AEN20170120004300315_01_i

Japonia ridică problema “Dokdo” pe site-ul Olimpiadei de Iarnă din Pyeongchang 2018

Conform unui raport din data de 20 ianuarie, Tokyo a depus o plângere la Seul, deoarce Coreea continuă să se refere la Dokdo ca teritoriu sud-coreean pe site-ul olimpic al Coreei de Sud.

Citând mai multe surse, Kyodo News a afirmat că Ministerul de Externe japonez a cerut Coreei de Sud să se oprească din a se mai referi la insule ca la un teritoriu sud-coreean pe site-ul web al Olimpiadei de Iarnă din Pyeongchang, care va avea loc anul viitor.

Dokdo, care se află în apropierea Coreei de Sud în Marea de Est, între Peninsula Coreeană și Japonia, a fost mult timp o sursă de tensiune între vecini. Numai săptămâna trecută, ministrul japonez de externe a declarat reporterilor Fumio Kishida din Tokyo că insulele sunt pe teritoriul Japoniei, facând referire la Dokdo prin numele său japonez, Takeshima. Ministerul de externe al Coreei de Sud, la rândul său, a cerut Japoniei să nu mai facă astfel de afirmații “deplorabile”.

Potrivit Kyodo News, un oficial al guvernului japonez a subliniat că făcând astfel de declarații politice pe un site olimpic reprezintă “o încălcare@ a Privilegiului Olimpic, acesta mentionand că niciun oficial al comitetului de organizare olimpic nu a oferit pana in prezent un răspuns clar cu privire la următorii pași ai Pyeongchangului.

Site-ul englezesc pentru Pyeongchang 2018 introduce Dokdo și învecinata sa insulă, Ulleung, drept “Insulele cele mai estice din Coreea”, în cadrul secțiunii sale “Cultura Republicii Coreea”. Prezentarea arata că : “Dokdo deține un loc special în inimile coreenilor deoarece aceştia se mândresc că protejează teritoriului cel mai estic al Coreei.”

Conform declaraţiilor lui Lee Hee-Beom, preşedintele comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de iarnă din Pyeongchang, cele mai recente solicitări din partea Japoniei au fost “ridicole”. „Comitetul de organizare nu a primit nicio plângere din Japonia printr-un canal oficial,” a spus el, încheind declaraţia astfel: “Dokdo este teritoriul sud-coreean şi nu se merită să răspundem acestor afirmații venite din partea Japoniei.” (Corina Stan)

AEN20170120004300315_01_i

                     Această imaginea de pe site-ul web al Olimpiadei de Iarnă din 2018 din Pyeongchang introduce Dokdo și Insula Ulleung ca  fiind cele mai estice Insule din Coreea de Sud.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.