AEN20180104011300315_01_i

Ministrul de externe sud-coreean: “Coreea de Sud s-a opus optiunii “freeze for freeze” asupra amenintarilor nucleare nord-coreene”

Coreea de Sud nu sprijina asa-numita optiunea “freeze for freeze” care cere Coreei de Nord sa-si inceteze testele nucleare in schimbul suspendarii exercitiilor militare comune sud-coreean-americane, a declarat un purtator de cuvant al ministerului de externe joi, 4 ianuarie, conform  agentiei de stiri Yonhap.

“Guvernul nostru nu este de acord cu pozitia <<freeze for freeze>>”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de externe, Noh Kyu-duk, atunci cand a fost intrebat ce pozitie ar lua Seoulul daca aceasta problema ar fi ridicata la viitoarele discutii inter-coreene.

“In prezent, autoritatile militare din Coreea de Sud si din SUA au discutii stranse”, a afirmat oficialul, referindu-se la consultarea continua a aliatilor, menita sa amane in acest an obisnuitul exercitiu comun de primavara pana dupa  Jocurile Olimpice de iarna PyeongChang.

Potentiala intarziere este discutata intr-o incercare de a sprijini gazduirea linistita a Jocurilor Olimpice de catre Seoul, dar nu face parte din optiunea “freeze for freeze”, mai arata sursa mentionata.

Ca o optiune de a distruge tensiunile din Peninsula Coreeana, expertii progresivi din Coreea de Sud si SUA au propus ca autoritatile nord-coreene sa declare un moratoriu privind testele sale de arme nucleare si rachete balistice, in timp ce Seoul si Washington isi opresc exercitiile militare comune anuale, pe care Nordul le reclama ca pe o repetitie a razboiului impotriva regimului sau.

Potrivit Yonhap, remarcile au venit pe fondul unor semnale crescande de posibila dezghetare a relatiilor inter-coreene. Cele doua Corei au redeschis miercuri, 3 ianuarie, linia de comunicare de la granita dupa ce liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat ca a ordonat oficialilor tarii sa discute cu Sudul despre participarea la Jocurile Olimpice.

“Ministerul Afacerilor Externe considera ca relatiile inter-coreeene ar trebui imbunatatite inte-un mod care sa faca progrese in problema denuclearizarii Coreei de Nord”, a incheiat purtatorul de cuvant, raspunzand la ingrijorarea ca negocierile bilaterale pot veni cu costul cooperarii Seoulului cu S.U.A. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.