AEN20170615007651315_01_i

Ryoo Seung-wan: “The Battleship Island” este un film fictiv bazat pe fapte reale

Mult-anticipatul film istoric si de actiune “The Battleship Island”, a ajuns in luna februarie in atentia mass-mediei japoneze, chiar inaintea finalizarii sale, din cauza unui cotidian conservator care l-a criticat pentru “distorsionarea” istoriei comune a celor doua tari, informeaza agentia de stiri Yonhap.

Blockbuster-ul din a carui distributie fac parte actorii Hwang Jung-min, So Ji-sub, Song Joong-ki si actrita Lee Jung-hyun descrie incercarea disperata a coreenilor de a scapa din minele de carbune aflate pe insula Hashima din Japonia, unde au fost fortati sa lucreze in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Coreea a fost sub stapanire japoneza.

Ziarul Sankei Shimbun, care a citat un profesor universitar coreeano-japonez, a infuriat insa coreenii spunand ca descrierea facuta de film isulei Hashima ca fiind “insula iadului” si fortarea adolescentilor coreeni de sex masculin la munca in mina sunt departe de adevar.

“Filmul este o fictiune bazata pe fapte reale”, a declarat directorul filmului, Ryoo Seung-wan, in timpul unei conferinte de presa sustinuta joi, 15 iunie, pentru filmul care urmeaza sa fie lansat luna viitoare.

“Multi coreeni au fost fortati sa munceasca dupa ce un ordin de mobilizare a tuturor coreenilor a fost pus in aplicare, iar ei au fost tratati inuman si nu au avut parte de  salarii. In masura in care le-am studiat, aceste fapte sunt reale deoarece exista inregistrari si supravietuitori care sa le sustina. Astfel am aflat ca muncitorii trebuiau sa coboare la 1000 de metri sub nivelul marii pentru a descoperi carbunele”, a declarat Seung-wan.

Potrivit unui raport al guvernului sud-coreean publicat in 2012, se considera ca aproximativ 500-800 de coreeni au fost pusi la munca in spatiile inghesuite si sufocante din minele de carbune submarine de pe insula din largul coastei Nagasaki intre 1943-1945 si 143 din ei au murit din cauza bolilor, malnutritiei si a accidentelor. Insula Hashima este cunoscuta in engleza ca Insula Battleship pentru silueta ei asemanatoare unui distrugator.

Scriitorul-regizor cel mai bine cunoscut pentru „Veteran“ (2015), a spus ca a incercat sa redea fundalul istoric si cadrele spatiale cat mai aproape de realitate, dar naratiunea dramatica a evadarii masive si povestea de viata a fiecarui personaj a venit din propria lui imaginatie.

Intrebat de un reporter japonez daca filmul va afecta relatiile dintre Coreea de Sud si Japonia atunci cand va fi lansat, Ryoo a raspuns: “Sunt o persoana care doreste ca relatiile sa se imbunatateasca … Dar este important sa descoperim problemele si sa le rezolvam, daca exista”.

Directorul a spus ca odata ce filmul va fi lansat, actualele preocupari ale statului nipon privind pelicula vor disparea pentru ca nu este un film menit sa instige sentimentul anti-japonez sau nationalist.

“Acesta este un film despre atitudinile si  mentalitatile pe care orice om obisnuit le poate avea sau mai fundamental despre omenire si război”, a subliniat el, continuand: “(Filmul) dezvaluie cum razboiul poate transforma omul in monstru”.

Ryoo a declarat ca filmul a pornit de la o fotografie aeriana a insulei pe care seful companiei de productie a filmului si co-scenaristul i-au prezentat-o in 2015.

“Am aflat despre prezenta insulei pentru prima oara din fotografie, am fost coplesit de imaginea bizara”, a spus el, adaugand ca curiozitatea lui fata de coreenii care au trait si au lucrat acolo l-a facut sa realieze un film despre ei.

Pentru pelicula, el a construit, in Chuncheon, la 85 de kilometri est de Seul, un platou de aproximativ doua treimi din marimea reala a insulei de 63.000 de metri patrati, dotat cu mine, o scoala, cladiri de apartamente, restaurante si pub-uri. A costat aproximativ 25 de miliarde woni (22,2 milioane de dolari SUA) pentru a produce filmul, adica de cinci ori mai mult decat costul de productie de 5 miliarde a filmelor locale.

“Dupa ce am vizitat insula, am vrut sa recreez scenariul intr-un fel, ar fi fost fals daca sentimentele de care am avut parte pe insula nu ar fi fost transmise actorilor”, a spus el atunci cand a fost intrebat despre motivul construirii unui platou imens. “Toata lumea a intrecut tot ceea ce putea fi produs in filmele coreene. Cred ca am obtinut un rezultat bun”, a mentionat acesta.

La conferinta au fost prezenti si actorii din rolurile principale Hwang Jung-min, Kim Soo-an, So Ji-sub, Song Joong-ki si Lee Jung-hyun.

Song, care a obtinut anul trecut mai multa faima pe continentul asiatic datorita rolului sau din seria TV “Descendentii Soarelui”, a spus ca filmul ce se bazeaza pe fapte reale din istoria trista a Coreei a pus prea multa presiune asupra lui, dar ca participarea la noul proiect al lui Ryoo a fost o mare experienta. Actorul  care a aparut ultima data pe marele ecran in “A Werewolf Boy” (2012), va juca rolul lui Park Moo-yeong, un membru al armatei coreene de independenta ce s-a strecurat pe insula pentru a salva un important luptator anti-japonez, dar a decis sa-i ajute pe concetatenii sai persecutati sa scape de pe insula.

“M-am inrolat in armata dupa ce am terminat filmul anterior, am vrut sa ma intorc la cariera mea printr-un film, dar nu am putut face asta din mai multe motive, asa ca “The Battleship Island” inseamna mult pentru mine”, a spus actorul adaugand ca a avut multe de invatat de la actorii de top care i-au fost colegi de platou si de la staff-ul filmului.

Pentru actorul veteran Hwang, acest proiect marcheaza cea de-a treia sa colaborare cu scriitorul-regizor Ryoo dupa “The Unjust” (2010) si “Veteran”. Personajul sau din noul film este Lee Gang-ok, un faimos dirijor dintr-un hotel din Seoul, care vine pe insula cu tanara sa fiica artista So-hee (Kim Soo-an), inselata de un broker care ia spus ca poate face o avere acolo.

So Ji-sub interpreteaza scene intense de actiune ca Choi Chil-seong, liderul unei organizatii a gastilor din zona centrala Jongno din Seul, in timp ce Lee ii da viata lui Mal-nyeon, o fosta sclava sexuala pentru soldatii japonezi trimisi sa lucreze la un bordel de pe insula. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.