O privire înapoi asupra istoriei Coreei

Găsirea și studierea rămășițelor vechilor regate va fi una dintre principalele sarcini ale autorităților culturii sud-coreene din acest an, susținută de dorința președintelui de a lansa un proiect comun între două regiuni ale țării, care au fost mult timp rivali tradiționali.

Cercetările, excavările, expozițiile și alte proiecte legate de moștenirea Confederației Gaya reprezintă 40 de miliarde de woni (35,7 milioane de dolari) din bugetul de 869,2 miliarde de dolari alocați pentru Administrația Patrimoniului Cultural, arătând hotărârea administrației lui Moon Jae-In de a redescoperi rădăcinile din regatele mai puțin discutate.

Gaya a fost o confederație a regatelor care existau în regiunea sudică a Peninsulei Coreene în jurul anilor 42-562, care cuprindea ceea ce sunt acum provinciile Jeolla și Gyeongsang. Apoi a fost anexată de vecinul său mai puternic, Regatul Silla, care a creat în cele din urmă primul regat unificat care a ocupat majoritatea peninsulei.

Acest an este al treilea de când administrația lui Moon, la lansarea sa din 2017, a anunțat că cercetarea și restaurarea moștenirii Gaya ar fi unul dintre proiectele sale prioritare.

Luna trecută, Fundația Institutului de Proprietăți Culturale din Asia de Est a dezvăluit concluziile sale la cetatea Angok Sanseong din Haman-gun, provincia Gyeongsang de Sud. Acestea au inclus dimensiunile fortărețelor Regatului Ara Gaya și confirmarea, pentru prima dată, a structurii unice a clădirilor sale.

Cercetătorii de la institut – care au lucrat cu oficialii Haman-gun – au spus că structura cetăților este diferită de cele observate în alte regate ale perioadei, cu o fundație construită din cantități ample de argilă și piatră pentru stabilitate.

Gaya cea necunoscută

În ciuda faptului că a fost un jucător important pe peninsulă în prima jumătate a primului mileniu, Gaya apare în foarte puține înregistrări.

Potrivit unui studiu publicat de Asociația de Literatură Coreeană, prima înregistrare din Gaya poate fi găsită în “Înregistrările celor Trei Regate” de către oficialul chinez Chen Shou, fiind vorba despre cele trei regate din China care au existat între secolele II și III. Cercetătorii cred că micile regate din Peninsula Coreeană menționate în acest document s-au dezvoltat în Confederația Gaya.

Geumgwan Gaya, de asemenea, cunoscut sub numele de Garakguk, a fost cel mai puternic regat pentru o mare parte din confederație, rivalizând pe Silla în prim-plan. În cele din urmă, s-a predat Sillei, permițându-i familiei sale regale să fie tratată ca nobilime și ducând la absorbția culturii sale în cea a lui Silla.

Urmele lui Geumgwan Gaya se găsesc aproape oriunde în Coreea de Sud: Aproximativ 10% din întreaga populație a țării – 4,5 milioane în 2015 – sunt descendenți ai Kim din Gimhae.

Majoritatea înregistrărilor Gaya provin din “Samguk Yusa (Memorabilia celor Trei Regate)” și “Samguk Sagi (Istoria celor Trei Regate), ambele scrise în timpul Regatului Goryeo (918-1392).

În timp ce relativa obscuritate a lui Gaya este o problemă majoră pentru istorici, proiectul Gaya este, de asemenea, susținut de motive politice: Studiul confederației va implica participarea rivalilor fermi, provinciile Jeolla și Gyeongsang.

Nordul și sudul Jeolla formează în mod tradițional o regiune liberală, în timp ce provinciile din Gyeongsang sunt mai conservatoare. Rivalitatea a fost atât de puternică încât, de zeci de ani, candidații conservatori din provinciile din Gyeongsang ar fi putut să câștige victorii răsunătoare în aproape toate alegerile, iar în regiunea Jeolla era cu adevarat invers.

Instrucțiunile lui Moon de a extinde cercetarea asupra lui Gaya au declanșat inițial opoziția de la oamenii de știință din istoria antică, care au pus la îndoială ideea de a introduce politicienii.

Ha Il-sik, șeful Societății de Istorie Antică Coreeană, a publicat un articol sceptic imediat după declarația lui Moon. “Un studiu al istoriei antice nu poate da rezultate într-o perioadă scurtă, chiar dacă președintele ordonă asta, și ar trebui lăsat cercetătorilor”, a scris el.

Gaya- studii pe drum

În ciuda opoziției inițiale, societatea a ținut luna trecută un simpozion despre istoria lui Gaya împreună cu alți istorici aici, spunând că, în ciuda unor îndoieli, a fost de acord că istoria regatului necesită cercetări suplimentare.

În plus față de săpăturile și studiile care se concentrează asupra siturilor de tumuli și palate din Haman-gun din națiunea cunoscută sub numele de Ara Gaya, vor fi de asemenea săpături și studii ale fortificațiilor și tumulilor din Gimhae, ocupate odată de națiunea Geumgwan Gaya.

Excavările și studiile de la Daegaya vor avea, de asemenea, loc. Daegaya, care înseamnă literalmente “Marele Gaya”, a fost cel mai proeminent regat al confederației în ultimii săi ani, dar rămân foarte puține înregistrări. Spre deosebire de Geumgwan Gaya, acesta a fost alături de rivalul Sillei, Baekje și s-a prăbușit când aliatul său mai puternic a dispărut într-un război împotriva lui Silla. Anul 562, când a căzut Daegaya, este, în general, considerat anul în care Gaya a dispărut pentru totdeauna.

Goryeong-gun, provincia Gyeongsang de Sud, unde se afla Daegaya, are 704 de morminte considerate a fi mormintele unor oameni de viță regală și nobilă. În prezent se află pe lista candidatelor UNESCO pentru patrimoniul mondial.

Țara oferă în prezent drumeții montane, muzee și alte oportunități de turism la locul regatului uitat.

Rezultatele excavărilor și cercetărilor de pe tot parcursul anului vor fi prezentate într-o expoziție pe scară largă, cu tematica Gaya, de la Muzeul Național al Coreei, în decembrie. Acesta va marca prima expoziție tematică Gaya la muzeu din 1991.

Potrivit oficialilor muzeului, expoziția nu va acoperi doar descoperirile arheologice, ci și istoria regatelor. După expoziție, muzeul intenționează să împrumute relicvele muzeelor naționale din Japonia.

Sursa: koreaherald.com

Traducere: Mădălina Dima




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.