the

“The Court Dancer”, al lui Kyung-Sook Shin, un roman fascinant despre iubire, onoare și sacrificu

Cu ocazia celebrării a celei de-a zecea aniversări de la publicarea mult-cunoscutului roman „Please look after mom”, singura femeie căreia i s-a decernat premiului „Man Asian Literary Prize”, Kyung-Sook Shin, ne aduce în atenție un roman fabulos, „The Court Dancer”.

Descriere: Jin, protagonista lui Kyung-Sook Shin, care a scris în mod drastic “The Dancer Court”, nu este doar un personaj îndrăgostit. În calitate de însoțitoare a curții împărătesei Myeongseong, Yi Jin este martora tulburărilor prin care a trecut Coreea, când aceasta și-a deschis frontierele în fața puterilor străine. În ultimii ani,  Yi Jin a fost pregătită să fie dansatoare și doamnă a curții și, pentru că este o doamnă de curte, nu are de ales decât să urmeze directivele regelui și ale reginei până la sfârșit.

O întâlnim pe protagonista noastră în timp ce pleacă din Coreea – ea este trimisă în Franța împreună cu un legionar francez, ca logodnică a acestuia – înainte de a se întoarce înapoi pentru a auzi povestea despre cum Yi Jin a ajuns pe vasul acela. Ca orfană, Yi Jin nu avea multe opțiuni. A avut noroc că a ajuns să fie adoptată de o femeie care are legături cu Regina. Memoria și personalitatea ei îi câștigă lui Yi Jin un loc la curte ca un tovarăș favorizat. „ The Court Dancer” urmează cursul călătoriei lui Jin  în Franța și înapoi, în timp ce violența politică din Coreea începe să dărâme monarhia. Jin, ca personaj, beneficiază de toată atenția. Vedem loialitatea profundă, de sacrificiu a lui Jin față de Împărăteasă, precum și față de oamenii cu care a crescut.

Pentru că este orfană și din cauza celor patru ani petrecuți în Franța, Yi Jin se simte de multe ori ca un străin fără adăpost. Lupta lui Jin pentru identitate reflectă lupta țării sale pentru independență față de China, Japonia și alte puteri străine. „ The Court Dancer” pune mai mult accent pe Yi Jin decât pe politică, astfel încât cititorii ar putea dori să petreacă ceva timp pe Wikipedia dacă nu sunt familiarizați cu istoria zbuciumată a Coreei.

 Acestea fiind spuse, dacă cititorii doresc o poveste în profunzime despre o persoană într-un loc și într-un moment care nu apare adesea în ficțiunea din limba engleză, „The Court Dancer” este  un roman minunat, numai bun de citit.

Romanul este tradus și în limba română, putând fii găsit în librarii sau comandat online sub denumirea de “Dansul privighetorii de primăvară”.

Surse: abookishtype.wordpress.com

Autor: Mădălina Dima




There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.