aen20160923009451315_01_i

Strainii din Seul au sarbatorit Hanbok-ul in stil mare

Un festival de trei zile a avut loc in Seul in perioada 23 – 25 septembrie pentru a celebra frumusetea si cultura costumelor traditionale coreene numite Hanbokuri, atragand sute de vizitatori si participanti din intreaga lume, informeaza agentia de stiri Yonhap.

Potrivit sursei citate, evenimentul inaugural numit “Festivalul de Hanbok  Jongno 2016” are ca scop promovarea bogatei culturi traditionale din Coreea, si mai ales promovarea Hanbok-urilor prin diverse oportunitati acordate vizitatorilor de a vedea, purta si de a se plimba in costumul traditional coreean.

Evenimentele sunt organizate in intreagul cartier istoric Jongno (de la Mall-ul Gwanghwamun si Insadong pana la Bukchon si Mugyewon – n.r.), sporind sentimentul traditional al festivalului.  Jongno este casa mai multora dintre cele mai mari palate din tara, inclusiv Palatul Gyeongbok si Palatul Changdeok.

aen20160923009451315_01_iUn spectacol de hanbok-uri a avut loc la Mall-ul Gwanghwamun din Seul pe 23 septembrie 2016.

aen20160923009451315_02_iCopii imbracati in hanbok pozeaza pentru o fotografie la Mall-ul Gwanghwamun  din Seul.

La ceremonia de deschidere de la Mall-ul Gwanghwamun au participat vizitatori si demnitari – barbati si femei, tineri si batrani, in timp ce Kim Young Jong, reprezentantul cartierului Jongno, a anuntat deschiderea festivalului. “Hanbok-ul face parte din cultura noastra traditionala unica, care a reflectat mult timp obiceiurile vietii noastre si pe care trebuie sa le cultivam cu grija”, a declarat in discursul sau de felicitare Kim Young Jong, imbracat intr-un Hanbok albastru deschis. “Incepand cu acest festival, sper ca veti fi in masura sa descoperiti harul si frumusetea hanbok-urilor care au fost anterior necunoscute voua,” a adaugat acesta.

Oficialii au declarat ca Jongno intentioneaza sa transforme festivalul intr-unul dintre evenimentele culturale principale ale tarii, ca parte a unei campanii mai mari de a raspandi cultura traditionala coreeana, inclusiv Hanokul, sau casele coreene, Hangeul, limba coreeana si Hansik, sau mancarea coreeana.

Punctele cuminante ale evenimentului de trei zile au inclus o reconstituire a unei nunti regale din timpul Dinastiei Joseon (1392-1910) si demonstratiile de dans coreean traditional, “ganggangsullae. Reconstituirea a fost realizata de catre elevele Liceului de Fete Pungmoon, care este situat pe locul unei foste anexe a unui palat regal, in timp ce ganggangsullae a fost dansat intr-un cerc, conform traditiei, atat de profesionisti, cat si de spectatorii care doreau sa participe.

Pe parcursul intregului festivalul au fost expozitii de Hanbok si spectacole de moda, cu o piata alimentara coreeana, un targ traditional, spectacole de echilibristica pe sfoara subtire, carora li s-au adaugat si dansurile cu masti.

aen20160923009451315_03_iFete care incearca Hanbok-uri in timpul “Festivalul de Hanbok de la Jongno 2016”.

                                                                        

aen20160923009451315_04_iStraini imbracati in Hanbok.

In timp ce a privit ceremonia de deschidere, Maria Montiel Ocampo, o studenta din Mexic, a fost imbracata intr-un Hanbok format dintr-o fusta aurie si un top galben pal. “Cred ca este foarte interesant sa vezi cu adevarat aceasta cultura si modul in care coreenii obijnuiau sa se imbrace cu mult timp in urma. Chiar imi place”, a spus ea.

Prietenul ei, care se afla in vizita din Mexic, a stat langa ea intr-o Hanbok asortat de nuanțe galben si violet pal. “Imi place deoarece cred ca este atat de elegant si pretentios. Cand ma plimb prin palat, purtand Hanbok, ma simt ca o persoana de vita nobila. Este atat de elegant”, a declarat Julian Gastellou Durand.

Perechea a imprumutat costumele de la un stand din mall unde se inchiriaza rochii de 5.000 de woni (US $ 4.50) pentru  patru ore, sau de 8.000 pentru opt ore. Dupa ce s-au plimbat prin imprejurimi imbracati in Hanbok pentru aproape trei ore,  amandoi au spus ca a fost “foarte cald”. Dar festivalul in sine, a spus Durand, a fost “pur si simplu minunat.” “Cred ca este minunat, pentru ca pana acum doar am vazut partea moderna a Coreei, care este minunata. (Acum)  avem sansa de a intra in contact cu Coreea traditionala, deci cred ca ar trebui sa facem acest lucru mai des”, a adaugat el.

Pentru a promova Hanbok-ul, biroul cartierului Jongno a pregatit diverse reduceri si beneficii pentru cei care il poarta. Astfel, in timpul perioadei festivalului, cei care au purtat Hanbokuri au putut intra in Palatul Gyeongbok, Palatul Changdeok si Palatul Changgyeong gratuit, in timp ce mai mult de 100 de restaurante din zona le-au oferit o reducere de 10% pentru mancare. (Iscu Claudia Mihaela)

aen20160923009451315_05_i aen20160923009451315_06_i     Dansul coreean tradițional, ganggangsullae, este jucat la Mall-ul Gwanghwamun din Seul.





There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.