AEN20170514001356315_02_i

Presedintele sud-coreean condamna testul de racheta din Nord si indeamna oprirea provocarile in schimbul dialogului

Presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a condamnat puternic Coreea de Nord duminica, 14 mai,  pentru ultima sa lansare de rachete, descriind-o drept o amenintare grava la adresa securitatii regionale si o incalcare clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate din S.U.A., informeaza Agentia de stiri Yonhap.

Conform sursei citate, presedintele a cerut, de asemenea, Phenianului sa-ai inverseze cursul de provocari pentru reluarea dialogului, avertizand in acelasi timp ca administratia sa va rezolva cu provocările sale, pentru a se asigura ca nu a “judecat gresit” situatia.

“Chiar daca dialogul este posibil, ar trebui sa aratam (Coreei de Nord) ca este cu putinta numai in cazul in care Nordul isi schimba atitudinea”, a declarat Moon intr-o sesiune a Consiliului National de Securitate din cadrul complexului prezidential Cheong Wa Dae.

Potrivit armatei Coreei de Sud, Nordul a lansat o racheta balistica, pe 14 mai, in jurul orei 17:17 de la aproximativ 100 de kilometri nord de Pyongyang.

A fost prima provocare militara Nordica de la inceperea mandatului lui Moon, un lider liberal care favorizeaza o politica de comunicare cu nord-ul.

Presedintele Moon a catalogatat aceast test balistic nordic drept “o provocare grava” pentru pacea si securitatea Peninsulei Coreene si a comunitatii internationale, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al presedintiei, Yoon Young-chan.

Moon a luat masuri cu privire la sincronizarea declansarii rachetelor Nordice la doar cateva zile dupa inaugurarea de miercuri, 10 mai, a noului guvern sud-coreean.

Presedintele  si-a exprimat “regretul profund fata de provocarile nesabuite ale Coreei de Nord” si a ordonat trupelor sale sa sprijine descurajarea amenintarilor militare pe baza unei aliante puternice cu Statele Unite.

El a dat instructiuni armatei, in special, sa accelereze infiintarea propriului sistem de aparare antiracheta sud-coreean, numit Korea Air and Defense Missile (KAMD).

Conform mistrului apararii din Japonia, racheta care a strabatut aproximativ 700 de kilometri intr-o perioada de o jumatate de ora inainte de a se prabusi in Marea de Est, a ajuns la o altitudine maxima de peste 2000 km, indicand faptul ca ar putea fi un nou tip de racheta in curs de dezvoltare.

“The U.S. Pacific Command”, cu sediul in Hawaii, a anuntat, de asemenea, ca a detectat si a urmarit lansarea rachetei care a aterizat in Marea de Est si avand in vedere ata inaltimea cat si distanta de zbor, oficialii au declarat testul de rachete ca fiind un succes.

Conform unei declaratii date de ministerul de externe sud-coreean, guvernul Sudic avertizeaza Coreea de Nord sa nu testeze vointa sa si a comunitatii internationale, inclusiv vointa Statelor Unite si a Chinei pentru mentinerea pacii si denuclearizarea Peninsulei Coreene.

El a cerut ca Phenianul sa opreasca actele provocatoare si sa se intoarca pe calea negocierilor pentru denuclearizare.

JCS a emis de asemenea un mesaj de avertizare puternic, indemnand liderul nord-coreean sa opreasca imediat programele sale de dezvoltare nucleara si de rachete. Afirmand, de asemenea, ca Nordul se va confrunta cu “represalii puternice” din partea aliatilor daca va continua sa ignore mesajele de avertizare si sa continua provocarile.

Seful Oficiului pentru Securitate Nationala din Coreea de Sud, Kim Kwan-jin, si omologul sau american H.R. McMaster au avut o convorbire telefonica de 25 de minute, condamnand impreuna ultima provocare a Phenianului.

Kim și McMaster au convenit, de asemenea, sa intensifice eforturile de a realiza denuclearizarea Coreei de Nord. Cei doi au promis, de asemenea, sa mentina o pregatire militara Temeinica impotriva Phenianului, pe baza puternicei aliante Seul-Washington.

Ministrul de Externe a spus ca negociatorul-șef al Seulului in problema nucleara nord-coreeana a avut, de asemenea, discutii telefonice cu omologii sai din SUA si Japonia, Joseph Yun si Kenji Kanasugi, pentru a impartasi evaluari cu privire la ultima lansare a rachetelor si au discutat cum sa raspunda.

“Reprezentantii de top in domeniul nuclear au convenit sa se consulte indeaproape cu privire la viitoarele raspunsuri, inclusiv masurile care trebuie luate de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite”, a declarat un oficial al ministerului.

China si-a exprimat, de asemenea, opozitia fata de provocarea Nordului si a cerut tuturor partilor sa se abtina de la intensificarea tensiunilor regionale.

“China se opune incalcarii de catre DPRK a rezolutiilor Consiliului de Securitate si sustine ca toate partile interesate ar trebui sa exercite retinerea si sa se abtina de la agravarea tensiunilor din regiune”, a afirmat intr-o declaratie ministerul de externe.

Lansarea de duminica, 14 mai,  primul test de rachete din partea nordului in două saptamani, a venit pe fondul sperantelor reinnoite iale dialogului inter-coreean sub presedintia lui Moon.

Moon este asteptat ss se intalneasca cu presedintele american Donald Trump luna viitoare pentru a coordona o abordare fata de regimul lui Kim Jong-un.

Lansarea de rachete a fost privita ca un test pe care Moon trebuie sa il treaca, intrucat Nordul a incercat manevrarea noului guvern sud-coorean prin intermediul provocariilor si a starnit indoielile multor conservatori din Sud cu privire la capacitatea presedentelui de a asigura securitatea nationala.

Conform lui Im Jong-seok, dupa arderea rachetelor, timp de 41 de minute Moon a primit un raport personal de el, astfel dand dovada de eficienta in a transmite instructiuni consilierilor de securitate si in a emite un mesaj de avertizare direct pentru Nord. Acest mesaj prezideaza reuniunea NSC, intalnirea ministrilor apararii straini si unificatori si a sefului serviciilor de informatii nationale, numit de Park Geun-hye.

Este foarte rar pentru Cheong Wa Dae sa faca publica o astfel de cronica specifica a activitatilor presedintelui legate de securitatea nationala, a mai infomat Yonhap. (Ioana Codrean)

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.