AEN20170512009100315_02_i

Expoziție rară în Seul – Cele mai apreciate comori naționale ale Coreei

Câte obiecte culturale create în zilele noastre au o valoare istorică şi estetică suficient de mare încât să fie declarate tezaur național peste 1000 de ani? Aceasta este întrebarea pe care şi-a pus-o Yi Young Hoon, director general al Muzeului Național Coreean, în timp ce institutul său, alături de Administrația Patrimoniului Cultural (CHA), aranjau o expoziție specială a artefactelor istorice care au fost declarate comori sau tezaur național între anii 2014 şi 2016.

În timpul unui conferinţe de presă ținută la muzeu, pe 12 mai, el a lansat urmatoarele întrebări: “Peste 1000 de ani câte opere de artă ale secolului 21 vor fi considerate tezaur național? Oare am creat vreo clădire cu o valoare care să poată concura cu Seokguram Grotto (un templu budist din secolul 8 construit într-o peşteră din Gyeongju – n.r.)?”.

Tot în timpul conferintei, directorul Biroului de Conservare a Patrimoniului din cadrul CHA, Cho Hyung Joong, a spus că “Noile Comori Naţionale 2014-2016” este o expoziţie specială, în cadrul căreia publicul are şansa să privească de aproape nepreţuitul tezaur al ţării, pe care l-au văzut sau despre care au citit doar în cărţile de istorie.

Expoziţia, care va fi deschisă pană la data de 9 iulie, prezintă un număr de 50 de artefacte, de la picturi la sculpturi, de la caligrafie la ceramică şi de la obiecte meşteşugite din fier la cărţi, din totalul de 121 de obiecte care au fost catalogate drept tezaur în ultimii trei ani. La sfârşitul anului 2016, Coreea număra 2060 de comori şi 328 obiecte cu statut de tezaur naţional.

Printre exponate se află cercei şi ornamente din timpul regatului Silla (57 î.Hr.-935 d.Hr.), găsite în mormântul Geumjochong din Yangsan, provincia Gyeongsang de Sud. Tezaurul cu numărul 1921 este considerat a fi una dintre cele mai sofisticate şi splendide opere meşteşugite din fier, găsite în afara oraşului Gyeongju (capitala regatului Silla). Sute de bile mici de aur au fost folosite pentru a reda modelul delicat de pe spatele unei ţestoase. Rerezentantii muzeului au declarat că perechea de cercei relevă nivelul de cultură şi putere existent chiar şi în afara capitalei.

“Donguibogam” sau “Principiile şi Practicile Medicinei Orientale”, aşa cum au fost traduse de către muzeu, sunt de asemenea prezentate în cadrul expoziției. Cărțile au fost scrise de către Heo Jun (1539-1615), un medic regal din timpul dinastiei Joseon (1392-1910). În 2009, seria a fost înscrisă în programul UNESCO, Memoria Lumii, în semn de recunoaştere a importanței sale ca document istoric în moştenirea omenirii. În 2015 a fost desemnat tezaurul național cu numărul 319.

Un alt exponat este “Bongsudan Jinchado” sau “Tabloul banchetului de ziua doamnei Hyegyeong din sala Bongsudan”, un model superb de pictură cu culori pe mătase.

Tabloul a fost comandat de către regele Jeongjo, cel de-al 22-lea monarh din dinastia Joseon, pentru a sărbători cea de-a 60-a zi de naştere a mamei sale. Tezaurul numărul 1430-2, pictat în 1795, redă banchetul regal detaliat, în culori aprinse. Conform muzeografilor, valoarea istorică a acestui tablou este cu atât mai mare cu cât pare să nu fi suferit nicio modificare sau restaurare de-a lungul timpului.

Directorul general al muzeului a subliniat că tezaurul reprezintă manifestările reale ale minților strămoşilor, care speră să îi facă pe vizitatori să reflecte la ei înşişi şi la cultura din ziua de azi: “Cum va fi evaluată cultura de acum de către descendenții noştri?”, si-a încheiat el discursul sustinut pe 12 mai. (Daniela Elena Iscu)

Sursă: http://english.yonhapnews.co.kr/




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.