03612b8d323448c3bea5ad629d1486f0

Poate reducerea orelor de lucru să creeze locuri de muncă?

Guvernul a impulsionat o politică de reformă a muncii care urmărește reducerea drastică a maximului legal de ore de muncă de la 68 la 52 pe săptămână, incluzând weekend-urile și sărbătorile care se înscriu într-o săptămână de lucru, informează The Korea Times.

Potrivit sursei menţionate, în urma revizuirii, programul de lucru pe săptămână va fi limitat la 40 de ore, cu  posibilitatea de a face 12 ore de ore suplimentare.

Revizuirea va fi aplicată în etape începând de la 1 iulie cu companiile care angajează 300 sau mai mulți lucrători, de la 1 ianuarie 2020 în cele care au între 50 si 299 și de la  1 iulie 2021 în întreprinderile mici cu cinci până la 49 de angajați.

Coreenii au lucrat în medie peste 2.069 de ore în 2016, cu 300 de ore mai mult decât media OECD de 1.700 de ore, a mai aratat sursa citată.

Președintele Moon Jae-in a declarat că reforma privind orele de lucru este o oportunitate valoroasă de a crește numărul de locuri de muncă, deoarece reducerea poate duce la împărțirea pe ture a unui post.

“Un studiu recent realizat de Institutul Muncii din Coreea demonstrează că reducerea orelor de lucru maxime este de așteptat să creeze  între 11.000 şi 17.000 de noi locuri de muncă”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului Muncii (MEL).

Guvernul speră că orele de lucru reduse vor putea fi utilizate pentru a crește ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, întrucât  rata șomajului pentru persoanele în vârstă de 15-29 ani a fost de 9,8% la sfârșitul lunii trecute, mai mult decât dublul ratei globale, care a fost de 4,6%, potrivit datelor din Coreea.

“Ne așteptăm ca o bună parte din noile locuri de muncă să fie folosite pentru angajarea tinerilor , astfel încât să reducă rata șomajului în rândul acestora”, a declarat un oficial de la MEL.

Ministerul Finanțelor Publice a adoptat un buget suplimentar de 4 trilioane de woni (3,75 miliarde dolari) pentru a sprijini diverse programe de stimulare a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor în întreprinderile mici și mijlocii.

Guvernul intenționează să utilizeze fondurile prin subvenționarea salariilor și oferind scutiri fiscale pentru companii.

Conform informaţiilor oferite de Korea Times, IMM-urile țării au suferit de lipsuri cronice de forță de muncă și speră că finanțarea ar putea ajuta la încurajarea a 200 000 de tineri solicitanți să obțină locuri de muncă.

Programul oferă muncitorilor la nivelul IMM-urilor 10 milioane de woni anual sub formă de salarii, indemnizații și scutiri de impozit pe venit.

Muncitorii vor beneficia de acest avantaj, despre care ministerul de finanțe spune că este echivalent cu o treime din salariul anual al angajaților cu normă întreagă la marile firme, pe o perioadă de trei ani.

Ajutorul vizează reducerea discrepanței salariale între firmele mici și cele mari, care a fost un motiv major pentru care tinerii solicitanți de locuri de muncă au ezitat să-și înceapă cariera într-o mică firmă. Mulți care au început în firme mici au renunțat după ce au lucrat câțiva ani.

Cu toate acestea, mulți experți au îndoieli că stimulentele temporare vor fi compensații suficiente pentru ca tinerii să renunțe la eforturile lor de a-şi căuta locuri de muncă la marile corporații.

Federația Coreeană a Întreprinderilor Mici și Mijlocii şi-a exprimat, de asemenea, preocupări care sugerează modalități de atenuare a posibilelor consecințe ale revizuirii, inclusiv a subvențiilor guvernamentale pentru depășirea penuriei de forță de muncă. De asemenea, a solicitat guvernului să furnizeze diferite beneficii financiare, inclusiv o deducere a taxelor de asigurări sociale pentru lucrătorii care vor fi afectați de un declin al salariilor.

Mulți angajați din firmele mici și mijlocii și-au manifestat îngrijorarea, temându-se că reducerea orelor de lucru poate duce la scăderea salariilor și la mărirea decalajului de plată între firmele mari și cele mici.

Între timp, oamenii care lucrau la marile corporații și funcționarii publici au salutat în mare parte revizuirea, deoarece pot găsi un echilibru mai bun între activitățile de lucru și activitățile de petrecere a timpului liber.

În plus față de reducerea orelor de muncă, guvernul a majorat salariul minim cu 16,4% începând cu anul acesta, cel mai mare salt în aproximativ două decenii.

Unii experți sunt preocupați de faptul că măsurile pro-forță de muncă ar putea forța un număr din ce în ce mai mare de firme locale să-și mute producția în străinătate, ceea ce ar putea reduce în viitor chiar și mai multe locuri de muncă, a mai arătat The Korea Times. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.