Experţii solicită Patrimoniului Mondial UNESCO listarea instituțiilor antice de învățământ din Coreea de Sud

Oamenii de știință din Coreea de Sud au subliniat importanța celei mai vechi instituții de învățământ a țării pe care guvernul orașul Seul doreşte sa-o treacă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, informeaza Yonhap.

Prima instituție coreeană de învățământ, Sungkyunkwan, care datează din perioada dinastiei Joseon (1392-1910) si  a păstrat viu ritualul numit “Seokjeon” la altarul confucianist Munmyo, devenind temelia a ceea ce este acum Universitatea Sungkyunkwan din centrul Seulului, a declarat profesorul Chang Jae-cheon de la Universitatea Yongin, situată chiar la sud de capitală. “Sungkyunkwan și Munmyo, care au mai mult de o mie de ani de istorie, ar trebui să fie adăugate pe lista Patrimoniului Mondial și protejate în mod corespunzător”, a mai spus el.

Unii cercetători datează originea instituției istorice înainte de era Joseon, deși este unanim acceptat ca a fost consacrata dinastiei din 1398.

aen20160928004900315_01_i

Remarcile fac parte dintr-un document de dezbatere care urma să fie dat publicitatii în timpul unui simpozion, organizat,  la finalul saptamanii trecute, de Guvernul Metropolitan din Seul, care își propune să construiasca motive academice pentru listarea în Patrimoniul UNESCO.

În 2014, guvernul orașului a anunțat prima dată obiectivul de a adăuga Sungkyunkwan și Munmyo pe lista UNESCO, împreună cu alte altare confucianiste din China și Vietnam.

Jo Sang-sun, de la Institutul Național de Cercetare a Patrimoniului Cultural, a declarat caă altarele confucianiste din Coreea de Sud, China și Vietnam dețin o valoare arhitecturală importantă. “Clădirile întruchipează schimbările naturale survenite odată cu trecerea timpului”, a spus cercetătorul, mentionand ca este necesar să se stabilească un plan de gestionare rezonabil pentru a le proteja.

Detaliile cu privire la lucrările cărturarilor urmau sa fie lansate la forumul academic, care a avut loc, vineri, 30 septembrie, la Fundația de presă a Coreei.

“Cu simpozionul început, vom accelera planul nostru pentru a adăuga Sungkyunkwan și Munmyo pe lista Patrimoniului cultural Mondial”, a declarat un oficial al orașului, care a preferat sa isi pastreze anonimatul. “Vom discuta, pe parcurs, planul şi cu Vietnam și China,” a adaugat oficialul.

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr/culturesports/2016/09/28/0701000000AEN20160928004900315.html

Traducere: Corina Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.