186540306_4045195268849241_864765672312633821_n

Violoncelistul sud-coreean Jaemin Han, cel mai tânăr câștigător din istoria Concursului Enescu

Anul acesta, Coreea de Sud este marea câștigătoare a finalei Secțiunii Violoncel din cadrul Concursului Internațional George Enescu!

Sursa foto: Andrei Gîndac

Jaemin Han este artistul care a câștigat marele premiu al acestei categorii, fiind cel mai tânăr câștigător din istoria Concursului Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Șostakovici, însoțit de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Finala a avut loc sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român, la București. Locul 2 a fost ocupat de Sebastian Fritsch din Germania, iar al treilea a fost adjudecat de Ștefan Cazacu din România.

Sursa foto: Andrei Gîndac

Născut pe 11 februarie 2006, artistul a participat la renumita competiție la doar 14 ani și între timp a împlinit 15 ani, astfel încât realizarea este mai mult decât impresionantă! Premiul I al concursului internațional George Enescu 2021 valorează 15.000 de euro. Mai mult, câștigătorul are șansa de a cânta pe scena Festivalului Enescu alături de unele dintre cele mai importante orchestre din lume, precum și de a primi sprijin esențial pentru promovarea internațională.

Sursa foto: Andrei Gîndac

Jaemin Han a studiat la Korea National Institute for the Gifted cu prof. Kangho Lee și Myung-Wha Chung și a cântat ca solist la Orchestra Filarmonică Wonju, Orchestra Filarmonică din Seul și Orchestra Filarmonică Bucheon. De asemenea, a participat la cursuri de specialitate susținute de cei mai buni violonceliști din industrie, precum Julian Steckel și Jian Wang. Talentul lui Jaemin a fost recunoscut la concursurile internaționale de violoncel Dotzauer și David Popper, dar și la concursul internațional Osaka, printre altele.

Sursa foto: Andrei Gîndac

Prima fază a Concursului Internațional George Enescu 2020 a avut loc anul trecut, aducând „Frumusețe în Viață” prin muzica sa, în ciuda acestor vremuri deprimante, arătând că ne putem reinventa oricând, indiferent de greutăți. Concursul s-a mutat online, din motive evidente, fiind o premieră în lumea muzicii clasice internaționale. 205 tineri artiști au putut să-și urmeze visul și să participe la Concurs, în perioada august – septembrie 2020, ultimele două etape fiind organizate în acest an în direct la București, între 12 și 23 mai, de data aceasta cu prezența fizică a publicului.

Sursa foto: Andrei Gîndac

Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid – 5 membri ai juriului au fost prezenți la București, urmărind recitalele finaliștilor în direct de la Ateneul Român, iar 5 au urmărit spectacolele tinerilor muzicieni online. Anul acesta, cel mai mare număr de concurenți a venit din Coreea de Sud – 50. La eveniment a participat și excelența sa, domnul ambasador Kim Yong Ho, alături de soția sa.

Sursa foto: Competiția Internațională George Enescu

Concursul George Enescu este de fapt o platformă internațională de lansare a tinerilor muzicieni și de promovare a operelor marelui muzician român George Enescu printre noile generații de artiști. Este, de asemenea, o completare a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional care are loc în fiecare an în România. Competiția are patru categorii și poate fi găsită în primele cinci concursuri mondiale de muzică clasică.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.