2591121_image_1

Ținute de muncă inspirate de Hanbok (costumul tradițional coreean)

Ținuta de lucru inspirată de hanbok face parte dintr-un proiect lansat de Ministerul Culturii și de către Centrul pentru promovarea hanbok-ului  în vederea purtării acestuia de zi cu zi. Poză obținută cu amabilitatea Fundației Coreene pentru Artizanat și Design

Potrivit Korea Times, ce a atras atenția fanilor BLACKPINK de pe întreg mapamondul atunci când grupul de K-pop a dezvăluit noul său hit, „How You Like That” pe postul NBC „Show-ul de seară cu Jimmy Fallon” vara trecută au fost costumele lor de scenă: „hanbok-uri” moderne, cu alte cuvinte, costume tradiționale coreene. Membrele formației au apărut pe scenă îmbrăcate în „jeogori” (îmbrăcăminte pentru partea superioară a corpului) și „chima” (fuste), purtate de obicei la ocazii speciale, acestea având însă un twist de stil modern și culori țipătoare.

Însă, în vreme ce hanbok-urile modificate purtate de starurile K-pop pe podium afișează tăieturi mai îndrăznețe și modele potrivite pentru show-uri care îți fură ochii, alte versiuni mai potrivite pentru portul zilnic al hainelor au început să capete popularitate.

O serie de ținute office inspirate de hanbok sunt expuse ca făcând parte dintr-un proiect lansat de Ministerul Culturii, Sportului și Turismului și de către Centrul pentru promovarea hanbok-ului cu scopul de a încuraja costumul tradițional ca element de modă accesibil. Expoziția cu tema acestei vestimentații la Stația de Cultură Seul 284 din centrul orașului are loc până pe data de 11 iunie.

Proiectul hanbok al ministerului a luat ființă anul trecut când acesta a introdus uniforme modificate pentru mai mult de o duzină de școli medii și licee din toată țara. În martie, ministerul a declarat ca fiecare miercuri din fiecare lună să fie „o zi bună pentru a purta hanbok” pentru angajații acestuia.

În prezent, planul acestuia este să introducă o colecție de hanbok-uri modificate ca îmbrăcăminte lejeră pentru oamenii de afaceri. Un total de 64 de costume de diverse stiluri, de la tricouri de vară până la jachete căptușite pentru iarnă sunt afișate în prezent la expoziție. În timp ce acestea păstrează semnătura veșmântului tradițional, precum gulerele, mânecile și contururile delicate, seria țintește să aducă o combinație de stil și comfort potrivite pentru birou. 

În etapa de probă, costumele vor fi adoptate de instituții culturale și artistice administrate de stat care sunt în contact permanent cu publicul coreean și cu turiști. Ministerul speră să își extindă scopul către alte industrii, incluzându-le pe cele de turism și ospitalitate. Organizațiile interesate pot vizita expoziția de la Stația de Cultură Seul 284 sau pot să planifice o întâlnire individuală cu Centrul pentru promovarea hanbok-ului.

„Îmbrăcămintea pentru muncă sau uniformele sunt adeseori asociate cu un mediu standardizat, rigid. Sperăm să introducem hanbok-uri moderne în această atmosferă pentru a arăta că vestimentația tradițională poate aduce confort și frumusețe,” a declarat Park Ju-young pentru The Korea Times  în cadrul echipei de afaceri la Centrul pentru promovarea hanbok-ului.

Aceasta a adăugat că angajații de la Muzeul Național al Hangeul din Seul, inclusiv personalul responsabil cu informațiile de la recepție, ghizii și îndrumătorii pentru cultură vor purta uniformele inspirate de hanbok spre finalul anului acestuia. Centrele pentru cultură coreeană din Marea Britanie și Vietnam au decis de asemenea să adopte vestimentația.

„Pentru centrele culturale de peste ocean, chiar dacă personalul nu va purta uniforma pentru atribuțiile de birou în persoană, faptul că aceștia vor purta vestimentația inspirată de hanbok-ul coreean în afara Coreei va fi în sine un lucru important.”

Vestimentație business inspirată de hanbok /Sursa foto: KCDF




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.