7138970051_de37fe6838_b

Guvernul dezvăluie directivele pentru manuale controversate de istorie

Ministerul Educației sud-coreean a dezvăluit oficial, pe 25 noiembrie, directivele sale pentru manuale de istorie controversate, în care apar unele dintre disputele sensibile din istoria modernă a țării. Acest lucru a atras atenția  publicului, deoarece servește ca o previzualizare a versiunii preliminare a manualelor de istorie editate de stat care au apărut pe 28 noiembrie.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Educației, principiul manualelor trebuie să “reflecte cele mai recente teorii academice, în scopul de a descrie fapte istorice fără erori și să păstreze imparțialitatea”.

În ceea ce privește Ziua Eliberării Coreene ce a avut loc pe 15 august 1945, ministerul a declarat că manualele vor descrie acea zi ca fiind  “ziua de temelie a Republicii Coreene (ROK).” Remarca vine ca urmare a faptului ca aceasta a fost una dintre cele mai înverșunate părți disputate în manualele editate de stat, mulți istorici afirmand că ziua ar trebui să fie numită “Stabilirea guvernului ROK”, afirmatia fiind bazata pe raționamentul că țara exista deja în forma guvernului provizoriu în Shanghai înainte de ziua eliberarii. Manualul face referire la Guvernul provizoriu care a luptat pentru eliberarea coreeană împotriva Japoniei imperiale.

Ca urmare a acestui fapt, pe scena publica au aparut diferente de opinie pe marginea acestui subiect, principala intrebare fiind: cine este adevăratul fondator al ROK, guvernul provizoriu sau primul președinte sud-coreean Rhee Syng-man?

Manualul de istorie pentru licee va prezenta, astfel, dezvoltarea fondarii ROK în urma Zilei Eliberarii Coreene. Manualul editat de stat va detalia, de asemenea, procesul planurilor de dezvoltare economică conduse de stat și dezvoltarea economică rezultată.

În a doua parte, manualul va cuprinde dezvoltarea economică a țării până la perioada actuala, perioada in care Coreea a devenit una dintre puterilie economice globale de astăzi.

Ministerul Educației a subliniat excluderea evaluărilor subiective facute, de obicei, de către autori, în scopul de a asigura imparțialitatea. Din acest motiv, descrierea administrației presedintelui Park Geun-hye, aflat zilele acestea in plin scandal de coruptie, vor fi limitate la unitățile sale politice cheie.

În ceea ce privește războiul din Coreea, directivele ministerului precizează că manualele trebuie să spună că războiul a fost cauzat de o invazie a Coreei de Nord, care a rezultat din discordia internațională condusă de Statele Unite ale Americii și Rusia. Ministerul a criticat manualele private existente pentru împărțirea vinei pentru războiul coreean între Coreea de Sud și Coreea de Nord. Directivele, de asemenea, îndeamnă autorii să depindă de “fapte” atunci când vorbim despre masacrul militar sud-coreean al civililor locali.

În capitolele despre Coreea de Nord, directivele includ modificări ale trimiterilor existente de la “înființarea Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC)” la “stabilirea regimului nord-coreean”, retrogradând referirile la regimul comunist.

Manualele de istorie editate de stat vor adăuga, totodata, mai mult conținut specific care critică regimul nord-coreean, cum ar fi amenințările sale nucleare și cele trei generații de succesiune dinastică de la conducerea sa politică.

În mod similar, cărțile vor include mai multe detalii despre provocările nord-coreene de la granița maritimă. Decizia a fost luata dupa ce, in martie 2010, Coreea de Nord a torpilat corveta sud-coreeană din Cheonan, provocând moartea a 46 de marinari aproape de limita de Nord (NLL), iar opt luni mai târziu a bombardat insula Yeonpyeong, provocând moartea a patru persoane.

Despre conflictele diplomatice din Coreea de Sud cu Japonia, manualele vor sublinia că Insula Dokdo nu face obiectul unei dispute teritoriale cu Japonia, citând documente istorice specifice. Cărțile vor privi în Declarația Kono, care admite și își cere scuze pentru constrângerea guvernului japonez, relocarea forțată și exploatarea sexuală a femeilor coreene în bordeluri pentru armata japoneză in timpul celui de-al doilea război mondial.

Viitoarele cărți de istorie editate de stat sunt planificate să înlocuiască manualele actuale de istorie, care sunt publicate de opt companii private și aprobate de către guvern pentru utilizare. Școlile primare folosesc deja un singur set de manuale de istorie editate de stat.

Sursă: http://m.yna.co.kr/mob2/en/contents_en.jsp?cid=AEN20161125008051315

Traducere: Oana Șoimaru




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.