Președintele Moon va avea un zbor direct către Phenian pentru summit-ul inter-coreean

Săptămâna viitoare, președintele Moon Jae In va zbura peste granița inter-coreană către Coreea de Nord pentru un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, ce va dura trei zile, a declarat, vineri, biroul prezidențial.

O echipă va fi trimisă înainte către Phenian pe cale terestră, sâmbătă, pentru a se pregăti pentru summit-ul, care va avea loc de marți până joi. Evenimentele cheie ale summit-ului, din momentul când cei doi lideri se vor întâlni, vor fi vor fi difuzate live, conform Cheong Wa Dae (Casei Albastre).

Anunțul vine după ce oficialii Coreelor au participat, vineri, la discuții, începând cu ora 9 a dimineții, în orașul de graniță Panmunjom, pentru a concretiza detaliile cu privire la noul summit. Întâlnirea de cinci ore a fost condusă de Kim Sang Gyun, un oficial senior de la Serviciul Național de Informații, și de Kang Chang Son, șeful de stat major al liderului nord-coreean, după cum afirmă biroul prezidențial.


Se crede că aceștia au ajuns la un acord general cu privire la itinerariul președintelui Moon, la succesiunea de evenimente din timpul summit-ului și la lista delegaților ce îl vor însoți pe Moon Jae In la Phenian. Cele două părți au fost de acord să mențină un număr de sub 200 de vizitatori sud-coreeni.

Mai multe detalii vom afla în zilele ce urmează.

Politicienii cu profil înalt și oameni de afaceri îl vor însoți pe Moon Jae In la Phenian. Printre ei se numără Lee Hae Chan, șeful Partidului Democratic actual și fost prim ministru, și Lee Jae Yong, șeful Samsung Group, cel mai mare conglomerat de afaceri al țării.

În cea de-a treia întâlnire dintre Moon și Kim, președintele Moon Jae In are rolul de mediator între Statele Unite și Coreea de Nord, pentru a le ajuta să găsească o cale de mijloc în discuțiile despre denuclearizare.

În timpul summit-ului, se așteaptă ca cei doi lideri  să discute despre denuclearizare, de asemenea și despre ce se va întâmpla mai departe cu Declarația Panmunjom semnată în timpul primului summit inter-coreean de pe 27 aprilie, pentru a extinde cooperarea inter-coreeană.

Președintele Moon și liderul Kim au participat la primul summit în Panmunjom pe 27 aprilie, iar a doua oară pe 26 mai.

Sursa: koreaherald.com

(Traducerea: Rădulescu Elena)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.