221497-791×450-christmas-tree-Cheonggyecheon

Crăciunul, una dintre cele mai speciale sărbători

Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru toți creștinii și m-am gândit să scriu câteva lucruri despre cum sărbatoresc coreenii această sărbătoare.

Creștinismul este relativ nou în Asia, Coreea de Sud fiind singura țară din Asia de Est care recunoaște Crăciunul ca sărbătoare națională, astfel încât școli, întreprinderi și birouri guvernamentale sunt închise în ziua de Crăciun. Magazinele rămân deschise, iar sărbătorile de Crăciun nu ancoră de obicei o pauză de iarnă extinsă, așa cum se întâmplă adesea în alte țări și culturi.Crăciunul este interzis în Coreea de Nord.

Creștinii din Coreea de Sud sărbătoresc Crăciunul în mod similar modului în care este sărbătorit în Occident, dar cu un accent mai mic pe cadouri și decorațiuni și mai mult accent pe tradițiile religioase care stau la baza sărbătorii. În Coreea, Crăciunul este în primul rând o sărbătoare religioasă și mai puțin o scuză pentru prețurile de cumpărături și de vânzare.

În Coreea de Sud, de Crăciun, unele familii decorează brazi, oameni schimbă cadouri între ei, dar festivitățile încep cu mult mai aproape de Ziua Crăciunului, spre deosebire de începutul lunii noiembrie cum se obișnuiește la noi.

Mulți tineri sărbătoresc Crăciunul cu prietenii și petrec ziua de Anul Nou cu familiile lor (invers față de Crăciun / Anul Nou în Occident). Pentru coreenii necreștini, Crăciunul este o zi excelentă pentru cumpărături.

Filmele de Crăciun, dintre care majoritatea sunt occidentale, sunt populare în Coreea. Câteva exemple de filme de vacanță care ar putea fi  vizionate includ:

  • Filmul Mug Travel (bazat pe un desen animat celebru) urmărește povestea unui copil în Ajunul Crăciunului și aventurile sale cu un animaluț.
  • Merry Christmas Mr. Mo urmărește povestea unui bărbat cu o boală terminală, care dorește să ofere cadouri de Crăciun familiei și prietenilor.

Mug Travel

Merry Christmas Mr Mo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coreenii sunt foarte sentimentali și romantici, mai ales cei tineri. Trupele K-pop sunt cele mai potrivite pentru muzica de Crăciun. O mare parte din acestea tind să le reamintească cât de mult sunt iubiți în acest moment special. Deși melodiile Occidentale sunt preferate de toată lumea, adolescentii iubesc să asculte și melodii precum:

Tradițiile coreene au rădăcini în familie. Ca atare, o cină mare de potluck apare adesea de Crăciun. Meniul de vacanță oferă mâncare cum ar fi Bulgogi (carne de vită la grătar), tăiței din cartofi dulci și kimchi. Toată lumea aduce cel mai bun fel de mâncare. Familia va încheia masa copioasă  cu un tort de Craciun (adesea un tort de orez decorat cu fructe) sau un bufet cu cele mai bune dulciuri coreene pe care familia le are de oferit.

Doar cateva dintre dulciuri ar putea include:

  • Bomboane de zahăr care sunt făcute de casă sau cumpărate
  • Pară aburită numită baesuk
  • Nuci învelite în persimmons
  • Prăjituri tematice de Crăciun cu pastă dulce de fasole roșie

Moș Crăciun poate fi îmbrăcat în albastru sau chiar verde și se numește Santa Kullusu sau Santa Haraboji. El este văzut purtând haine tradiționale, pălăria istorică plată deasupra, purtată de bărbați în timpul dinastiei Joseon. Moș Crăciun a fost introdus treptat ca instrument de marketing și pentru a distra copiii. Moș Crăciun dă daruri la evenimente publice sau vizite civice, dar rareori la case individuale.

Creștinismul nu a fost adus în Coreea până în secolul al XVII-lea. Mult timp, creștinii au fost persecutați pentru credințele lor. În ultimii 100 de ani, creștinismul a câștigat popularitate, cu protestanții în avangardă. Amestecarea tradițiilor occidentale cu vechile credințe budiste, confucianiste și șamaniste a dus la celebrarea modernă a zilelor noastre. Adolescenții și copiii îmbrățișează festivitățile occidentale, în timp ce membrii mai în vârstă ai familiei introduc elementele celebrării istorice. Amestecul este ceea ce face Crăciunul coreean atât de special și unic.

Acestea fiind spuse, vă urăm tuturor un Crăciun liniștit și fericit! Merry Christmas! 메리 크리스마스 !

Autor: Mădălina Dima

Surse :christmas.lovetoknow.com, thespruceeats.com




There are 2 comments

Add yours
  1. Cristescu P. Radu

    Nu o luati de buna informatia prin care Irak-ul si-a stabilit ziua nationala de Craciun. Am citit pe nu mai stiu ce site aceasta stire. Am tratat-o fugitiv crezand ca este o gluma, mai ales ca Irak-ul este tara musulmana.
    Oricum, urez site-ului “saranghanguk.ro” numai de bine la intrarea in noul an 2019.

    • Cristescu P. Radu

      Scuze. S-a stabilit ca 25 decembrie sa fie “Sarbatoare nationala” in Irak si nu “zi nationala” cum eronat am mentionat.


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.