan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.