170911_p02_nucleartrap_th590(0)

Devine Coreea de Sud victima unui razboi rece din cauza armelelor nucleare tactice?

Factorii politici, politicienii, expertii, cercetatorii si activistii civili sunt impartiti in mod clar in ceea ce priveste soclitarea catre SUA pentru redistribuirea armelor nucleare tactice in Coreea de Sud, dupa cel de-al saselea test nuclear din Coreea de Nord.

Analistii declara ca ruptura interna ar putea fi mai complicata decat cea provocata de desfasurarea unei baterii THAAD din SUA deoarece armele nucleare sunt arme de distrugere in masa, in timp ce THAAD este pentru autoapararea impotriva viitoarelor rachete balistice.

“Este posibil sa nu fie usor sa gasiti o cale de mijloc in dezbaterea asupra armelor nucleare tactice din SUA”, a declarat Shin Yul, profesor de stiinte politice la Universitatea Myongji. In timp ce Lee Kang-yun, analist politic, a spus: “Exista in mod clar o discrepanta intre diferitele grupuri.”

Diviziunea provine, in principal, dintr-un decalaj in interese ideologice si de securitate, avocatii sustinand ca armele nucleare tactice pot fi eficiente in extinderea descurajarii nucleare impotriva amenintarilor militare din Coreea de Nord.

Contracararea naegativistilor in ceea ce priveste reintroducerea armele nucleare pentru prima data din 1991 va duce doar la un “nou razboi rece” si va declansa, de asemenea, o cursa a inarmarilor in Asia de Nord-Est, se arata intr-un material publicat pe site-ul Korea Times.

In acest climat, Lee Sang-chul, primul sef adjunct al Oficiului National de Securitate (NSO) de la Cheong Wa Dae, a declarat marti, 12 septembrie, ca guvernul “nu a luat niciodata in considerare redistribuirea armelor nucleare tactice”.

Lee a mai spus ca redistribuirea ar putea slabi exercitarea de catre Seul a denuclearizarii Peninsulei Coreene prin eliminarea programului de arme nucleare de la Pyongyang.

Declaratia sa contrasteaza cu cea a ministrul Apararii Song Young-moo, care a afirmat recent in fata Adunarii Nationale ca ar putea fi luata in considerare redistribuirea armelor tactice.

Partidul Democrat Coreean (DPK) aflat la guvernare si Partidul Justitiei  sprijina pozitia biroului prezidential Cheong Wa Dae.

Deputatul de la DPK, Song Young-gil, a ramas sceptic in privinta faptului ca armele nucleare tactice pot dezamorsa in mod eficient amenintarile militare ale Coreei de Nord, in timp ce presedintele Partidului Justitiei, Lee Jeong-mi, a avertizat ca Sudul ar fi o “victima a unui nou razboi rece”.

Cu toate acestea, cele doua partide de opozitie conservatoare – Partidul Libertatii Coreene (LKP) si Partidul Bareun – nu au fost de acord.

Multi parlamentari din LKP, inclusiv presedintele Hong Joon-pyo si liderul etajului Chung Woo-taik, au cerut redistribuirea unui “echilibru nuclear in regiune si stabilitatea lumii”.

Pe 12 septembrie, responsabilul politic al LKP, Rep. Kim Gwang-lim, a declarat ca va impinge Adunarea Nationala sa aprobe un proiect de lege privind cheltuielile pentru redistribuirea armelor nucleare.

Miscarea lui Kim vine dupa ce 68,3% din cei 1.014 reclamanti au sustinut saptamana trecuta aducerea armelor tactice intr-un sondaj realizat de Institutul de Opinie al Societatii din Coreea. Numai 25,4% dintre respondenti au fost contra unei astfel de decizii.

Presedintele Joe Ho-Young, liderul partidului Bareun, a cerut, de asemenea, un “echilibru al terorii” prin mutarea armelor nucleare in Coreea de Sud, spunand: “Ar fi ridicol sa ramanem la ideea denuclearizarii atunci cand Nordul are propriile sale bombe nucleare”.

Institutul pentru Strategia de Securitate Nationala, un department din cadrul Serviciului National de Informatii, a lansat miercuri, 13 septembrie, rapoarte separate transmise de doi dintre cercetatorii sai care sustin si se opun prezentei armelor nucleare tactice.

Park Byung-kwang, a scris ca armele ar diminua amenintarile Phenianului si, in cele din urma, o vor aduce in negocieri. De cealalta parte, Lee Soo-hyung, a declarat ca armele ar putea “servi ironic ca un catalizator” pentru provocaile nucleare ale Coreei de Nord.

Unii experti militari au avertizat ca dezbaterea asupra armelor nucleare tactice din SUA ar putea provoca si mai mult China pe baza legaturilor sale deteriorate cu Coreea de Sud asupra THAAD.

“China este infuriata de THAAD, care este pentru autoaparare si este usor de imaginat ca va deveni paranoica cu privire la armele tactice nucleare”, a declarat Yang Uk, un cercetator senior la Forumul de Aparare si Securitate din Coreea.

Shin In-kyun, presedintele retelei de aparare din Coreea, a exprimat o opinie similara. “Amenintarile generate de armele nucleare tactice vor fi mult mai mari decat cele ale THAAD, avand in vedere ca China doreste sa isi extinda influenta regionala asupra SUA”, a spus el. “In acest sens, Beijingul poate face eforturi pentru a diminua orice posibilitate care ar putea duce la redistribuirea armelor nucleare tactice”, a adaugat acesta.

Expertii au declarat ca Japonia ar putea saluta desfasurarea armelor tactice deoarece acestea ar putea oferi tarii o scuza pentru dezvoltarea propriilor arme nucleare, in consultare cu SUA.

Sursa: Koreatimes

Traducere: Corina Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.