lfc18web665x862v2

Filmul coreean “Burning” cu Yoo Ah In se poate vedea la festivalul “Les Films de Cannes à Bucarest”

Astazi se da starul  Les Films de Cannes à Bucarest” – Festivalul de Film International  de la CannesAnul acesta festivalul se organizeaza in Bucuresti si  în alte șapte orașe. O selecție din filmele premiate la festivalul de la Cannes și o parte din invitații lor vor călători în Timișoara, Arad, Cluj, Iași, Brașov, Oradea, Suceava si Bucuresti. Edițiile din țară vor începe odată cu ediția bucureșteană a festivalului. Astfel, în primul weekend, 19-21 octombrie, Les Films de Cannes” se va petrece concomitent în București, Timișoara și Arad.

Timișoara va găzdui ediția a treia a festivalului cu proiecții de vineri până duminică la Aula Magna a Universității de Vest. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara și al Universității de Vest.

“Les Films de Cannes” continuă și la Arad, unde prima ediție a avut loc în 2017. Anul acesta, filmele de Cannes revin la Cinema Arta, între 19 și 21 octombrie, proiectul fiind organizat de Asociația Cinemascop în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad şi Asociaţia CitiZenit.

Pe finalul festivalului bucureștean, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Les Films de Cannes” va călători pentru a treia oară la Cluj, unde filmele vor putea fi văzute la Cinema Victoria, între 26 și 28 octombrie.

Între 26 și 28 octombrie, festivalul va poposi la Iași, la Cinema Ateneu, unde va avea loc ediția a treia, organizată de Primăria Municipiului Iaşi și Ateneul din Iaşi.

Luna noiembrie va începe cu ediția a doua a Les Films de Cannes à Braşov”, care va avea loc la Centrul Cultural Reduta și la Cinema One. Proiectul este realizat și anul acesta cu sprijinul Consiliului Județean Brașov.

Pentru prima oară, Les films de Cannes” ajunge și la OradeaTeatrul Regina Maria va fi gazda a două zile de proiecții, 3-4 noiembrie, iar festivalul se bucură de colaborarea Asociației Pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune (APTOR) și a Municipiului Oradea.

Ca în fiecare an, Les Films de Cannes” se mută la Suceava în luna noiembrie, la Teatrul Municipal Matei Vișniec. Ediția a treia va avea loc în weekendul 9-11 noiembrie 2018, fiind realizată de Asociaţia Creativ AS şi Asociaţia Cinemascop, în asociere cu Municipiul Suceava şi Consiliul Local Suceava.

Între 19 și 28 octombrie 2018cea de-a 9-a ediție a festivalului “Les Films de Cannes à Bucarest” prezintă cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de Film de la Cannes, cu proiecții și invitați speciali la Cinema PRO, Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, CINETIC și Grand Cinema & More în Băneasa Shopping City.

Dintre titlurile de care se vor putea bucura cinefilii se numără: emoționantul  “Shoplifters”, câștigătorul Palme d’Or, semnat de japonezul Hirokazu Kore-eda, deja un veteran al festivalului francez, basmul noir “Border”, de Ali Abassi, câștigătorul marelui premiu din secțiunea Un Certain Regard, “Burning”, adaptarea după Haruki Murakami semnată de regizorul coreean Lee Chang-dong, câștigătorul premiului criticii FIPRESCI, “Girl”, povestea unei balerine, de Lukas Dhont, câștigătorul Camera d’Or, thrillerul “Dogman”, de Matteo Garrone, câștigătorul premiului pentru cea mai bună interpretare masculină precum si altele.

“Les Films de Cannes à Bucarest” a fost inițiat în 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux.

Cu siguranta aceste filme merita vazute, dar ce ne intereseara pe noi in mod special este desigur “Burning” /버닝, filmul coreean regizat de Lee Chang-Dong si care ii aduce in rolurile principale pe Yoo Ah-In, Steven Yeun si Jun Jong-Seo. In Coreea filmul a aparut anul acesta in luna mai si este incadrat ca gen artistic la categoria mister, drama si thriller.

De fapt “Burning” este inspirat  de o nuvela a autorului japonez Haruki Murakami, tradusa si la noi ca “Arderea hambarelor” si a fost inclusa in volumul  “Elefantul a dispărut”. Se stie ca acest film a pastrat cateva elemente din povestea originala. In nuvela se prezinta o poveste de dragoste trecatoare dintre un barbat casatorit si o fata mai tanara. Cei doi se cunosc din intamplare si ajung chiar sa se imprieteneasca dar cum era de asteptat in viata fetei mai apare un baiat atat de misterios incat reuseste sa ii capteze atentia. Si daca credeati ca acest trio va rezista, ei bine nu, caci se intampla neprevazutul si fata dispare, iar tanarul nou venit se pare ca are niste apucaturi bizare, dupa cum chiar el marturiseste, o pasiune pentru incendierea hambarelor. In viziunea lui Lee Chang Dong, actiunea filmului este cumva asemanatoare, dar cu mici schimbari ale personajelor. Vom putea urmari ancheta pe care o face protagonistul, interpretat de Yoo Ah In in cautarea fetei disparute si lucrurile pe care el le va descoperi. Acest film a fost prezentat publicului international in cadrul Festivalul de la Cannes de anul acesta unde a si concurat la categoria “In Competition”.Image result for burning movie

Înaintea anunțării palmaresului oficial, favoritul caselor de pariuri la câștigarea Palme d’Or era chiar  filmul lui Lee Chang-Dong, “Burning”. Insa in final, el a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun film din competiția oficială acordat de către criticii de cinema prezenți la Cannes, grupați în asociația FIPRESCI. Asociația acordă în fiecare an câte un premiu pentru cel mai bun film din fiecare dintre secțiunile festivalului.

Daca vreti sa va faceti o idee despre acest film puteti urmari aici teaserul:

https://www.youtube.com/watch?v=wi6Kw7V8gXk

Pentru cei care vor sa il descopere pe Yoo Ah In intr-un nou rol si sa asiste la premiera  “Burning” in Bucuresti, filmul va fi disponibil:

  • Pe 20 octombrie (sambata) incepand cu 19:15 la Cinema PRO, unde  regizorul Lee Chang-dong va avea o sesiune Q&A prin Skype cu publicul bucureștean.
  • Pe 26 octombrie (vineri) incepand cu 17:30 la Cinema Muzeul Taranului.Burning - Picture 3

Toate filmele vor fi proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.

Programul complet al festivalului  poate fi gasit chiar aici :

http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/bucuresti/

Vizionare placuta si asteptam pareri despre acest film!

***

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului

Susținut de: BRD – Groupe Société Générale

Mașina oficială a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova

Ediția a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.