kim-ki-duk

Kim Ki-duk, marele regizor de fim sud-coreean, a încetat din viață la vârsta de 59 de ani, ca urmare a complicațiilor asociate COVID-19

Sud-coreeanul Kim Ki-duk (김기덕), regizor, scenarist, producător de film și actor, a decedat la 59 de ani, în urma complicațiilor cauzate de infecția cu virusul Sars-Cov-2, scrie realitatea.net.

Informația a fost confirmată în cursul zilei de astăzi de familia sa, care a precizat că acesta a decedat într-un spital din Riga, Letonia.

Kim Ki-duk a fost singurul regizor sud-coreean care a fost premiat la toate cele trei mari festivaluri de filme europene: Cannes, Veneția și Berlin.

Regizorul se afla în Letonia de la jumătatea lunii trecute, unde lucra la un nou proiect. Kim Ki-duk a fost spitalizat recent, dar prea târziu. Potrivit presei coreene, tratamentul care i-a fost administrat nu a avut succes. 

Kim Ki-duk este singurul regizor sud-coreean care a fost premiat la toate cele trei mari festivaluri europene: Cannes, Veneția și Berlin. A debutat în 1996, cu filmul ”A-go” (Crocodil). A mai fost premiat și la alte festivaluri de prestigiu, precum Locarno, Karlovy Vary şi San Sebastian.

În 2003, Kim Ki-duk a câştigat Premiul Oraşului Karlovy Vary şi premiul FIPRESCI cu filmul ”Hae anseon” (Garda de coastă) și, în același an, la Locarno, a câştigat Netpac Award, C.I.C.A.E. Award, Don Quixote Award şi Youth Jury Award cu filmul ”Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom” (Primăvara, vara, toamna, iarna… și primăvara).

Un an mai târziu a fost premiat, la Berlin, cu Ursul de Argint pentru filmul ”Samaria” (Fată samariteană) – cel mai bun regizor.

În 2005, la San Sebastian, a câştigat premiul FIPRESCI cu pelicula ”Bin-jip” (3-Fier), iar la Veneţia a câştigat numeroase premii de-a lungul anilor, printre care Leul de Aur, în 2012, cu filmul ”Pieta”.

În 2011, a câștigat premiul secțiunii ”Un Certain Regard” de la Cannes, cu pelicula ”Arirang”. 
There is 1 comment

Add yours
  1. Luiza

    Dumnezeu sa il odihneasca! Caci acum numai El stie ce creatii artistice deosebite s-au pierdut prin plecarea atat de precoce a acestui regizor talentat!


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.