77158871.2

Raport Human Rights Watch: Coreea de Sud nu luptă eficient împotriva fenomenului infracţiunilor sexuale online. Consecinţe DEVASTATOARE pentru victime

Coreea de Sud nu luptă eficient împotriva fenomenului larg răspândit al infracţiunilor sexuale comise online şi care au consecinţe devastatoare pentru victime. Cel puțin așa susține un raport al Human Rights Watch (HRW), publicat astăzi şi citat de Agerpres.

Astfel, potrivit sursei citate, a douăsprezecea cea mai mare putere economică mondială, lider în sectorul noilor tehnologii, rămâne o societate profund patriarhală, cu puţin respect pentru drepturile femeilor.

Ţara se confruntă cu fenomenul numit “molka” camere ascunse (몰래카메라) – de cele mai multe ori instalate de bărbaţi pentru a filma femei în locuri publice, toalete, transport sau birouri şi “revenge porn” – postare online de scene sexuale de către un partener respins.


Oficialii din “sistemul judiciar sud-coreean – în mare parte dominat de bărbaţi” – “de multe ori nu par să înţeleagă sau să admită că acestea sunt infracţiuni foarte grave”, afirmă Heather Barr, de la HRW.

Situația expusă de reprezentantul HRW este demonstrată chiar de cifre. Astfel, în 2019, aproape 45% dintre infracţiunile cu caracter sexual comise online NU  au făcut obiectul urmăririi penale, comparativ cu 19% din furturi şi 27,7% dintre omucideri, potrivit raportului.

Chiar şi în prezenţa probelor, aproape 80% dintre autori sunt condamnaţi doar la “o pedeapsă cu suspendare, o amendă sau ambele”.

“Infracţiunile cu caracter sexual sunt atât de frecvente (…) încât au un impact asupra calităţii vieţii femeilor şi fetelor”, a explicat Heather Barr, subliniind că victimele simt un sentiment copleşitor de ruşine, asta dacă nu sunt persecutate în societate.


Infracţiunile comise cu camere ascunse sunt atât de frecvente în Coreea de Sud încât femeile poliţist sunt obligate în mod regulat să verifice toaletele publice pentru a se asigura că nu există astfel de dispozitive.

O victimă care a fost de acord să depună mărturie i-a povestit lui Barr că angajatorul ei i-a oferit un ceas pe care l-a instalat în dormitor. Mai mult de o lună mai târziu, ea şi-a dat seama că acest dispozitiv a fost folosit pentru a o filma şi transmite imagini.

Situația este de-a dreptul ALARMANTĂ având în vedere că un “număr îngrijorător” de victime au declarat pentru HRW că s-au gândit la sinucidere.

Raportul celor de la HRW nu pică deloc bine, și asta deoarece vine într-un moment în care în Coreea de Sud se observă un fenomen “anti-feminist” din ce în ce mai important. Unele companii acuzate că susţin “feminismul radical” sunt boicotate de bărbaţi.

Guvernul sud-coreean “nu a transmis un mesaj clar şi puternic cu privire la egalitatea dintre femei şi bărbaţi”, şi-a exprimat regretul Heather Barr.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.