AEN20180125003051315_01_i

Moon Jae-in cere eforturi sporite pentru crearea de locuri de munca pentru tineri

Presedintele Moon Jae-in a cerut joi, 25 ianuarie, sa creeze noi locuri de munca de calitate pentru tineri, afirmand ca o rata ridicata a somajului in randul tinerilor este un dezastru national, informeaza agentia de stiri Yonhap.

“Am subliniat in numeroase randuri ca problema somajului in randul tinerilor este o sarcina foarte urgenta care ar putea fi numita dezastru national. Am promis din nou sa ma ocup de problema somajului in randul tinerilor ca obiectiv national in mesajul meu de anul nou”, a declarat presedintele in timp ce gazduia o intalnire speciala la biroul sau, Cheong Wa Dae, pentru a discuta modalitati de a crea mai multe locuri de munca pentru tineri.

Potrivit sursei mentionate, la intalnire au participat zeci de oficiali guvernamentali de varf si tineri solicitanti de locuri de munca, inclusiv studenti.

Crearea de locuri de munca de calitate, in special pentru tineri, a reprezentat una  dintre principalele promisiuni electorale ale lui Moon. Presedintele a promis ca va adauga 810.000 de noi locuri de munca numai in sectorul public in timpul mandatului sau de cinci ani, care se va incheia in mai 2022.

Moon a avut mai multe grafice afisate in biroul sau pentru a verifica rata somajului din tara si alte dezvoltari legate de locul de munca zilnic.

La sfarsitul lunii decembrie, rata somajului pentru tinerii intre 15 si 29 de ani a ajuns la 9,2%, de aproape trei ori mai mare decat rata generala a somajului, care este de 3,3%, mai informeaza Yonhap.

Presedintele a remarcat ca rata ridicata a somajului in randul tinerilor nu poate fi decat o problema temporara, numarul tinerilor care se asteapta sa scada dramatic in viitorul apropiat, datorita ratei scazute a natalitatii, un fenomen care a inceput acum doua decenii.

“Cu toate acestea, cred ca problema somajului in randul tinerilor ar putea deveni o problema mai disperata daca nu vom gasi macar masuri temporare pentru urmatorii trei sau patru ani, cand numarul celor care intra pe piata muncii va creste dramatic” a fost afirmat potrivit rapoartelor dela Cheong Wa Dae.

Presedintele a declarat ca crearea de noi locuri de munca necesita sprijin activ si cooperare din partea sectorului privat, dar a insistat ca guvernul are inca responsabilitatea de a incuraja astfel de eforturi.

“In ultimii 10 ani, guvernul a implementat masuri pentru a creste rata de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor in 21 de ocazii, dar nu a reusit in cele din urma. Dupa cum arata rezultatele, sectorul privat si de piata nu au reusit sa abordeze problema somajului in randul tinerilor si masurile guvernului nu au fost suficiente.  In ciuda acestor fapte, pare a fi o idee hotarata in intreaga guvernare ca locurile de munca sunt create de sectorul privat si ca problema trebuie rezolvata in sectorul public”… “Cred ca trebuie sa privim inapoi la noi insine pentru a vedea daca o astfel de idee ne impiedica sa facem sau nu progrese cu masuri mai active”, a adaugat presedintele, solicitand , de asemenea, un sprijin suplimentar din partea companiilor private.

“Pentru a rezolva fundamental problema somajului in randul tinerilor, nu avem alta optiune decat sa continuam sa cream locuri de munca bune in sectorul privat”, a spus presedintele subliniand in mod special importanta intreprinderilor mici si mijlocii pentru ceea ce el a numit “crearea constanta a locurilor de munca”.

Presedintele a mentionat anterior ca 3,54 milioane de IMM-uri din tara reprezinta 99% din toate afacerile, impreuna cu 88% din toate locurile de munca.

“Problema somajului in randul tinerilor este mai mult decat o chestiune economica, este o chestiune de protejare a sperantelor, a viselor si a viitorului tinerilor nostri, este o problema prea importanta pentru noi sa acuzam schimbarile in componenta populatiei noastre, si trebuie sa fie abordata. Este o sarcina pe care guvernul trebuie sa o faca si, de asemenea, motivul pentru care exista o natiune “, a incheiat presedintele Moon. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.