29019280_1621767681242264_2081177453_n

Coreea de Sud trimite un grup de artiști către Coreea de Nord

Potrivit Ministerului de Unificare al Seulului, pe 20 martie, Coreea de Sud a fost de acord să trimită un grup de 160 de artiști, incluzându-i pe cântăreții Lee Sung Hee, Cho Yong Pil și trupa Red Velvet către Phenian pentru a susține doua concerte la începutul lunii aprilie.

Anunțul este rezultatul unei discuții la nivel de lucru între cele doua Coreei, pentru a elabora detaliile privind spectacolele de la Phenian.

Grupul de artiști va participa la două spectacole pe datele de 31 martie și 3 aprilie la gimnaziul Ryugyong Chung Ju-yung și la Marele Teatru Phenian din Est, potrivit declarației. Programul specific pentru spectacole nu a fost anunțat, încă.

Lee Yun Sang, un cântăreț, compozitor și producător , cunoscut sub numele de Yun Sang, a condus delegația sud-coreeană către discuțiile la nivel de lucru, marți. De asemenea, a fost numit directorul echipei de artiști sud-coreeni ce va merge la Phenian, marcând, totodată, primul artist sud-coreean care va reprezenta o delegație în discuțiile inter-coreene.

Omologul nord-coreean a lui Yun Sang a fost Hyon Song Wol, șeful trupei Morabong, ce a condus Orchestra Samjiyon formată din 140 de membri, în Coreea de Sud în timpul Jocurilor Olimpice de iarna în februarie.

Vocalistul principal Yoon Do Hyun din trupa rock YB, cântăreața Baek Ji Young și Seohyun din trupa Girls’ Generation au fost, de asemenea, printre cei aleși pentru a se alătura echipei de artiști.

Printr-o informare de presă, Yun Sung a spus că echipa de artiști intenționează să zboare pe o rută vestică pentru a ajunge la Phenian, dar detaliile cu privire la traseul de călătorie și cazare trebuie discutate în continuare. Alegerea unui traseu de călătorie include o cooperare cu partea comunității internaționale, iar alte aspecte practice încă trebuie stabilite, afirmă acesta.

Potrivit lui Yun Sang, deși Coreea de Nord a oferit opțiunea de a folosi hotelul său emblematic, Koryo, propunerea trebuie dezbătută în continuare. Hotelul este locul unde guvernul cazează, de obicei, invitații săi VIP, incluzându-l pe fosul basketballist Dennis Rodman.

Această discuție a durat aproape patru ore, fiind începută de la ora 10 dimineața. S-a ținut în clădirea administrativă Tongilgak , în partea de nord a Zonei Demilitarizate, a declarat Ministerul Unificarii.

Cea mai recentă rundă de schimburi culturale a fost rezultatul discuțiilor celor două Coree în perioada de dinainte și de după Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang. Sudul și-a anunțat planul de a trimite un grup de artiști și o echipă demonstrativă de taekwondo în Nord, când reprezentanții speciali ai Coreei de Sud s-au întâlnit, în Phenian, cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, la începutul lunii martie.

Yun Sang a fost nominalizat în poziția de delegat, din moment ce are experiență în diferite genuri muzicale și o capacitate de a pregăti spectacolele într-un timp așa de scurt, declară Seulul. A adăugat că, pentru a pune un lider grupului de artiști, politica a fost aceea de a selecta o persoană bine versată în caracteristicile fiecărui gen de muzică pop coreeană. În ceea ce privește pregătirile pentru spectacol, un oficial din cadrul Ministerului Unificării a declarat ca Seulul va expedia un grup de promovare în Phenian înainte de concertul din aprilie.

În februarie, Coreea de Nord a trimis un grup similar însărcinat cu inspecția locațiilor candidate și a echipamentului de scenă. Oficialul a declarat că a fost format un grup de lucru guvernamental pentru a susține spectacolele în Phenian.

Ministerul de Cultură a Seulului a afirmat că spectacolele se vor axa pe muzica pop sud-coreeană. Pentru unii membri din echipa de artiști va fi o oportunitate de a revizita Coreea de Nord.

Cho Yong Pil a ținut un concert în 2005 la Phenian, unde a cântat, atât piesele sale de top, cât și melodii populare nord-coreene. Cho este unul dintre cele mai influente și mai respectate figuri din scena muzicii sud-coreene.

Lee Sun Hee a călătorit, de asemenea, spre Coreea de Nord, în 2003, pentru un concert solidar ce a marcat deschiderea gimnaziului Ryugyong Chung Ju-yung. Melodia cea mai cunoscută a lui Lee, “To J”, a fost cântată de Orchestra Samjiyon luna trecută în Sud.

YB, cunoscută anterior sub numele de trupa Yoon Do Hyun, a cântat la Phenian în 2002 în cadrul unui spectacol special al postului de televiziune MBC din Coreea de Sud. În ultimii ani, artiști kpop, precum trupe ai anilor ’90 – Sechskies, Fin.K.L, Shinhwa și Baby V.O.X.- au ținut spectacole în Coreea de Nord ca parte a eforturilor celor doua Coree de a menține schimbul cultural.

“Va fi dificil pentru noi să ne exprimăm vreo opinie personală pe scenă (în Phenian) în legătură cu problema denuclearizării.” a declarat Yun Sang în cadrul informării de presă. „Sarcina noastră principală este de a furniza Coreei de Nord aceleași emoții și dispoziții naturale pe care le arătăm și aici.” a adăugat acesta.

Sursa: Yonhap

Traducere: Elena Rădulescu
There is 1 comment

Add yours
  1. Cristescu P. Radu

    Ma bucur pentru apropierea celor doua state coreene. Le urez Unirea si m-as bucura chiar daca s-ar uni inaintea Unirii Romaniei cu Rep. Moldova.


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.