Untitled

Noi tensiuni la granița dintre cele două Corei: funcționar public sud-coreean, împușcat de nord-coreeni. Trupul său, incinerat

Nou prilej de dispute între cele două Corei și asta după ce forţele nord-coreene au împușcat mortal un sud-coreean ce lucra în domeniul pescuitului şi care a ajuns în apele teritoriale ale Phenianului după ce a dispărut de la bordul vasului cu care naviga. Anunțul în acest sens a fost făcut, astăzi, de Ministerul Apărării din Seul, Suh Wook, care califică acest act ca fiind “scandalos”, scrie realitatea.net, care citeză Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Seul, bărbatul de 47 de ani se afla la bordul unei nave care naviga în apropierea insulei Yeonpyeong de la graniţa de vest. 

Informația a fost confirmată și de armata sud-coreeană, care susține că Nordul “a împușcat un cetățean sud-coreean găsit în apele teritoriale ale Coreii de Nord și i-a incinerat corpul”.

“Avertizăm solemn Coreea de Nord că toate responsabilităţile legate de acest incident îi revin”, transmite armata sud-coreeană.

Până în prezent, nu este încă clar de ce acest funcţionar a ajuns în apele nord-coreene. Mass-media a relatat că încălţămintea sa a fost găsită la bordul navei de patrulare, sugerând că acesta ar fi vrut să dezerteze.

Potrivit agenției naționale de presă Yonhap, este pentru prima dată din iulie 2008 când un civil sud-coreean a fost împușcat în Coreea de Nord. În acel moment, Park Wang-ja a fost împușcat și ucis în stațiunea montană nordică Kumgang, în timp ce rătăcea într-o zonă restricționată.

Președintele Moon Jae-in și-a exprimat profund regretul, numind uciderea „un incident șocant care nu poate fi tolerat din niciun motiv”.

“Autoritățile nord-coreene ar trebui să ia măsuri responsabile în ceea ce privește cazul”, a spus Moon, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albastre (Cheong Wa Dae), Kang Min-seok, îndemnând armata să se afle în continuare pe poziție de apărare pentru a proteja viețile și siguranța oamenilor.

Biroul lui Moon a emis anterior o declarație pentru a condamna uciderea și a cerut nordului să-și ceară scuze.

Relațiile dintre cele două țări au continuat să se degradeze în acest an. Toul a culminat însă cu momentul în care Coreea de Nord a aruncat în aer biroul comun de legătură inter-coreeană din orașul de frontieră Kaesong, decize ce ar fi survenit, din câte se pare, amenințărilor aproape zilnice venite din Nord de a pedepsi Seul pentru pliante de propagandă anti-Pyongyang. Evenimentul s-a petrecut pe 16 iunie.Showbiz Kids

Biroul de legătură inter-coreeană a fost deschis în septembrie 2018 pentru a facilita schimbul și cooperarea inter-coreeană, pe fondul unei dispoziții de reconciliere creată de discuțiile la nivel înalt dintre liderul lor. Cele două Coreei și-au suspendat însă operațiunea încă de la începutul lunii ianuarie din cauza îngrijorărilor generate de pandemia de coronavirus, mai arată sursa citată.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.