unnamed

Samsung ar putea beneficia pe termen lung de pe urma restricției impuse de SUA Huawei

Sursă foto: The Korea Times

Este posibilca Samsung Electronics Co. să beneficieze de sancțiunile de pe piața din SUA impuse titanului chinez, Huawei Technologies Co. pe termen lung, conform spuselor analiștilor, citați de koreatimes.kr.

Sancțiunile de piața SUA, care interzic aprovizionarea cu semiconductori de producție americană de la Huawei, fără aprobare în prealabil a Washington-ului, vor intra în vigoare începând din 15 septembrie. De vreme ce tehnologiile americane sunt folosite în practic toate etapele de producere a chip-urilor, Samsung, cel mai important producător de aceste componente din lume, va întrerupe transporturile de semiconductori către Huwaei săptămâna viitoare. Chiar dacă firma aplică pentru un permis pentru State, experții sunt de părere că Washington-ul nu-l va aproba.

„În principal, politica guvernului american este să nu emită licențe pentru produsele ce conțin cipuri ce au legătură cu Huawei,” conform lui Rhee Soo-mi, un avocat din cadrul Arnold Porter, specializat pe probleme de securitate națională. „Chiar dacă firmele aplică pentru o licență, va lua foarte mult timp pentru că procesul este complex și multiple agenții din SUA vor analiza aplicația. Poate dura mai mult de un an pentru a obține licența”, a adăugat expertul într-o conferință online de presă.

 În prezent, Huwaei este unul din cei 5 mari clienți ai Samsung. Eugene Investment Securities estimează că Huawei este responsabilă pentru 7,3 trilioane de woni sau 3,2% din vânzările Samsung pentru anul trecut.

Analiștii apreciază că Samsung va fi martoră la sfârșitul restricțiilor pentru Huwaei în America, dar acest lucru va ajuta, de asemenea, afacerile gigantului sud-coreean pe termen lung, în special în zona dispozitivelor mobile. „Samsung va suferi o scădere în comenzi datorită sancțiunilor din SUA asupra Huawei și a altor firme producătoare de semiconductori din China,” conform lui Kim Dong-won, analist în cadrul KB Securities. „Cu toate acestea, acest fapt va servi drept o oportunitate pentru a-și extinde cota de piață și a-și asigura noi clienți așadar, pe termen lung, vor fi mult mai multe beneficii decât pierderi”, a mai spus acesta.

Kim mai preciza că aceste sancțiuni asupra Huawei pot face bine pieței DRAM și Samsung nu va trebui să-și mai facă griji pentru producători chinezi de chip-uri cum sunt, de exemplu, CXMT sau YMTC. „În mod ironic, interzicerea Huawei ar putea cauza epuizarea stocului DRAM și  prețurile DRAM să scadă la minim rapid,” după spusele lui Kim.

Analiștii estimează că Samsung va observa beneficiile interzicerii Huawei în cadrul diviziei sale de dispozitive mobile, acolo unde cele două companii sunt concurenți direcți.

Conform IDC (Industry Tracker Internațional Data Corp.), Huawei a depășit Samsung și a devenit cel mai mare producător de telefoane în al doilea sfert al acestui an. Firma chineză deținea 20% din cota de piață, depășind Samsung și cele 19,5 procente ale sale.

Cu toate acestea, analiștii preconizează că poziția Huawei în piața mondială de telefoane va avea de suferit de vreme ce interdicția din SUA va împiedica eforturile companiei de a face rost de componente. „În cel mai rău caz, există posibilitatea ca Huawei să-și închidă divizia de dispozitive mobile,” conform lui Lee Kyu-ha, analist în cadrul NH Investment Securities. „Piața mondială de telefoane mobile va redeveni o cursă în doi cu Samsung și Apple pe pozițiile fruntașe”, a mai spus acesta.

Divizia de dispozitive mobile a Samsung va observa efectele acestei interziceri a Huwaei în special în afara Chinei, conform lui Park Hyung-wou, analist în cadrul Shinhan Financial Investment. Anul trecut, 41% din vânzările de telefoane ale Huawei au provenit din afara țării de origine. „Luând în considerare gama de produse și segmentele de vânzări de telefoane pe categorii de prețuri, Samsung va beneficia de cele mai mari beneficii de pe urma interzicerii Huwaei în afara Chinei,” mai adaugă Park, precizâd, totodată, că „Samsung ar putea asista la o creștere a propriilor exporturi de 31 milioane de unități.”

Analiștii consideră de asemenea că Samsung își poate extinde prezența pe piața echipamentelor 5G, dominată în prezent de Huawei. Conform grupului de cercetări de piață Dell’Oro Group, cota de piață a Huawei a fost 35,7% în primul sfert al 2020, cu mult peste cel de 13,2% al Samsung, de pe locul patru. Dar Samsung a făcut eforturi de a-și asigura mai multe comenzi în vreme ce presiunile SUA asupra altor state de a nu folosi echipament Huawei continuau. Samsung a anunțat la începutul săptămânii că a încheiat o înțelegere în valoare de 7,9 trilioane woni cu gigantul american Verizon pentru frunizarea de echipamente 5G pentru următorii 5 ani.  „Odată ce cererea se mută de la interzicerea din SUA a Huawei și statele for înainta cereri pentru investiții în tehnologia 5G iar echipamentele de rețea Samsung vor avea performanțele dorite,” conform spuselor lui Doh Hyun-woo, analist în cadrul NH Investment Securities.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.