AEN20180218006751320_01_i

Sportivii sud-coreeni castiga alte doua medalii la patinaj viteza

Patinatoarea Lee Sang-Hwa, campioana la Vancouver si Sochi, a obtinut duminica, 18 februarie, a treia medalie olimpica la cursa feminina de 500m patinaj viteza la Jocurile Olimpice de iarna din 2018 sustinute in tara sa de origine, informeaza agentia de stiri Yonhap.

Aflata la cea de-a patra sa olimpiada, Lee a terminat cursa intr-un timp de 37.33, ajungand astfel pe podium.

Potrivit sursei citate, sportiva detine recordul mondial ca timp pe aceasta distanta, 36:36.

Cu toate acestea, aurul a mers la sportiva japoneza  Nao Kodaira, care s-a impus in fata coreencei cu un timp de 36.94, depasind  recordul precedent al lui Lee de la Sochi, 37.28.

Lee a vrut initial sa devina cel de-al doilea patinator de viteza sud-coreean care  castigat trei medalii olimpice de aur in cursa feminina de 500 de metri de la PyeongChang, dar a trebuit sa se resemneze cu argintul.

In ciuda lipsei celui de-al treilea aur consecutiv,  patinatoarea de 28 de ani, care va implini 29 mai tarziu in aceasta luna, este totusi un patinator legendar de viteza feminin al Olimpiadei din Pyeongchang.

Coreea de Sud, care depinde foarte mult de patinajul viteza scurt de la Jocurile Olimpice de iarna, a castigat patru medalii de aur la acest eveniment, dintre care doua ii apartin lui Lee.

Sportiva a inceput sa patineze in primul an de scoala elementara si si-a descoperit talentul prin competitia cu fratele ei mai mare. In clasa a V-a a devenit campioana la cursele de nivel national de 500 si 1000 metri, transformandu-se intr-o noua speranta pentru patinajul viteza al Coreei de Sud, mai arata agentia de stiri mentionata anterior.

Patinatoarea a spus odata ca, pe masura ce ea a continuat sa avanseze in cariera de sportiv, fratele ei a trebuit sa renunte la gheata deoarece era prea impovarator pentru familie sa sustina pregatirea celor doi  din punct de vedere financiar.

Ca multumire pentru sacrificiile facute de familia ei, ea a devenit una dintre cele mai competitive patinatoare de liceu.

Lee si- a facut debutul olimpic la Torino in 2006, unde s-a clasat pe locul al V-lea si, in cele din urma, si-a castigat statul de vedeta a patinajului viteza, fiind medaliata cu aur la Vancouver patru ani mai tarziu. Jocurile Olimpice de la Sochi din 2014 i-au adus sud-coreencei cea de-a doua medalie de aur la sportul pe gheata.

Patinatoarea a terminat pe locul 23 si 12 in cursa lunga  de 1000m de la Jocurile Olimpice de Iarna din 2010 si, respectiv, 2014, dar cand a venit vorba de 500 de metri, Lee a fost considerata invincibila.

Cu toate ca nu a resuit sa aduca Coreei aurul, este de asteptat ca mostenirea lui Lee de la Jocurile de iarna sa-i motiveze pe cei mai tineri patinatori de viteza din Coreea de Sud, care viseaza la Jocurile Olimpice de iarna de la Beijing din 2022 si mai departe.

Pe de alta parte, Choi Min-jeong a castigat sambata, 17 februarie, primul ei titlu olimpic la proba feminina de 1500m patinaj viteza de la Jocurile PyeongChang, obtinand astfel cel de-al treilea aur pentru Coreea.

           Choi Min-Jeong  (sursa foto: Chung Sung-Jun – ISU/ISU via Getty Images)

Patinatoarea sud-coreeana de 19 ani a fost cea mai rapida dintre cele sapte patinatoare concurente  de la Gangneung Ice Arena. Aceasta a traversat linia de sosire la 2: 24.948, cu mult inainte de Li Jinyu din China si Kim Boutin din Canada, in timp ce locul patru a fost ocupat de o alta sud-coreeanca, Kim A-Lang.

Choi, actuala nr.1 la nivel mondial in cursa de 1500 de metri, a domiat ultima runda a cursei, demonstrand adevarata ei viteza. Pana la cel de-al 11-lea tur, patinatoarea a preferat sa ramana mai in spate, urmand apoi ca de pe al IV-lea loc sa avanseze pe primul, trecand linia de sorire la distanta mare de ceilalti.

” Cursa scurta este imprevizibila. Sunt multe schimbari si surprize pe timpul ei. Asa ca nu am fost sigura decat dupa ce am trecut linia de sosire”, a declarat Choi, explicand de ce a ramas prevazatoare pana la sfarsitul cursei, dupa ce a fost descalificata pentru obstructie in proba de 500 metri, unde obtinuse initial locul 2.

Conform informatiilor oferite de Yonhap, este pentru prima data in 12 ani cand Coreea de Sud a castigat aurul la proba feminina de 1500m patinaj viteza de la Jocurile Olimpice. Pana de curand, aceasta proba a fost condusa de China, dupa aurul castigat de sud-coreeanca Jin Sun-yu la Torino in 2006.

Intrucat sportiva de  19 ani s-a clasat pe locul 1 in toate cursele individuale scurte – 500m, 1000m si 1.500m – pentru sezonul 2017-2018, ea a fost considerata drept cea mai puternica speranta de a aduce acasa aurul.

“Este ceva de care sportivii trebuie sa se ocupe. Stiam ca am fost bine pregatita si am decis sa patinez pur si simplu fara a ma gandi la rezultate”, a afirmat Choi despre presiunea pe care o simte de ani de zile. “N-as fi reusit aceasta performanta daca ma zbateam singura, insa cu ajutorul oamenilor care m-au sustinut si mi-au transmis energia lor, am reusit. Sunt atat de recunoscatoare celor care au incredere in mine”, a mai spus sportiva.

Dupa ce a terminat pe locul al IV-lea, Kim a zambit si a imbratisat-o pe Choi, oferindu-i cateva cuvinte de felicitare.

“Sunt multumita de cursa. Am facut tot ce am putut, desi rezultatul nu a fost cel mai bun”, a declarat sportiva in varsta de 22 de ani, mentionand ca a depus eforturi suplimentare pentru Shim Suk-hee, care a fost eliminata in preliminarii. “Dar pentru ca putem participa si zambi impreuna la cursa de 3.000 m, vom face tot posibilul pentru a castiga aurul la eveniment”, a daugat ea.

Finala feminina de 3000 de metri patinaj viteza va avea loc astazi, 20 februarie.  (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.