조리사진

Ramyeon-ul creste riscul cardiovascular din cauza continutului mare de grasimi, sodiu si zahar

Ramyeon (라면) este o supa coreeana facuta din taietei instant obtinuta prin fierberea unei cantitati de taietei prefierti si uscati la care se adauga condimente sau sosuri.

Consumul frecvent de taitei instant a fost asociat pozitiv cu obezitatea si sindromul cardiometabolic din Coreea de Sud, tara care inregistreaza cel mai mare consum de ramyeon pe cap de locuitor din lume.

In dulapul pentru “situatii de urgenta” cu mancaruri ieftine si rapide, nimic nu bate taieteii instant. Nu mai trebuie sa fii nici macar un student de colegiu pentru a te rasfata: taiteii au asimilat atat camerele de camin, cat si restaurantele, aparand chiar si in meniurile din  afara Asiei. De exemplu, in SUA, consumul de ramyeon a crescut cu 18% in perioada 2013-2014, potrivit firmei de cercetare din industria alimentara Technomic.

Chiar daca cresterea consumului de ramyeon este favorabila pentru magazinele de taitei, un studiu publicat in “The Journal of Nutrition” a constatat ca nu este la fel de benefic pentru inima, mai ales daca esti femeie.

Conform celor mai noi descoperiri, fideaua instantant creste nivelul zaharului din sange, tensiunea arteriala, de asemenea, creste sansele de rigidizare a arterelor si poate duce la atac de cord din cauza continutului ridicat de grasimi, sodiu, zahar si carbohidrati.

Cei care consuma in mod regulat ramyeon de trei sau mai multe ori pe saptamana sunt de 2,6 ori mai susceptibili la o boala metabolica cardiovasculara decat cei care mananca taitei instant o data pe luna sau chiar mai rar, a demonstrat un sondaj publicat de “Nutrition Research and Practice”, un jurnal stiintific. Sondajul a fost completat de 3397 de studenti si realizat de profesorii Chang Nam-soo de la Universitatea Ewha Womans si Oh Beom-jo de la Centrul Medical Boramae.

Chiar daca rezultatelor analizelor statistice evidentiaza o asociere pozitiva intre frecventa consumului de fidea instat si nivelurile crescute ale trigliceridelor plasmatice, a tensiunii arteriale diastolice si nivelului de glucoza din sange la repaus la toti subiectii, ramyeon-ul continua sa fie un preparat popular in toata lumea.

Studiul a analizat dieta raportata la 10.711 de adulti si 3397 studenti din Coreea de Sud, care, potrivit relatarilor, mananca mai mult ramyeon decat oricine altcineva din lume. Au aparut, astfel, doua tipuri de dieta: o “dieta traditionala”, care era plina de orez, cereale, peste si derivate si o asa-numita “dieta pe baza de carne si fast-food”, care inlocuieste unele dintre aceste produse de baza cu carne, sucuri , fast food si taitei instant.

In urma rezultatelor sondajului, echipa lui Oh a constatat ca din cei 14.108 participanti, 27,6%  au mancat ramyeon mai putin de o data pe luna, in timp ce 11,7% au spus ca au consumat produsul mai mult de trei ori pe saptamana. Din totalul de 3397 de studenti, 30,9%  au consumat ramyeon mai putin de doua ori pe saptamana. Acestia au mancat taietei mai frecvent decat adultii, din cauza confortului de a-i pregati in spatiile scolare.

“Am constatat ca frecventa consumului de taitei instant poate fi asociata cu cresterea factorilor de risc cardiometabolici printre studentii de colegiu aparent sanatosi”, releva articolul din jurnalul stiintific mai sus mentionat. “Este necesar sa se incurajeze consumul redus de taitei instant, dar exista si nevoia de a educa indivizii din industria alimentara pentru a imbunatati calitatea nutritionala a taiteilor instant sau sa dezvolte fidea instant sanatoasa”, a afirmat Oh.

In articolul publicat de “The Journal of Nutrition”  se spune ca femeile sunt mai susceptibile de a contracta hipertrigliceridemia decat barbatii, deoarece nivelul de grasime neutru al femeilor este de 6,0 in comparatie cu al barbatilor, care este de 2,1. La studentii de sex feminin, consumatori frecventi de ramyeon,  s-a descoperit ca tensiunea arteriala diastolica a fost, de asemenea, mai mare decat la femeile care mananca taietei mai rar.

Daca tot insistati sa mancati ramyeon, pentru a reduce numarul de calorii si sodiul pe care il contine, puteti manca doar o jumatate de pachet, iar o optiune mai buna nu include adaugarea condinentelor pe care le contine.  Totusi, cea mai buna alegere este sa consumati taietei de hrisca.

Multi gasesc fideaua de hrisca mai gustoasa si mai consistenta decat graul alb sau taietenii de orez, si este mult mai sanatoasa.

In ciuda numelui sau, hrisca nu este rezultatul cerealelor cu boabe, precum garul si porumbul, ci o planta cu frunze si flori asociata cu macrisul si rubarba … si nu contine gluten.

Spre deosebire de boabele de cereale, hrisca este bogata in proteine complete (toti cei opt aminoacizi), precum si minerale, amidonuri “rezistente” care stabilizeaza zaharul din sange si fibre greu de digerat care actioneaza ca si “pre-biotic” si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor intestinale sanatoase. Nu in ultimul rand, hrisca ofera antioxidanti precum cei din fructe (de exemplu, rutabion si procianidine) si, ca si ovazul, hrisca poate ajuta la scaderea nivelului ridicat de colesterol. (Corina Stan)

Material realizat din surse combinate




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.