moon

Campania anti-coruptie a lui Moon se extinde catre militari

 

Presedintele Moon Jae-in a lansat o campanie de “eradicare a raului profund inradacinat” a guvernelor anterioare ca prioritate de varf a agendei sale politice, informeaza The Koreatimes.

Conform sursei mentionate, in acest scop, procurorii de stat au examinat presupusele nereguli in cadrul administratiilor lui Lee Myung-bak si Park Geun-hye, inclusiv presupusa incercare a acestuia de a controla mass-media si de a supraveghea civilii si rivalii politici.

Armata, care a fost criticata pentru presupusele coruptii si miscari motivate politic, nu constituie o exceptie in eforturile permanente ale guvernului de reformare.

Comandamentul Cibernetic al Ministerului Apararii Nationale a devenit deja o tinta a investigatiei procurorilor in legatura cu presupusele sale campanii online josnice impotriva liberalilor in timpul alegerilor generale si prezidentiale din 2012. Moon a fost prezent in sondajul prezidential din 2012 ca un candidat al opozitiei si a pierdut lin fata lui Park la o diferenta mica.

Documentele obtinute de procuratura au aratat ca, la acea vreme, comandamentul de razboi cibernetic a raportat activitatile sale politice de atunci ministrului apararii Kim Kwan-jin si biroului prezidential  Cheong Wa Dae. Kim a servit ca ministru al apararii in timpul guvernelor Lee si Park si a devenit mai tarziu seful biroului de securitate al lui Park. Acestuia i-a fost interzis sa paraseasca tara din cauza anchetei.

La randul sau, ministrul apararii Song Young-moo a declarat pe 12 octombrie intr-un audit al Adunarii NaTionale ca a obligat oficialii ministerului sa puna capat procesului de promovare a celor acuzati ca sunt implicati in activitatile Comandamentului Cibernetic si sa-i trateze ca suspecti.

“Voi depune eforturi pentru reorganizarea completa a Comandamentului Ciberneticyber”, a declarat Song, facand juramantul de a efectua o investigatie aprofundata a cazului.

Activitatile necorespunzatoare ale Comandamentului Cibernetic, a carui datorie este sa conduca razboaie psihologice in spatiul cibernetic si sa se pregateasca pentru terorismul cibernetic al Coreei de Nord, nu au fost singurele care au provocat o agitatie publica.

Incalcarile obisnuite ale drepturilor omului si abuzurile sexuale in unitatile militare au fost, de asemenea, citate drept probleme cronice.

Ultimul caz a fost centrata pe generalul Park Chan-ju, fostul comandant al celui de-al doilea comandament de operatiuni ale armatei, si pe soția sa, care a exploatat mult timp soldatii desemnati sa serveasca la domiciliul sau oficial.

Generalul Park si sotia lui au fost acuzati nu numai ca ii obligau pe soldati  sa spele rufele, sa calce, sa se ocupe cu  gradinaritul si curațenia, dar si ca le ordononau sa traga jaluzelele in dormitor si sa ridice gunoaie de pe canapeua si podeaua camerei de zi. Pe baza declaratiei  soldatilor care sustin ca cei doi ii tratau ca pe niste sclavi, generalul a fost pus la indoiala de procurorii militari.

Exprimandu-s regretul fata de acest caz, presedintele Moon a cerut ministrului “sa nu adopte masuri provizorii doar pentru a elimina controversa prezenta, ci pentru a imbunatati in intregime sistemul”.

Presedintele Moon a promis, de asemenea, sa cerceteze acuzatiile de coruptie legate de proiectele majore de aparare ale administratiilor anterioare, inclusiv proiectul FX de 7,3 trilioane de dolari castigat, in urma caruia conducerea de la Seul a decis sa cumpere 40 de luptatori Lockheed Martin drept urmatoarea generatie de luptatori ai Fortelor aeriene ale Republicii Coreea .

Unii parlamentari, inclusiv reprezentantul Kim Jong-dae al partidului minoritar de opozitie, Partidului Justitiei, au sustinut in mod constant acuzatiile conform carora compania Americana de aparare Lockheed Martin a beneficiat de favoritismul armatei sud-coreene, canda a castigat contractul in 2014 asupra companiei Boeing.

Decizia de a cumpara F-35, condusa de fostul ministru al apararii Kim, a provocat, de asemenea, controverse enorme, intrucat s-a aflat tardiv ca natiunea nu a reusit sa primeasca patru tehnologii F-35 de la Lockheed Martin datorita managementului deficient al programului de compensatie. Tehnologiile au fost esentiale pentru proiectul KF-X de dezvoltare a luptatorilor coreeni.

Presedintele Moon, dupa ce a fost lider al opozitie, a declarat ca Kim Kwan-jin si biroul prezidential Cheong Wa Dae au luat o “decizie politică” care a adus prejudicii enorme natiunii.

In conformitate cu misiunea guvernului de a reforma sectorul de aparare, auditul Consiliului de Stat si Inspectoratul investigheaza in prezent proiectul controversat F-X.

Ordinul presedintelui Moon, dat in august, pentru o proba speciala in represiunea violenta a juntei militare din 1980 impotriva pro-democratilor din Gwangju este un alt exemplu al eforturilor guvernului de a eradica relele profunde.

Purtatorul de cuvant al presedintiei, Park Soo-hyun, a declarat ca ancheta condusa de ministerul apararii vizeaza cele doua afirmatii potrivit carora armata condusa de generalul, Chun Doo-hwan, a ordonat soldatilor sa deschida focul asupra cetațenilor care folosesc mitralierele de la elicoptere si avioane de lupta pentru bombardarea orasului.

Grupul de lucru anti-coruptie

Pe 16 octombrie, Ministerul Aparariii Nationale a lansat oficial un comitet pentru solutionarea “epidemiei” coruptiei si realizarea planurilor de reforma.

Kang Ji-won, un bine-cunoscut avocat pentru drepturile omului care a candidat la alegerile prezidentiale din 2012, a fost numit presedinte al comitetului de 10 membri.

Kang este sotul lui Kim Young-ran, fostul șef al Comisiei pentru drepturilor civile si pentru combaterea coruptiei, ce a initiat in 2011 influenta anti-grefa.

“Comitetul intentioneaza sa abordeze problemele legate de presupusele campanii online defaimatoare, incalcari ale drepturilor omului si abuzuri sexuale in unitatile militare, precum si formarea fraternitatilor necorespunzatoare in cadrul armatei”, a declarat un oficial al ministerului cu condiia anonimatului. “Comitetul va forma subcomitete in conformitate cu astfel de probleme.”

Partidele de opozitie: Campania este “razbunare politica”

Principalul partid de opozitie, Partidul Liberal, si partidul minoritar Bareun tot din opozitie au criticat demersul guvernului Moon pentru reformarea sectoruluiu militar si al apararii, spunand ca comisia este formata din membrii de stanga.

Partidele conservatoare au afirmat, de asemnea, ca componența membrilor a dezvaluit intentia administratiei lui Moon de a efectua o “razbunare politica” impotriva fostelor guverne conservatoare, sub pretextul abordarii nelegiuirile acumulate.

Cele doua parti  au declarat ca prioritatea lui Moon ar trebui sa fie rezolvarea problemelor aparute de la formarea guvernului sau, cum ar fi provocarile nucleare repetate ale Coreei de Nord si presiunea SUA de a renegocia Acordul  de comert liber SUA-Coreea.
“Guvernul lui Moon nu a reusit sa raspunda la intrebarea oamenilor cu privire la modul de a face fata amenintarilor nucleare ale Nordului”, a declarat Rep. Joo Ho-young, liderul etajului minor al partidului Bareun din opozitie.

Joo a adaugat ca este necorespunzator sa alcatuiasca o comisie insarcinata cu acte ale “raului profund inradacinat”  acumulate cu cifre care au legaturi cu guvernul actual. (Corina Stan)

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.