Parasite-2019-p01

“Parasite”- Castigatorul Palme d’Or si marile premii de la Cannes in premiera in Romania

Ajuns la ediția a zecea, festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va prezenta și anul acesta publicului din România cele mai importante filme de autor ale anului, în premieră, între 18 și 27 octombrie.

 

O selecție cu zece filme premiate cu Palme d’Or la Cannes va putea fi văzută cu ocazia celei de-a 10-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest, la Cinemateca Union. Filmele vor fi precedate de scurte interviuri video cu unii dintre cei mai mari regizori contemporani care răspund la întrebarea: Cum s-a schimbat cinematograful în ultimii 30 de ani și încotro se îndreaptă?

Totodată, a 10-a ediție a Les Films de Cannes aduce în România cele mai așteptate filme ale anului în 10 oraşe din țară: pe lânga Bucuresti, vor exista ediții ale festivalului și la Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Botoșani, Brașov, Arad, Suceava, Brăila și Slobozia.

Între 18 și 20 octombrie, cinefilii se vor putea bucura de filmele premiate pe croazetă în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, într-o ediție finanțată de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Timișoara la Aula Magna a Universității de Vest, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara și al Casei de Cultură Timișoara și în Iași, la Cinema Ateneu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Ateneului Național din Iași.

La Botosani festivalul se va desfasura între 20 și 22 octombrie, la Cinema Unirea. 

Intre 23 și 27 octombrie 2019 filmele vor putea fi vazute la Brasov, mai cu seama  la Centrul Cultural Reduta și la Cinema One.  La Arad  festivalul se va desfasura  între 25 și 27 octombrie, la Cinema ARTA. Mai apoi cei care sunt din Suceava sunt asteptati la film intre  1 și 3 noiembrie.

Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în şase săli din Bucureşti – > Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, Instituto Cervantes şi Muzeul Naţional de Artă al României – Sala Auditorium.

Printre producţiile care vor rula în edițiile din țară se numără filmele favorite ale publicului şi ale juriului de la ediţia din acest an de Cannes:Parasite (Palme d’Or), Dolor y Gloria (Premiul pentru interpretare masculină, Antonio Banderas), Matthias et Maxime (Competiția oficială), Portrait de la jeune fille en feu (Premiul pentru scenariu) sauLittle Joe (Premiul pentru interpretare feminină, Emily Beecham) precum si alte productii care au avut impact in acest an.

 

Ce ne intereseaza pe noi cel mai mult sunt desigur filmele coreene. In acest an, vom putea urmari 2 filme:  „The Gang, the cop, the devil”  prezentat in afara competitiei si desigur „Parasite” marele castigator  al premiului Palme d’or.

„THE GANGSTER, THE COP, THE DEVIL / 악인전” este un thriller din 2019  in regia lui LEE Won-Tae. Ne va prezenta povestea inedita a unei echipe de-a dreptul surprinzatoare. ↓↓

După ce supravieţuieşte cu greu unui atac violent al unui criminal în serie, Jang Dong-su ( rolul lui Don Lee), un

cunoscut interlop, e nevoit să formeze un parteneriat improbabil cu detectivul local Jung Tae-seok (rolul lui Kim

Moo Yul) pentru a-l prinde pe sadicul criminal cunoscut numai sub numele de K.

Daca vreti sa va faceti o idee despre acest film, va invit sa urmariti chiar aici trailer-ul.

Al doilea si cel mai asteptat film al festivalului este cu siguranta “Parasite”, in regia lui Bong Joon-ho. 

Înainte să devină regizor, regizorul Bong Joon-ho a studiat sociologia și filmul la Academia de Arte Frumoase din Coreea. “The Host”, proiectat în 2006 la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs, i-a cimentat reputația de regizor ce ridică filmele de gen la nivel de artă. În 2009, a prezentat „Mother” în cadrul secțiunii Un Certain Regard, iar în 2017, a făcut saltul în competiția oficială cu satira caustică „Okja”.


“Parasite/기생충 -Gisaengchung” este marele câștigător al ediției din 2019 a Festivalului de film de la Cannes și una dintre acele rare capodopere recompensate cu Palme d’Or care a întrunit ovațiile juriului, ale criticii și ale publicului.  Filmul spune povestea familiei Ki-taek, care este în șomaj și se arată foarte interesată de viața bogatei familii Park. Într-o zi, fiul lor reușește să primească o recomandare pentru a preda cursuri individuale de engleză acasă la familia Park și acesta va fi începutul unui șir de întâmplări imposibil de controlat.

~~~~~~Recenzii ~~~~

Variety scrie că „autorul coreean e într-o formă devastatoare cu această tragicomedie neagră ca smoala despre inegalitățile sociale din Coreea modernă”.

Time Magazine crede că pelicula este un „exemplu superb despre cum o poveste bine spusă, cu personaje vii, poate tăia până la os și te poate lăsa pe gânduri zile în șir.” Times conchide: Parasite „este capodopera spre care autorul și-a îndreptat întreaga sa carieră.”

Daca inca nu v-ati convins ca acest film merita vazut  va indemnam   sa priviti acest video 🙂

Program proiectii: 

20 octombrie – 16:30 – Cinema PRO – Parasite

21 octombrie – 20:30 – Cinema PRO – The Gangster, the Cop, the Devil

26 octombrie – 17:00 – Cinema Elvire Popesco – Parasite

26 octombrie – 17:30 – Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium – The Gangster, the Cop, the Devil

27 octombrie 0 17:00 – Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium – Parasite

Biletele sunt pot fi achizitionate de pe site-ul–>Eventbook.ro  au direct de la cinema.

Noi abia asteptam sa le vedem si va incurajam si pe voi sa mergeti.

Vizionare placuta!


* Ediţia a zecea a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.

*Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului. Mașina oficială a festivalului: Renault. Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Silva, Groupama Asigurări. Proiect cultural finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques. Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Europa Cinemas, Hotel Mercure, SERVE, UPS, EventbookEdiția a 10-a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films.

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.