AEN20171102013352315_01_i

Agentia de spionaj sustine posibilitatea unui test nord-coreean cu bombe nucleare

Agentia de spionaj a Coreei de Sud a sustinut posibilitatea ca Coreea de Nord sa faca teste de bombe nucleare si rachete, spunand ca Pyongyang ar continua sa dezvolte focoase “in miniatura, diversificate”. In timpul unui audit in parlament, Serviciul National de Inteligenta (SNI) a spus ca Pyongyang s-ar putea sa inceapa sa lucreze la reprocesarea unor tije uzate de combustibil la principalul complex nuclear din Yongbyon in decursul acestui an.

Parlamentarii care au participat la audit au citat spusele celor din SNI: “Nordul va executa teste nucleare aditionale si va continua sa incerce dezvoltarea focoaselor diversificate, in miniatura.”. SNI a declarat ca a fost depistata “miscare continua” de vehicule in jurul facilitatii de cercetare a rachetelor din Pyongyang, ceea ce indica faptul ca sihastrul regim si-ar putea relua provocarile aduse Coreei de Sud. Agentia a mai spus ca Tunnel 3 de pe terenul Punggye-ri este gata sa fie testat nuclear oricand, in timp ce ar dura mai mult pentru a pregati Tunnel 4 sa fie gata pentru un nou experiment nuclear sub pamant.

 

SNI a spus ca exista posibilitatea ca terenul pe care sunt efectuate teste sa sufere deteriorari, sustinand ca dupa al saselea test nuclear al Coreei de Nord, au fost provocate 3 cutremure. De asemenea, SNI a mai spus ca au detectat semne care dovedesc faptul ca Pyongyang a incercat sa intre neautorizat, prin intermediul internetului, in institutiile financiare ale Coreei de Sud. Desi le este interzis prin lege sa obtina valuta straina, grupul de hacking din Reconnaisance General Bureau, agentia principala de spionaj din Coreea de Nord, incearca sa foloseasca atacuri pe internet pentru a obtine castiguri financiare.

 

Agentia a spus ca: “Am obtinut dovezi indirecte cum ca Coreea de Nord incearca cu indarjire sa culeaga informatii de care au nevoie pentru a intra neautorizat, prin intermediul internetului, in mai multe institutii financiare precum agentia virtuala de tranzactii, banci si firme de securitate. Ceea ce anticipam este faptul ca hacking-ul Coreei de Nord este concentrat pe extragerea de bani virtuali, carora iti este greu sa le tii evidenta si mai pot incerca distrugerea sistemului financiar, ceea ce ar cauza confuzie in randul poporului.”.

 

Legat de problema cu terorismul, SNI a spus ca din 2010, 71 de straini din 9 tari diferite au fost deportati deoarece aveau legaturi cu organizatii teroriste. “Organizatii teroriste internationale precum ISIS ne-au amenintat tara de 13 ori, incepand in anul 2004.”, a adaugat agentia. SNI a enumerat 3 factori ce ar putea pune in pericol Jocurile Olimpice de Iarna din PyeongChang: grupari teroriste precum ISIS, atacuri organizate de “lupi singuratici” si pericolul constant reprezentat de Coreea de Nord. In timp ce explica stilul de guvernare al liderului nord-coreean, Kim Jong-un, SNI a declarat ca a reluat campania de a epura neconformistii sau pe cei care nu ii sunt loiali. Agentia a declarat ca: “Presedintele Kim a intarit monitorizarea oficialilor mai vechi si a reinceput epurarea si executiile de la care s-a abtinut pentru ceva timp.”.

 

SNI a mai declarat ca va incheia luna aceasta examinarea faradelegilor produse in mandatele trecute de catre guvernanti si ca va cauta modilitati de a opri astfel de faradelegi. Agentia a dus la bun sfarsit o investigatie interna de durata asupra afirmatiilor conform carora se implica in treburile politice ale tarii si alte infractiuni, aceste actiuni facand parte din marea lor reforma.

Sursa text si foto: http://m.yna.co.kr/mob2/en/contents_en.jsp?cid=AEN20171102013352315&domain=3&ctype=A&site=0300000000

Traducere: Anca Zaharia




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.