PYH2019050511590001300_P4

Festivalul Lampioanelor din Coreea de Sud va fi inclus în patrimoniul cultural intangibil al UNESCO!

Guvernul suc-coreean a anunțat, astăzi, că Festivalul Lampioanelor din Coreea de Sud, un eveniment organizat pentru a sărbători ziua de naștere a lui Buddha, este așteptat să fie înscris ca patrimoniu cultural intangibil de către UNESCO, relatează agenția de presă Yonhap.

Festivalul luminilor, denumit și Festivalul Lampioanelor Lotus sau „Yeon Deung Hoe/연등회” în coreeană, se număra printre cele 25 de cereri acceptate, care au fost recomandate de către grupul interguvernamental de evaluare pentru a fi incluse pe listă, potrivit Administrației Patrimoniului Cultural.

Evenimentul anual, desfășurat în concordanță cu ziua de naștere a lui Buddha, care cade pe data de 8 aprilie în calendarul lunar, simbolizează iluminarea lumii pentru a crea un loc abundent și corect pentru toată lumea. Festivalul a fost desemnat drept bun cultural intangibil național în anul 2012.

Această fotografie din data de 5 mai 2019 arată participanții ținând lampioane în formă de lotus în timpul Festivalului Lampioanelor din centrul Seulului.

Fotografie din data de 8 mai 2016 arată participanții care poartă un lampion în formă de dragon în timpul Festivalului Lampioanelor din centrul Seulului.

Această fotografie făcută în data de 8 mai 2016 arată călugării budiști care participă la Festivalul Lampioanelor din centrul Seulului.

Tradiția datează de secole, cu înregistrări istorice care înfățișează vechiul regat Silla (57 î.e.n. – 935 d.Hr.) în care se povestește despre familia regală care vizitează un templu pentru a vedea lampioanele în formă de lotus.

Acum a evoluat într-un festival popular de primăvară, în timpul căruia lampioanele realizate din hârtie și bambus decorează templele și străzile din toată țara. De asemenea, cu această ocazie au loc parade pline de culoare și armonie.

UNESCO urmează să ia decizia finală privind listarea candidaților în cadrul celei de-a 15-a sesiuni a Comitetului interguvernamental pentru protejarea patrimoniului cultural intangibil, programată să aibă loc în perioada 14-19 decembrie, la sediul său din Paris. Important de știu este faptul că recomandările primite sunt rareori schimbate.

În cazul în care recomandarea va fi finalizată, Coreea de Sud va avea 21 de bunuri culturale intangibile, inclusiv strigăturile specifice pansori (판소리), ritualul ancestral regal la lăcașul Jongmyo și muzica sa, precum și cultura „haenyeo” (해녀) din Jeju (femeile scafandru din sudul insulei Jeju).

Cel mai recent, Coreea de Sud și Coreea de Nord au aplicat pentru listarea „ssireum” (씨름), o formă tradițională de luptă de tip wrestling într-o groapă de nisip. Aceasta a ajuns cu succes pe listă în anul 2018 în cadrul primei înscrieri comune a celor două țări.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.