Prăbușirea unei “prințese”: Park Geun-Hye

Președintele sud-coreean Park Geun-Hye (n. 2 februarie 1952) s-a bucurat de o popularitate crescută, cea mai mare parte a vieții ei fiind un simbol conservator  – totul până când un scandal de trafic de influență a transformat-o într-o țintă a furiei la nivel național și a declanșat prăbușirea dramatică a singurei “prințese” a țării.

park-guen-hye-reuters_650x400_81456233911

Doamna Park, fiica fostului dictatorului militar Park Chung-Hee, a petrecut cea mai mare parte din copilăria ei în centrul atenției, pe vremea când  tatăl ei superviza transformarea economică a țării în timpul guvernării sale dintre anii 1961-1979.

Imaginile tinerei Park din timpul copilăriei sale până la președinția de la Casa Albastră au fost îndrăgite de către sud-coreeni, fiind prima familie tratată de unii ca o familie regala.

Moartea părinților sai în anii 1970 au răspândit în continuare simpatie pentru aceasta, vazuta ca fiind o femeie tânără cu un trecut nefast  care și-a pierdut părinții în asasinate, dar care a reușit să se ridice deasupra tragediei personale.

Mama lui Park Geun-Hye a fost ucisă cu cinci ani înainte de tatăl acesteia, care a fost asasinat chiar de către șeful său de securitate  în anul 1979.

Presedintele Park  a păstrat ulterior un profil de notorietate scăzut aproape două decenii până în anul 1998, când a făcut o încercare de succes pentru a deveni  parlamentar intr-o perioada in care Coreea de Sud se clătina din cauza efectelor negative ale crizei economice din Asia din anii 1997-1998. Ea a devenit instantaneu o stea printre coreenii conservatori, care au simțit că aceasta împărtășește calitățile de lider ale tatălui sau și că era cineva care ar putea revigora economia țării  într-o perioadă de criză. Cu toate astea, cariera sa politică a fost întotdeauna umbrită de moștenirea tatălui ei – care este creditat cu târârea țării din sărăcie, dar urât  pentru încălcarea drepturilor omului în timpul regimului său. Este posibil ca memoria tatălui ei, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat a armatei și care a condus cu un pumn de fier, a afectat-o pe doamna Park, criticii acuzând-o că a moștenenit intoleranța tatălui ei pentru dizidenți. Dar aceasta a continuat sa aiba  foarte mulți oameni loiali printe cei care au votat, câștigând porecla de “Regina alegerilor.”

O astfel de loialitate a ajutat-o pe parcursul mai multor crize politice după ce a devenit prima femeie președinte al țării în anul 2012, inclusiv după scufundarea feribotului Sewol, care a dus la moartea a 300 de oameni în anul 2014.

Faptul că doamna Park, în vârstă de 64 de ani, nu s-a căsătorit niciodată, acest lucru a făcut parte din șarmul sau, într-o țară în care liderii din trecut au fost adesea implicați în scandaluri majore de corupție care implicau membri ai familiei.

Dar cel mai recent scandal care o implică Choi Soon-Sil,  așa-numita “consilier șaman” a presedintelui Park, s-a dovedit a fi prea mult chiar și pentru cei mai mari suporteri a doamnei Park. De asemenea, s-a făcut lumină în privința relațiilor discutabile dintre doamna Park și tatăl lui Choi, o figură religioasă dubioasă, care în anii 1970 a fost acuzata de folosirea legăturilor sale cu Park Geun-Hye pentru a extrage sume mari de bani de la firme locale. La un moment dat, s-a susținut chiar că Choi a urmat pașii tatălui ei, conspirând cu doamna Park pentru a constrânge firmele locale să “doneze” zeci de milioane de dolari pentru fundații non-profit, care au fost apoi utilizati pentru câștigul personal al lui Choi.

Acest scandal a făcut ca presedintele Park să scadă foarte mult in cotele de incredere ale populatiei și a determinat sute de mii oameni să iasă în stradă pentru a cere înlăturarea sa. Acum, primul președinte sud-coreean femeie este pe cale de a fi supusă unei investigații penale si se confruntă cu perspectiva sumbră a punerii sub acuzare precum si cu o potențială încarcerare în cazul în care  va fi forțată să renunțe la mandat – o rușine care era de neimaginat în urmă cu un an.

“Sentimentul de trădare este atât de mare … pentru că am avut încredere în ea atât de mult”, a declarat Kim Young-Rah, o casnică în vârstă de 62 de ani din Daegu, orașul natal al doamnei Park, în timpul unui protest în masă organizat recent în Seul. Kim a spus că ea și mulți prieteni de vârsta ei au privit-o pe doamna Park ca pe o “prințesă” în timpul copilăriei lor și mai târziu ca pe un politician “incoruptibil” care a păstrat distanța chiar și fata de propriile ei rude. “Acum este doar o fantezie … fantezia mea a fost complet distrusă”, a spus ea, fluturând un banner pe care scria: “Aruncați-o pe Park Geun-Hye în închisoare!” “Nu vreau să îi mai văd fața”, a conchis femeia.

(Această poveste nu a fost editata de către personalul NDTV și este dintr-un feed sindicalizat generat automat.)

Sursă: http://www.ndtv.com/people/downfall-of-south-koreas-princess-park-geun-hye-1631797

Traducere: Oana Șoimaru




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.