AEN20170809007100315_04_i

Coreea promoveaza Jocurile Olimpice din PyeongChang prin intermediul olimpiadelor si festivalurilor culturale

Jocurile Olimpice au fost mereu mai mult decat competitii atletice. Evenimentul sportiv global conecteaza popoarele, promoveaza intelegerea si incurajeaza armonia, iar deseori ofera gazdei sansa de a-si expune puterea si cultura.

Coreea de Sud este dornica sa-si faca a doua olimpiada un succes drept un exemplu al puterii sale si un festival cultural pentru lume.

Conform agentiei de stiri Yonhap, Jocurile Olimpice de iarna vor avea loc in perioada 9-25 februarie in PyeongChang, la aproximativ 180 de kilometri est de Seul, si in doua orase din apropiere.

“Jocurile Olimpice de iarna de la PyeongChang ar trebui sa serveasca drept piatra de temelie pentru Coreea pentru  a-si consolida imaginea nationala drept o tara puternica”, a declarat un reprezentant al  Ministerului Culturii, Sportului si Turismului.

Jocurile de vara de la Seul din 1988 au servit drept un impuls major pentru dezvoltarea economica si a imaginii mondiale a Coreei, iar natiunea spera ca PyeongChang va repeta istoria.

Nu numai ca a construit infrastructura si facilitati, dar tara a dezvoltat, de asemenea, evenimente pentru a-si arata bravura culturala. A desfasurat o varietate de programe de promovare a Jocurilor Olimpice, inclusiv “PyeongChang  Biennale”, un eveniment international de arta organizat incepand cu 2013, si “G-1 Festival” caracterizat de muzica, arte si spectacole organizate in martie 2017 in Seul si orasele-gazda, mai informeaza Yonhap.

In acest sens, comitetul de organizare s-a inspirit de la Jocurile Olimpice din Londra din 2012, care au desfasurat aproximativ 500 de evenimente culturale in decurs de patru ani.

Astfel, organizatorul a explorat continutul cultural adevarat in sloganul sau “Pasiune. Conectare”, schitand atat divertismentul modern, cat si cultura traditionala si estetica unica.

Luna trecuta, guvernul a dezvaluit programe detaliate pentru Olimpiada Culturala bazate pe trei idei fundamentale: practica, participare si durabilitate.

“Cand ne-am gandit la pregatirea programelor, ne-au venit  trei lucruri in minte: in primul rand, am avut nevoie sa profitam din plin de lucrurile existente.In al doilea rand speram sa participe mai multi oameni, in special tineri si, in final, am vrut sa lasam o mostenire de durata chiar si dupa Jocurile Olimpice “, a spus directorul de arta In Jae-jin. “Coreea are deja multe festivaluri bune, am vrut sa le folosim pe cele interesante, cum ar fi Incheon Pentaport Rock Festival, si sa insuflam spiritul olimpic in acele evenimente culturale”, a adaugat el.

Printre cele 150 de programe ale Olimpiadei culturale, “World Collage Culture”, programata pentru octombrie si noiembrie, va invita diplomatii straini din Coreea sa prezinte coreenilor artistii si cultura lor unica .

Insa pana atunci, un festival de muzica si arta pentru Jocurile Olimpice de Iarna din 2018 si Jocurile Olimpice Speciale s-a deschis ieri, 10 august, in orasul gazda PyeongChang.

Festivalul anual de muzica si arta PyeongChang, aflat la a cincia editie, are ca scop mentinerea unei dispozitii festive cu evenimentele sportive la nivel mondial pregatind terenul pentru marele eveniment ce va avea loc in mai putin de sase luni.

Aproximativ 500 de persoane, inclusiv 130 de persoane cu dizabilitati din 26 de tari, vor participa la evenimentul de cinci zile.

“Festivalul materializeaza spiritul Jocurilor Olimpice Speciale care pune accentul pe ințelegere, armonie si provocare, nu pe competitie, prin cultura si arta”, a declarat Ko Heung-kil, presedintele comitetului pentru Jocurile Olimpice Speciale din Coreea, care a organizat evenimentul.

Ceremonia de deschidere a avut loc pe data de 10 august la ora 10:00 KST, la sala de concerte a statiunii Alpensia din PyeongChang.

Muzicieni coreeni cunoscuti in intreaga lume, printre care violoncelistul Chung Myung-wha, pianistul Cho Jae-hyuck ai violonistul Lee Kyung-sun, au sustinut spectacole, in timp ce violonistul Park Sang-jin a efectuat in colaborare cu alti muzicieni.

Festivalul va oferi, de asemenea, alte programe speciale din partea celor cu probleme fizice.

Lituanianul Emil Korickij, un muzician cu probleme fizice, a cantat vineri, 11 august,  la concertul “Sharing”, iar pianistul cu o singura mana, Nicholas McCarthy din Marea Britanie, va interpreta in timpul concertului “Caring” din data de 12 august.

Artistul sud-coreean Kang Ik-joong din New York, cunoscut pentru ca pune impreuna picturile de diferite dimensiuni cu palmieri, desenate de copii din intreaga lume, pentru a realiza o instalatie uriasa, va desfasura la randul sau un program de arta.

“Astfel,  sloganul festivalului «Impreuna putem! Impreuna ne jucam!» arata ca speranta devine un lucru semnificativ pentru toata lumea prin ruperea zidului prejudecatilor bazate pe dizabilitati fizice si mentale si ajuta oamenii sa se bucure cu adevarat ca sunt  impreuna “, a declarat fostul prim-ministru sud-coreean, Han Seung-soo, presedinte de onoare al comitetului de organizare a festivalului.

Un al eveniment special va aduce luna viitoare 23 de artisti din intreaga lume, care vor trai in regiunea de gazduire si vor crea spectacole si arta vizuala pe baza experientelor lor locale, iar rezultatul final va fi publicat in octombrie.

“Jocurile Olimpice de succes nu se refera numai la desfasurarea unor competitii sportive diferite, fara a intampina vreo problema. Cultura ar trebui sa fie un alt pilon important care sa sustina evenimentul mondial”, a incheiat organizatorul. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.