_92723014_1

Povestea de la distanță spusă de bunicul Chan Jae, pe Instagram

Cum să spui o poveste nepoților tăi când te afli singur, la mii de kilometri depărtare de familia ta? Pentru bunicul sud-coreean Chan Jae, în vârstă de 75 de ani, a însemnat să îmbrățișeze lumea nouă și nefamiliară a social media.

Cu ajutorul soției și fiului sau, Chan Jae a apelat la Instagram, folosind contul său ca un instrument pentru a transmite imaginile poveștilor sale către cei trei nepoți ai săi. Contul său, “Desene pentru nepoții mei”, are acum mai mult de 40.000 de fani încântați de creațiile sale pline de imaginație.

_92723014_1

Succesul său nu este în întregime întâmplător.  A fost ideea fiului său Ji Lee, un lider de creație de la Facebook în vârstă de 45 de ani, care deține Instagram.

Familia sa a emigrat în Sao Paulo de la Seul în anul 1981. Dar, în cele din urmă Ji Lee s-a mutat la New York, în timp ce sora lui și soțul ei au luat decizia de a reveni în Coreea, cu cei doi fii ai lor, care erau centrul lumii lui Chan Jae.

“Tatăl meu este pensionar și timpul petrecut cu nepoții mei, pe vremea când îi conducea la școală, a fost o mare parte din ziua lui. După ce au plecat, el nu a mai avut nimic de făcut și ne-a speriat pe mine și pe mama “, a spus domnul Lee.

“Am fost foarte îngrijorați de faptul că el ar îmbătrâni mai repede, fără a avea nimic de făcut și ar deveni deprimat”, a adaugat acesta.

_92723063_8

I-au trebuit luni pentru a-l convinge pe tatăl său care este mai rezervat și care urăște lucrurile noi, că ar trebui să deseneze pentru nepoții săi, așa cum a desenat pentru copii lui și să posteze imaginile online, pentru a rămâne în contact.

“A urât ideea și pur și simplu nu putea să înțeleagă conceptul. El nu a înțeles scopul de ce ne-am dorit să împartă arta lui pe Instagram, dar am fost determinat să-l învăț”, a declarat fiul său pentru BBC News, intr-un interviu sustinut la casa sa din New York.

“Am stat cu el în fiecare zi și în timpul unei cine, am avut o conversație despre a îi desena fiului meu. Acesta a fost punctul de cotitură și în cele din urmă a devenit mai receptiv la a învăța (cum sa foloseasca social media – n.r.),” a marturisit Ji Lee.

_92723016_2

“Capturarea propriului stil de desen a fost o altă luptă mare cu care el (bunicul Chan Jae – n.r.) s-a confruntat”, isi aminteste fiul sau.

“Acum el folosește diferite instrumente de editare și poate înțelege chiar hashtag-urilor, astfel încât a devenit revoluționar”, mai spune el, subliniind ca acest cont Instagram a schimbat într-adevăr viața tatălui sau. “De atunci, el a făcut un desen pe zi. Mama mea scrie poveștile și tatăl meu le aduce la viață”, a mai spus Ji Lee.

_92723061_4

Dinozauri, urși panda, super-eroi și natura sunt toate teme comune în activitatea lui Chan Jae pentru nepoții săi. Viața de zi cu zi și cultura coreeană, de asemenea, au un loc important.

Mai important, fiecare postare predă o lecție, împărtășește o memorie sau chiar poartă un mesaj personal. Ele sunt traduse în trei limbi: engleză, coreeană și portugheză.

“Bunica ta este o super-femeie. Ea ține un copil în fața și un altul în spate. Copiii, vă rog să nu uitați,” este una dintre postările emoționante ale lui Chan Jae.

_92723056_7

Pentru a duce lucrurile un pas mai departe, Ji Lee a spus povestea tatălui său printr-un video postat pe Facebook, care a devenit viral, strângând mai mult de 18.000 de reacții și 1,3 milioane de vizualizări pe site. Acesta a declarat că a fost șocat cât de popular a devenit videoclipul lui.

“M-am dus la culcare și când m-am trezit, era viral. De asemenea, contul de Instagram  are acum mai mult de 40.000 de urmăritori.”

_92723020_5

Mii de utilizatori de pe Facebook au scris despre modul în care povestea lui Chan Jae i-a emoționat.

“Acest lucru este uimitor pe atât de multe niveluri. O moștenire modernă vie. Strălucirea ta are atât de multă profunzime”, a declarat Valerie LaMastro.

Alții, ca David Harvey au împărtășit experiențe similare despre ajutarea altor  persoane în vârstă în a face uz de tehnologie.

“E o poveste minunată. Desene frumoase și o poveste foarte bună, de asemenea. Tatăl meu nu a avut nici un interes în tehnologie până la mesaje text, iar acum acestea ne-au apropiat și mai mult.”

Devrin Carlson-Smith a spus: “Am fost unul dintre primii care au urmat <<Desene pentru nepoții mei>> și ți-am spus povestea despre cum am făcut-o pe mama mea să folosească Instagram. Îmi place că tatăl tău desenează din nou. Sper să fac și eu același lucru ca să nu îmi pierd abilitățile.”

_92723022_3

Pentru Ji Lee, partea cea mai plină de satisfacții din toate acestea este că îi ajuta persoane din întreaga lume.

“Au existat sute de mesaje care spun că povestea noastră i-a inspirat să vorbească cu părinții lor care îmbătrânesc. Este nevoie de multă răbdare și empatie pentru a învăța pe cineva ca tatăl meu să vadă semnificația și bucuria de a începe un proiect folosind o tehnologie nouă, dar pentru  noi a fost  un lucru plin de satisfacții și de transformare. “

Sursă: http://www.bbc.com/news/world-38153553

Traducere: Oana Șoimaru




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.