AEN20170120005800315_01_i

Disputa THAAD se extinde și asupra industriei muzicii clasice coreene

Din cauza disputei politice dintre Seul şi Beijing pe tema sistemului anti-rachetă, THAAD, creşte îngrijorarea că muzica clasică sud-coreeană ar putea fi următoarea victimă a acestui “război rece”. Manifestarea acestei griji vine în contextul în care guvernul chinez a întârziat deja eliberarea unei vize sopranei Sumi Jo, fără o explicație suficientă. Ea ar trebui să performeze în trei orașe din China – Guangzhou, Beijing și Shanghai, începând de pe data de 19 februarie a acestui an.

Potrivit unui funcționar de la agenția de management a sopranei, în mod normal puteau obţine viza în termen de 10 zile de la aplicare, dar ei au așteptat mai mult de cinci săptămâni. “Nu am mai experimentat o astfel de întârziere. Compania continuă să facă tot posibilul pentru a obține viza, dar am putea fi forțaţi să venim cu alternative, inclusiv colaborarea cu o orchestra locală,” a adaugat oficialul.

AEN20170120005800315_01_i

     Această fotografie îi infăţişează pe soprana sud-coreeancă Sumi Jo și pe pianistul Paik Kun-woo.

    Un alt caz de profil înalt ar fi reprezentat de anularea performanței din data de 18 martie a pianistului de top Paik Kun-woo cu Orchestra Guiyang Symphony din China, acesta fiind înlocuit pe site-ul oficial cu un pianist chinez.

“Nu știu exact motivul pentru anulare, dar l-am auzit pe Paik spunând: <<Concertul a fost anulat din cauza problemelor THAAD>>,” a spus o persoană familiară cu această problemă.

Criticul britanic al muzicii clasice, Norman Lebrecht, a scris pe site-ul Slippedisc.com, un site cultural fondat de el însuși, că a auzit că cererea de viză a pianistului coreean a fost refuzată de guvernul chinez. Acesta asubliniat că, în septembrie 2000, Paik Kun-woo a fost primul artist sud-coreean invitat să performeze în China.

Referitor la pretinsele represalii din China împotriva deciziei Seulului de a implementa bateria anti-rachetă americană THAAD, acestea nu dau niciun semn că s-ar calma. Mai degrabă pare că se intensifică. Cea mai recentă mișcare a venit după ce Beijingul a interzis avioanelor coreene aducerea turiștilor chinezi în Coreea și aducerea în China a celebrităților coreene și a idolilor K-pop, care au programate activităţi aici.

Guvernul coreean consideră că sistemul ar trebui să fie pus în aplicare pentru a contracara amenințările militare în continuă creștere reprezentate de Coreea de Nord. Cu toate acestea, China se opune cu fermitate ca sistemul să fie instalat în Peninsula Coreeană, invocând folosirea acestuia împotriva intereselor sale geopolitice.

“Nu am crezut că industria muzicală clasică ar putea fi ţinta represaliilor… Atunci când nume mari precum Paik și Jo întâmpină dificultăți în obținerea vizelor, este de la sine înțeles că alți artiști se confruntă cu probleme similare,” a declarat o sursă din industrie pentru agenţia de ştiri Yonhap. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.