AEN20171206008300315_01_i

Moon Jae-in: “Coreea de Nord paseste pe gheata subtire, dar sfarsitul pasnic este inca posibil”

Presedintele Moon Jae-in si-a reiterate miercuri, 6 decembrie, hotararea de a pune capat ambitiilor nucleare din Coreea de Nord, spunand ca statul comunist paseste pe gheata subtire, dar o solutie pasnica este inca posibila, relateaza agentia nationala de stiri Yonhap.

“Relatiile inter-coreene nu sunt inca asa de bune, tensiunea dintre Sud si Nord este foarte mare, deci este o situatie foarte prudenta ca si cum am merge pe gheata subtire”, a spus presedintele in timpul unei intalniri cu liderii a sapte ordine religioase, inclusiv religiile budista, protestanta si catolica.

Potrivit sursei mentionate, remarcile lui Moon au aparut la o saptamana dupa ce Pyongyang a lansat o racheta balistica intercontinentala intr-o aparenta prima provocare militara in decursul a peste doua luni.

“Dar nu sunt pe deplin pesimist, cred ca o criza se poate transforma intr-o oportunitate, iar noaptea are cel mai intunecat moment chiar inainte de zori: atunci cand depasim aceasta criza continua, sunt sigur ca aceasta va deveni o oportunitate de a imbunatati drastic relatiile inter-coreene”, a afirmat presedintele sud-coreean, potrivit rapoartelor de la Cheong Wa Dae.

Intalnirea de miercuri a marcat prima activitate de acest gen de cand Moon a preluat mandatul in luna mai, dupa ce a obtinut victoria intr-o runda de alegeri prezidentiala rara, provocata de demiterea predecesorului sau conservator Park Geun-hye, mai arata sursa citata.

Noul presedinte a declarat ca tara si economia sa s-au descurcat bine, avand in vedere scandalurile masive de coruptie care au dus la inlaturarea fostului lider si a turbulentelor politice ulterioare.

Moon a remarcat ca economia tarii ar urma sa se extinda cu 3% in acest an, volumul comertului urmand sa depaseasca, de asemenea, 1 trilion de dolari pentru al doilea an consecutiv.

“Economia se descurca bine la nivel macro, asa cum am explicat, dar problema este ca beneficiile exploziei economice nu ajung la gospodariile noastre obisnuite si ca rata somajului in randul tinerilor continua sa ramana una alarmanta.” (…) “Guvernul va face tot posibilul pentru a asigura o crestere economica cu bugetul aprobat si, de asemenea, se va asigura ca aceasta va contribui la imbunatatirea mijloacelor de trai ale populatiei. Totodata, va depune eforturi deosebite pentru a rezolva problema locurilor de munca pentru tineri”, a incheiat Moon Jae-in declaratia ciatat de Yonhap. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.