Seollal-ul, o sarbatoare coreeana pe gustul tuturor

Seollal este o sărbătoare oficială in Coreea, fiind totodata considerata una dintre cele doua cele mai importante sarbatori coreene (cealalta fiind Chusok/추속- Ziua Recoltei). Seollal este, practic, ziua în care începe noul an, în funcție de calendarul lunar chinezesc. Se poate spune ca seamana cu sarbatoarea Anului Nou occidental, fiind considerata un moment bun pentru reconciliere si noi inceputuri. La sfârșitul zilei de lucru înainte de Seollal, marile orașe se golesc si, chiar daca pare poate imposibil avand in vedere infrastructura din Coreea, pe unele autostrazi se circula bară la bară. Trenurile și autobuzele sunt pline, de asemenea, intrucat coreenii se îndreaptă spre orasele lor natale (este vorba despre locul in care locuieste cea mai in varsta persoana de sex masculin din familie). Aici au loc niste ceremonii in cadrul carora toti membrii familiei isi manifesta respectul fata de cei mai in varsta. Totodata, oamenii viziteaza mormintele stramosilor si organizeaza mese in cinstea acestora.

Exista tot felul de legende legate de Seollal. Una dintre ele spune ca dacă copiii merg la culcare în ajunul noului an, sprâncenele lor se vor albi, prin urmare acestia incearca sa ramana trezi toata noaptea. De cealalta parte, părinții trebui să atarne o sita facuta din paie de orez (pokchori) pe usa sau poarta casei. Se spune ca acest lucru le va aduce noroc și va alunga spiritele rele. Unul dintre aceste spirite este Yakwangi care, potrivit legendei, in ajunul Seollal rătăcește prin lume și le creeaza probleme oamenilor. Legenda spune ca toti pantofii ii aparțin lui Yakwangi. Dacă el ii gaseste pe ai tai la usa si i se potrivesc, i-ai pierdut! In lus, vei fi lipsit de noroc tot anul. Prin urmare, de Solnal se poate spune ca este „incalcat” obiceiul de a-ti lasa pantofii la usa atunci cand intri in casa, fiind „mai sigur” sa ii iei cu tine si sa ii atarni undeva, cat mai sus posibil, de căpriorii de la casa, eventual. Se mai spune si ca sita din paie de orez atarnata de parinti la usa de la intrare sau la poarta il va tine pe Yakwangi departe de panofi, distragandu-i atentia. “Ce-i asta?”, s-ar putea intreaba el in momentul in care vede sita. “Are atât de multi ochi!” (el crede că găurile sitei sunt ochii.) si apoi începe să numere „ochi” sitei, insa pierde sirul numerelor si o ia de la capat, din nou si din nou, pana cand noaptea trece. La fel ca multe alte spirite, Yakwangi trebuie să se ascundă in zori, astfel ca oamenii raman cu pantofii si scapa de ghinion.

In dimineata de Seollal, coreenii se imbraca cu haine noi, numite solbim (설빔), care simbolizeaza un nou început (un hanbok cumparat special pentru acesata ocazie). Apoi are loc Charye – 차례, o ceremonie in onoare stramosilor lor. Toti membrii familiei se aduna la masa (folosita de aceasta data pe post de altar) in casa celui mai in varsta dintre ei si ofera manacare in cinstea spiritelor stramosilor lor. Coreenii cred ca spiritele bine hranite ii vor binecuvanta pe descendenti. Ritualul tradițional următoare este Sebae – 세배. Aici oamenii mai tineri se închin in fata celor mai în vârstă, carora li se ureaza multat sanatate si viata lunga (새해 복 많이 받으세요! – saehae bok man’i badîseyo! – care se traduce prin a primi multe binecuvantari in noul an: Va rog sa primit mult noroc/binecuvantare in noul an!). Cei dintati sunt rasplatiti cu bani, dulciuri si sfaturi intelepte. Banii se pastreaza in niste saculete speciale numite “bokjumoni” – 복주머니.

De Seollal se mananca Tteokkug –떡국, o supa cu bucati de prajituri de orez, Tteok mandu guk – 떡만두국 (un fel de supa cu găluște), Yaksik – 약식(orez dulce-lipicios – desert), Japchae – 잡채(fidea, legume și carne) și Bindaetteok -빈대떡(clatite din fasole mung).

Tteokkug/떡국

Ca bauturi se servesc Sikhye -식혜(numit ocazional si „dansul” sau „gamju” – este o băutură coreeana tradițional de orez dulce, servita, de obicei, ca un desert). Pe lângă ingredientele sale lichide, sikhye conține boabe de orez fiert și, în unele cazuri, nuci de pin) și Sujeonggwa – 수정과. Sujeonggwa este un punch de fructe traditional coreean. De culoare brun-roscat inchis, punch-ul este facut din Persimmon uscat (Persimmon, pau-pau, kaki sau hurma este numele fructului multor pomi din genul Diospyros, familia Ebenaceae), scortisoara, ghimbir si este adesea garnisit cu nuci de pin. Punch-ul se face mai intai prin fabricarea berii obtinute din scorțișoară și ghimbir puse la fiert, la foc mic. Partile solide rezultate din fierberea compozitiei sunt apoi eliminat și lichidul rămas se fierbe din nou, adaugandu-se miere sau zahar brun. Fructele de Persimmon uscate sunt tăiate în bucati, se pun la macerat și se înmoaie după ce berea s-a răcit complet. Acest lucru se face de obicei cu cateva ore inainte de servire, pentru ca înmuierea excesiva a fructului poate îngroșa lichidul limpede, facandu-l sa aiba un aspect tulbure. Sujeonggwa este servit rece și de obicei ca un desert, la fel ca Sikhye, datorită gustului său dulce. De asemenea, este disponibil pe scară largă în formă de conserve (la doze).

Sikhye -식혜

Seollal-ul este, de asemenea, apreciat pentru jocurile sale. Unul dintre acestea este „Noltuigi”, un joc de fete care dateaza inca din timpul dinastiei Choson. În acele zile femeile erau lipsite de libertate. Acestea traiau pe parcursul anului intr-un cerc restrans, fiind inconjurate doar de membrii familiei. În cazul în care puteau sari destul de sus in vreme ce jucau Noltuigi, puteau vedea, pentru numai o secunda, lumea din afara gardurilor de piatra inalte. Noltuigi este, deci, un joc de sărituri care se joaca in echipa de cate doua persoane pe niste placi/scanduri de lemn care arata ca balansoarele occidentale. O fată se află intr-un capat, la marginea balansoarului, iar celălalt se află în cealaltă parte. Fiecare sare la rândul său, iar când ajunge jos, celălalta este lansata în aer. Obiectivul jocului este de a vedea cine poate sarii mai sus.

Un alt joc devenit celebru cu ocazia Sollal-ului este Yutnori, considerat a fi, totodata, si unul dintre cele mai populare jocuri tradiționale din Coreea. Acesta este în esență un joc in care se folosesc patru bețe de lemn ca niste zaruri care aterizează fie cu fața în sus sau cu fața în jos (partea plată). Pentru a juca ai nevoie de bastoane, o placa de Yut și un fel de pioni/jetoane. Jucatorii, împărțiti pe echipe, arunca bețele în aer, apoi mutata un pion/jeton de pe placa de Yut în funcție de numărul de bastoane care au aterizat cu fața în sus și în jos (partea plată). De obicei, echipa care reuseste sa mute toti cei patru pioni în jurul placii de Yut câștigă prima. Acest joc a fost derivat din ritualurile de divinație.

Cu ocazia Seollal, coreeni joaca si „Paengichigi” – un joc jucat doar de baieti. Se joaca rotind un fel de titirez din lemn și lovind partea sa inferioară cu un băț care are atașate siruri de sfoara la un capat (ca un bici). Este un joc provocator în care concurenții incearca sa darame „titirezul” celuilalt păstrând în același timp in picioare propriul lor „titirez”.

Jegichagi este un joc în aer liber care este jucat, de obicei, în rândul tinerilor băieți. Acesta poate fi jucat de unul singur (un singur jucator) sau cu prietenii (mai multi jucatori). Jegi este realizat din monede vechi și hanji, hârtie tradițională coreeană. Jucătorul trebuie sa arunce Jegi in sus si să il mențină in aer, lovindu-l cu piciorul ca pe o minge pentru a preveni ca acesta sa atinga pamantul, loviturile sale numarandu-se (ca niste puncte). Un jucător folosește, de obicei, acelasi picior pentru a lovi si mentine Jegi in aer, dar el poate schimba picioarele, de asemenea, daca oboseste sau ii vine mai usor asa. Într-un joc unu-la-unu, jucatorul cu cel mai mare număr de lovituri consecutive castiga. Într-un joc de grup, jucătorii stau într-un cerc, și lovesc pe rand Jegi, trimitandu-l de la unul la altul. Jucătorii care nu reușesc să loveasca cu piciorul Jegi la primirea acestuia și-l lasa sa cada jos, pierd.

Festivitatile organizate cu ocazia Seollal dureaza timp de 3 zile. Anul acesta, Seolnal are loc in perioada 15-17 februarie, iar la anul acesta se va sarbatori intre 4-6 februarie. (한사랑)

Sursa text: http://news.mofat.go.kr




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.