south

Primul caz de COVID-19 de la Phenian? Un dezertor nord-coreean, posibil infectat cu coronavirus, nou prilej de dispute între Nord și Sud

Tensiunile cresc în ultimele ore între Coreea de Nord și Coreea de Sud, după ce autoritățile de la Phenian au raportat primul caz “suspect” de coronavirus. Este vorba despre un bărbat care a fugit în urmă cu trei ani din Coreea de Nord în Sud, iar acum a trecut din nou ilegal linia de demarcație militară puternic păzită ce separă cele două state, potrivit agenției de presă de stat nord-coreenă KCNA.

Dacă se confirmă, acesta ar fi primul caz de COVID-19 înregistrat oficial în Coreea de Nord de la izbucnirea pandemiei de coronavirus la nivel mondial și până în prezent, țară al cărei sistem de sănătate lasă cu mult de dorit, chiar dacă nu existe suficiente informații legate de acesta.

Potrivit agenţiei KCNA, persoana în cauză “a fost într-o primă etapă pusă sub carantină strictă și toate persoanele care au intrat în contact cu ea, precum și cele care au venit în acest oraș în ultimele cinci zile constituie obiectul unei anchete aprofundate”.

Mai mult decât atât, liderul nord-coreean Kim Jong Un a convocat o întâlnire de urgență ca urmare a acestui prim posibil “caz” de coronavirus și a impus autorităților să ia măsuri severe, inclusiv izolarea preventivă în orașul de frontieră Kaesong. În pofida măsurilor de carantină stricte, “s-ar spune că viciosul virus a intrat în ţară”, a afirmat Kim Jong Un, deși granițele țării sunt în continuare închise.

De cealaltă parte, autorităţile sanitare din Coreea de Sud susțin că că nu există dovezi potrivit cărora presupusul dezertor  care s-ar fi întors în Coreea de Nord și care este la originea impunerii de măsuri preventive de izolare în  oraşul de frontieră Kaesong a fost infectat cu noul coronavirus, relatează agenţia de presă Yonhap. “Persoana nu este nici înregistrată ca pacient COVID-19 şi nici clasificată ca persoană ce a intrat în contact cu pacienţi cu virus”, a declarat înaltul oficial din Sănătate, Yoon Tae-ho, într-un briefing de presă, potrivit agenției oficiale de presă sud-coreene Yonhap.

Armata sud-coreeană ia în calcul scenariul potrivit căruia bărbatul ar fi înotat peste graniţă de pe insula vestică Gwanghwa, sustrăgându-se poliţiştilor de frontieră din Sud.

La nivel mondial, numărul total al cazurilor de infectare cu virusulul SARS-CoV-2 a ajuns la 16.420.289, din care 10.048.052 sunt pacienți vindecați, în timp ce 652.256 de oameni și-au pierdut viața de la debutul pandemiei în China, provincia Wuhan, în decembrie anul trecut, și până în prezent, potrivit site-ului worldometers.info






There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.