20191028000704_0

Fotografiile unui chirurg maghiar surprind ultimele zile ale epocii Joseon

Printre bărbații coreeni îmbrăcați în haine tradiționale albe și femei acoperite cu mantii verzi palide, japonezi se plimbă în geta, sandale tradiționale japoneze din lemn. Casele noi, în stil japonez și german, ies în evidență în mijlocul caselor vechi coreene. Acestea au fost fotografiate de doctorul maghiar Dezso Bozoky în 1908, când au început modernizările impuse de Japonia, cu doar doi ani înainte ca Joseon să fie formal anexat de Japonia.

În calitate de ofițer medical, Dezso Bozoky a călătorit prin Asia de Est, navigând cu crucierul maritim Franz Joseph I timp de 26 de luni, din 1907 până în 1909, cu aparatul de fotografiat la îndemână aproape oriunde mergea. A călătorit în Coreea în 1908, vizitând trei orașe și o insulă: Jemulpo (acum Incheon), Seul, Port Hamilton (acum Geomundo, provincia Jeolla de Sud) și Busan.

Aproximativ 50 de fotografii realizate de Bozoky sunt expuse la Muzeul de Istorie din Seul, ca parte a sărbătorii celei de-a 30-a aniversări a legăturilor dintre Coreea de Sud și Ungaria, prima țară din Europa de Est care a stabilit legături cu Coreea de Sud la 1 februarie 1989.


Strada cu case în stil japonez din Jemulpo (Muzeul de Istorie din Seul)

În vara anului 1908 imediat după ce au vizitat China, Bozoky și partenerii lui au ancorat în portul Jemulpo, unde a petrecut câteva zile. Jemulpo a fost deschis vaselor străine în epoca Joseon târziu și a considerat un loc simbolic unde a început modernizarea. Fotografiile realizate la Jemulpo includ o zonă rezidențială plină de clădiri în stil japonez și german. Se știe că lui Bozoky i-a plăcut să privească orașele de pe dealurile din apropiere, întrucât era interesat de amenajarea orașelor, potrivit Muzeului de Istorie din Seul.

Bozoky a călătorit într-o zi la Seul și a privit în jurul palatului Gyeongbokgung, clopotnița Bosingak și Parcul Pagodă. La Gyeongbokgung, Bozoky a scris în jurnalul său: „Diplomații japonezi cu pălăriile europene și sacourile berline gestionează soarta țării… zona din jurul lacului de lotus este treptat împânzită de buruiana care îmi amintește de moarte.”

“Fotografiile realizate de Bozoky arată cât de confuză era Coreea, când Joseon era la un pas de prăbușire înainte de colonizare”, a spus Lee Jae-kyung, curatorul expoziției. „Bozoky pare să fi simțit o milă pentru soarta Joseon și a avut o anumită afecțiune față de oamenii vremii”.

Seul-ul privit din Namsan (Muzeul de Istorie din Seul)

Ultima oprire a lui Bozoky a fost Port Hamilton și Busan în sudul Coreei. La sosirea sa la Port Hamilton, coreenii care l-au întâlnit pe chirurgul naval i-au cerut  să-i examineze. Pentru că insula era departe de continent, oamenii de la Port Hamilton au avut puține șanse să vadă un medic. O fotografie cu oameni de pe bărci arată cum era situația când Bozoky a întâlnit pacienții.

Vizitând Busan, el a capturat litoralul unde a fost construită o cale ferată în 1905 pentru a lega Busanul și Seul.

După ce au călătorit în Coreea, Bozoky și echipajul său au navigat în Japonia.

Bozoky a donat albumele foto și jurnale Muzeului de Arte Asiatice Ferenc Hopp din Budapesta, în Ungaria, înainte de a muri în 1957.

Expoziția se desfășoară până la 1 decembrie.

Articole realizat de Park Yuna pentru Korea Herald.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.