sigilii

Doua sigilii regale coreene luate ilegal se vor intoarce acasa

Doua sigilii regale coreene din secolele XVI si XVII se vor intoarce in Coreea de Sud, la decenii dupa ce au fost scoase ilegal din tara, citeaza agentia de stiri Yonhap declaratia data vineri, 9 iunie, facuta de Administratia Patrimoniului Cultural (CHA).

Oficiali ai CHA au spus ca in urma finalizarii procesului de confiscare incheiat cu U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE), institutia va recupera in curand sigiliul regal al Reginei Munjeong si sigiliul regal al regelui Hyeonjong si le va expune la Muzeul National al Palatului din Coreea, din centrul Seulului, in luna august.

Se spune ca cele doua obiecte fac parte din cele 46 de sigilii regale din era Joseon, care au disparut dupa sfarsitul Razboiului Coreean din 1950-1953.

Sigiliul regal al Reginei Munjeong este un sigiliu de bronz aurit realizat in al doilea an al regelui Myeongjong, in 1547,  pentru a o onora pe regina Munjeong (1501-1565), a treia sotie a celui de-al 11-lea rege al Joseonului, Jungjong.

Sigiliul regal al regelui Hyeonjong a fost facut in 1651 pentru a marca instalarea lui Hyeonjong ca printul mostenitor al regelui Hyojong. Cele doua sigilii au o baza patrata cu un maner in forma de broasca testoasa, dar ultimul, confectionat din jad, este putin mai mare.

Cele doua artefacte coreene au fost scoase ilegal din tara undeva dupa Razboiul Coreean si au fost predate unui cetatean american care locuia in Los Angeles. El a vandut sigiliul reginei Munjeong Muzeului de Arta din Los Angeles in 2000, pastrand in posesia sa sigiliul regelui Hyeonjong.

Cele doua sigilii au fost confiscate in septembrie 2013 in urma investigatiilor facute de o echipa  pentru securitate interna, realizate ca urmare a cererii CHA de a investiga circumstantele in care cele doua artefacte au ajuns in SUA. In iulie 2014, CHA a confirmat autenticitatea celor doua sigilii regale din S.U.A.,  dar a durat trei ani ca obiectele sa poata fi returnate Coreei de Sud prin intermediul unor proceduri juridice interne din S.U.A.

Aceasta este a treia oara cand guvernul sud-coreean in cooperare cu guvernul Statelor Unite a reusit sa readuca acasa artefacte coreene scoase ilegal din tara. Prima data Coreea a recupreat primul proiect de lege coreean emis de regele Gojong in 1893, iar a doua oara a readus in tara un set de noua sigilii regale si nationale din timpul Dinastiei Joseon si a Imperiului Coreean.

“Pe parcursul perioadei coloniale japoneze si a razboiului din Coreea, multe dintre bunurile noastre culturale au fost pierdute”, a spus un oficial al CHA.

“Redobandirea sigiliului regal al reginei Munjeong si a sigiliului regal al regelui Hyeonjong are o mare importanta deoarece Coreea de Sud a recuperat un simbol national in cooperare cu guvernul S.U.A.”, a incheiat oficialul. (Corina Stan)

Sursa: Yonhap




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.