90201921_222887339118435_9010456970255138816_o

Primele 200.000 de kituri din Coreea de Sud, așteptate să ajungă în România

Românii vor fi testați în masă! 200.000 de kituri de testare pentru COVID-19 vor ajunge în în Romania, în urma unui contract încheiat de statul român cu o companie sud-coreeană. Fiecare kit poate fi folosit pentru 100 de teste, ceea ce înseamnă un total de 2 milioane de teste.

În prezent, la noi în țară se fac zilnic între 1.100 și 1.200 de teste. Autoritățile spun, însă că va fi mărită capacitatea de testare, țara noastră înregistrând una din cele mai mici rate de testare dintre țările afectate.

Potrivit oficialilor români, într-o primă etapă va fi testat personalul medical, țara noastră dispunând de 19 centre în care se fac testări.



“Vrem să ajungem la cel puţin un centru de testare în fiecare județ. Sunt județe care au mai multe centre de testare. Vrem să ajungem să avem câteva milioane de teste la nivel național. 200.000 de teste este un prim pas, dar achizițiile noastre centrează peste 2 milioane de teste în momentul de fată. (…) COVID-19 este în primul rând un challenge logistic: consumă resursă umană, măști, combinezoane, medicamente, kituri de testare. Una dintre prioritățile noastre este de a creste capacitatea de testare la nivel național. (…) În momentul de faţă, avem 19 centre în care se fac testări”, a afirmat ministrul Sănătății, Victor Costache, într-o intervenție la un post TV.

Premierul Ludovic Orban a precizat, la rândul său, că obiectivul este ca, într-un interval de timp de 5-7 zile, să creștem capacitatea de testare la peste 2.000 de teste, “chiar cu tendința de a ajunge la 2.500 de teste pe zi și, de asemenea, această capacitate de testare să crească în continuare”.

Metoda de testare în masă este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a încetini răspândirea coronavirusului și a fost implementată de multe state, organizându-se inclusiv testări în mașină, tip drive-in.

45 de tone de echipamente medicale aduse din Coreea de Sud în România cu o aeronavă NATO

Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naționale (MApN), a anunțat astăzi că a solicitat Capabilității de Transport Aerian Strategic a NATO, care operează în prezent de la Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfășurarea unei misiuni aeriene de urgență, pentru transportul a aproximativ 45 de tone de echipament medical de la Seul la București.

Echipamentele, 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în țara noastră.  Zborul este efectuat cu o aeronavă C-17 Globe Master III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Capabilității de Transport Aerian Strategic. Aeronava va ateriza pe Aeroportul Otopeni joi, 26 martie.

Coreea de Sud a fost recunoscută la nivel internațional pentru metodele de testare și tratament din fază timpurie în privința coronavirusului. Numărul total al infectărilor din Coreea de Sud a ajuns miercuri  la 9.137, iar bilanţul morţilor este acum de 126, conform Centrului Coreean pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (KCDC).



 






There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.