Prepararea de Makgeolli și cultura sa au fost desemnate elemente ale Patrimoniului Cultural Intangibil Național

Conform agenției de știri Yonhap și K-odyssey, la data de 15 iunie 2021, Administrația Patrimoniului Cultural din Coreea a decis să includă vinul de orez denumit Makgeolli, precum și fabricarea și cultura sa (modul în care coreenii se adună și se bucură de această băutură), pe lista de elemente ale Patrimoniului cultural intangibil național.

Alte câteva băuturi alcoolice tradiționale au fost numite comori culturale intangibile, printre care Munbaeju și Dugyeonju din Myeoncheon și Gyodong Beopju din Gyeongju, provenind din regiuni diferite. Însă cum Makgeolli este o băutură alcoolică coreeană tradițională, fabricată cu ușurință printr-un proces moștenit de generații, și des întâlnită în toate colțurile peninsulei, aceasta va fi inclusă pe lista Patrimoniului Cultural Intangibil Coreean.

 

                                                           Sursă foto: Kimchimari.com

 

Trecerea vinului de orez, Makgeolli, în registrul patrimoniului cultural intangibil este ceva semnificativ, întrucât locuitorii peninsulei au propus acest lucru direct, iar Administrația Patrimoniului Cultural din Coreea (The Cultural Heritage Administration sau CHA), a decis să desemnze această băutură alcoolică tradițională, precum și cultura sa asociată, ca elemente aparținând patrimoniului intangibil coreean, fără vreun păstrător al tradiției preparării sale.

Ingredientele principale pentru realizarea vinului de orez Makgeolli sunt apa, orezul și drojdia. Pentru prepararea sa se spală orezul și se lasă la fermentat cu drojdie și apă pentru câteva zile. Cuvântul Makgeolli este derivat din cuvintele „Mak” care înseamnă „chiar acum” și  „geolli” sau „a filtra”.

 

                                                               Sursă foto: Kimchimari.com

 

Deși originea acestui tip de alcool este necunoscută, se presupune că fermierii ar fi consumat acest alcool în timpul sezonului cultivării în perioada celor Trei Regate (circa 57 î.Hr.-668 d. Hr.), așa cum se poate observa și în tabloul de mai jos.

 

                                                                                        Sursă foto: K-odyssey.com

 

Până spre sfârșitul dinastiei Joseon (1910), Makgeolli era pregătit în gospodăriile individuale, dar odată cu începutul secolului al XX-lea, procesul de producție a vinului de orez a fost transformat într-unul comercial. Chiar dacă tehnicile și ingredientele preparării de Makgeolli s-au mai schimbat întrucâtva, acesta a reușit să-și păstreze renumele de băutură alcoolică tradițională coreeană.

Un membru oficial al CHA a declarat: „Tradiția preparării și împărțirii vinului de orez Makgeolli cu cei dragi este moștenită din generație în generație și este un subiect interesant pentru cercetarea științifică din mai multe domenii, contribuind, astfel, la aprofundarea înțelegerii culturii coreene”.

CHA va susține un eveniment special pentru a sărbători desemnarea vinului Makgeolli ce va avea loc la Palatul Hwaseong Haenggung din orașul Suwon, pe data de 26 iunie, de la ora 17, și va fi organizat în colaborare cu Korea Makgeolli Association și Korea Traditional Liquor Manufacturers Association. În plus, vor avea loc evenimente deosebite în 26 de fabrici pentru producția Makgeolli în toată țara între 26 și 27 iunie.

Voi ați încercat Makgeolli? Are un gust puțin înțepător, de la procesul de fermentare, dar e și dulce, fiind disponibil într-o gamă variată de arome, de la cea de castane la banane, piersici sau mandarine.

E numai bun de încercat vara, dar nu numai!

                                                                        Sursă foto: Visitseoul.net




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.