PYH2020031120160001300_P4

BOK: Coronavirusul ar putea să aibă un impact mai mare și de durată decât epidemiile din trectu asupra economiei

Banca Centrală a Coreei de Sud a anunțat, pe 12 martie, că impactul economic al noului coronavirus va fi cel mai probabil mai mare și va dura mai mult decât acela al altor epidemii din trecut, indicând posibil o reducere cheie pe viitor, informeaz ă agenția oficială de presă Yonhap.

„Criza din prezent se așteaptă să aibă un impact mai mare decât în trecut deoarece COVID-19 se extinde și în alte state din afara Chinei, în timp ce China are cel mai mare comerț și turism și joacă un rol critic în lanțul de aprovizionare mondial,” se arată în raportul Băncii Coreei (BOK) despre politica monetară trimis către Adunarea Națională. BOK trebuie să realizeze astfel de rapoarte bianual.

Coreea de Sud a înregistrat primul caz confirmat de COVID-19 în ianuarie 2020

Potențialul viruș ucigaș care a apărut în China anul trecut a ucis până acum mai mult de 60 persoane din Coreea, majoritatea oameni în vârstă cu boli secundare, infectând alți peste 7700.

„Trendul crescător al eonomiei locale este anticipat să încetinească mult și apoi să se redreseze gradual pe măsură că răspândirea bolii contagioase încetinește… Impactul negativ al COVID-19 este anticipat să conțină o scădere la turiștii străini și o prăbușire în consumul local”, conform raportului BOK.

Banca Centrală a micșorat prognoza de creștere a economiei Coreei de Sud La 2.1% din 2.3%, cât era anterior. Raportul a sugerat că țara s-ar putea să trebuiască să se pregătească pentru un scenariu și mai rău.

„Recent, coronavirusul s-a întins către alte diferite regiuni, incluzând Europa, apărând nevoia de a monitoriza răspândirea COVID-19 și impactul său de vreme ce răspândirea poate accentua impactul negativ al virusului asupra economiei noastre,” se mai arată în documentul citat.

 În cea mai nouă întrunire de stabilire a ratei, de pe 27 februarie, Banca Centrală a menținut rata-cheie la un minim record de 1.25%, insistând că măsuri de sprijin specifice fiecărei industrii pot fi mai eficiente pentru a contracara problemele create de epidemie, cel puțin pe termen scurt. BOK a subliniat din nou nevoia de a limita creșterea în datoria pe familie, declarând în același timp că va menține o politică blândă pentru a se adapta economiei.

 „Banca plănuiește să mențină această abordare blândă de vreme ce presiunea asupra prețurilor bunurilor de consum din partea cererii este preconizată să rămâne slabă, în timp ce trendul economiei domestice este de așteptat să crească gradual,” adăuga BOK.

 Banca Centrală a păstrat rata de bază la nivelul actual din Octombrie. Așteptările pieței pentru o micșorare a ratei au crescut brusc săptămâna trecută, atunci când Rezerva Federală a SUA a declarat o micșorare bruscă de rată în prima sa ședință de urgență din ultimii 10 ani, micșorându-și propria rată cu jumătate de punct procentual, la un interval între 1 și 1.25%. „BOK va determina nevoia de a ajusta nivelul politicii blânde în același timp cu monitorizarea atentă a schimbărilor din stabilitatea financiară, cum ar fi creșterea în îndatorarea familiilor, impactul coronavirusului asupra economiilor locale și globale și inițiativele politicii monetare ale economiilor importante”, susțin reprezentanții instituției. Cu toate acestea, oficialii BOK au exclus posibilitatea ținerii unei ședințe de urgență asupra politicii monetare. „Este dificil de spus dacă o ședință de urgență asupra politicii monetare se va ține,” citând pe guvernatorul BOK, Park Jong-Seok.

  Următoarea ședință pentru stabilirea ratei a BOK este planificată pe data de 9 aprilie.

BOK a atras atenția că răspândirea bolii ar putea de asemenea să afecteze și exporturile țării, în special în sectorul de servicii. “De vreme ce vizitatorii chinezi reprezintă o porțiune mare din turiștii străini din țară, răspândirea COVID-19 este de așteptat să aibă un impact negativ puternic asupra exportului de servicii al statului,” spun oficialii BOK, adăugând că turiștii din China reprezentau 34.4% din totalul vizitatorilor străini din Coreea de Sud, în 2019.

 Exporturile Coreei de Sud au fost în scădere de 14 luni consecutive înainte de a înregistra o creștere de 4.5% luna trecută, datorată în principal unei dispute comerciale de lungă durată dintre SUA și China, cel mai mare importator de bunuri din Coreea de Sud.

 Coronavirusul afectează de asemenea piețele financiare locale, conform raportului. Investitorii străini au vândut 5.4 trilioane de woni (4.5 miliarde de dolari) în acțiuni, între 21 Ianuarie, ziua în care Coreea de Sud a înregistrat primul său caz de infecție și sfârșitul lui Februarie, conform raportului. Ulterior au mai scăpat de 3.3 trilioane de woni în doar 6 sesiuni de trading de la începutul lui Martie și până acum. „Piața reacționează sensibil la răspândirea virusului… Acest lucru reflectă îngrijorări cum că impactul său negativ asupra economiei reale ar putea crește ce măsură ce virusul se împrăștie acasă și peste hotare,” mai adăuga raportul.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.