happy-chinese-new-year-card-year-dog-89796707

Anul cainelui de aur invie speranta pentru coreeni

In aceasta perioada a fiecarui an, exista un ritual prin care coreenii caracterizeaza Anul Nou bazat pe astrologia chineza si prezic cum va fi acesta, informeaza The Korea Times.

Potrivit zodiacului chinez, care se refera in fiecare an la un animal al ciclului de 12 ani, 2018 este “Anul cainelui de aur”, o caracterizare derivata din “Anul lui Musul”. In caracterele chinezesti, “mu” inseamna galben, in timp ce “sul” se refera la caine.

Galbenul sau auriul este culoarea regalitatii. Expertii astrologiei chineze spun ca bebelusii nascuti in acest an trebuie sa fie lideri. Potrivit acestora, persoanele nascute in Anul Cainelui sunt de incredere si conservatoare. Ei sunt mari ganditori si se bucura de o buna reputatie. Se spune ca sunt temperate, dar odata ce le-ai calcat pe coada, au tendinta de a exploda si furia lor este greu de controlat.

Ban Byung-yool, profesor de istorie coreeana la Universitatea Hankuk de Studii Straine, a declarat ca ciclul de 12 ani, cunoscut si sub denumirea de “Filialele Pamantesti”, face parte din modul de viata al coreenilor de cand calendarul lunar chinez a fost introdus in aceasta tara.

“In perioada pre-moderna, filialele pamantesti erau destul de utile si mult timp au fost folosite in Asia de Est ca un instrument pentru a anticipa ce se va intampla in urmatorul an … Acestea sunt un fel de intelepciune empirica derivata din cunostintele acumulate de omenire de-a lungul a mii de ani si din lectiile invatate in acele vremuri, prin urmare este corect sa spunem ca ciclul de 12 ani reprezinta, mai degraba, intelepciune decat superstitie”, a spus profesorul Ban.

In Anul cainelui de aur, unii experti anticipeaza ca natalitatea natiunii ar putea creste din cauza interpretarii pozitive a anului. Natalitatea a crescut, de asemenea, in anul 2007, Anul Porcului de Aur, deoarece expertii spun ca bebelusii nascuti in acel an ar deveni bogati. Pe fondul scaderii mortalitatii, rata natalitatii a crescut cu 10% in acel an fata de anul precedent.

Kwak Geum-joo, profesoara de psihologie la Universitatea Nationala din Seoul, a declarat ca utilizarea zodiacului chinez pentru a prezice ce se va intampla in Noul An ar putea parea putin irationala, dar nu este ceva rau.

“Acest lucru dovedeste ca oamenii, in adancul inimii, doresc o anumita schimbare pozitiva in viata lor, ceea ce inseamna ca ei inca mai au speranta pentru viitor… Niciodata nu stim ce ne aduce ziua de maine, astfel ca in timp ce oamenii traiesc in incertitudine, ei spera  doar ca lucrurile vor merge bine”, a afirmat ea.

Prezicerea despre cum va fi noul an pe baza caracteristicilor animalelor zodiacale este unica pentru cultura din Asia de Est. Expertii astrologiei chinezesti prevad ce se va intampla in Anul Nou bazandu-se pe presupusele caracteristici ale animalului.

De exemplu, oamenii nascuti in Anul Cainelui sunt persoane sincere, nelinistite, mereu se grabesc undeva, sunt  tipul de persoane care incearca sa munceasca fara pauza si risca tot pentru a-si indeplini dorintele.

Printre cei nascuti in Anul Cainelui, persoanele care s-au nascut in 1958, mai bine cunoscuti sub numele de “58ers”, sunt foarte cunoscuti pentru diferentele frapante de caracter. Sunt generatia exploziei demografice postbelice, in acel an nascandu-se aproximativ 920.000 de copii. Anul 1958 este si cel in s-au inregistrat pentru prima data peste 900.000 de nasteri.

Rata cresterii natalitatii a condus la o concurenta mai mare pentru intrarea la colegiu in 1977, cand prima generatie a exploziei demografice din Coreea a ajuns la varsta de 19 ani. Cu toate ca acum sunt batrani, cei nascuti in ’58 sunt considerati mai independenti si mai putin ierarhici decat alte grupe de varsta.

Park Gwang-seo, profesor de fizica la Universitatea Sogang, a declarat ca utilizarea zodiacului chinezesc pentru a prezice viitorul este un fenomen coreean.

“Coreenii restrangeau cultura straina”, ​​a afirmat Park, presedintele Institutului Coreean pentru Libertate Religioasa. “Presupun ca cultura chineza a fost aproape uitata in China, dar coreenii inca si-o amintesc si o folosesc pe scara larga … O asemenea coreenizare a culturii nascute in strainatate se regaseste si in religie atunci cand ne uitam la modul in care protestantismul american s-a transformat in aceasta tara. Protestantismul coreean este mai fundamental decat omologul sau american”, a explicat Park.

Anumiti experti spun ca celebrarea Anului Nou dupa zodiacul chinez a fost stimulata de afacerile care se auto-deservesc. Cresterea natalitatii creeaza un avantaj pentru unele companii care produc bunuri pentru copii, astfel incat acestea sa profite la maximum de zodiacul chinezesc pentru a-si vinde produsele in cantitate mai mare. Producatorii de scutece s-au bucurat de un boom rar in 2007, datorita ratei natalitatii sporite si se vor bucura si in acest an, mai arata The Korea Times. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.