CHUSEOK

CHUSEOK – Celebrarea sud-coreeană a recunoștinței

În primul rând am dori să vă urăm tuturor un Chuseok minunat! Sperăm că vă veți bucura pe deplin de aceste zile vesele de sărbătoare!
Este din nou acea perioadă a anului, „sezonul cu cer senin și cai puternici” – nimic nu descrie toamna în Coreea mai bine decât această veche zicală. Ceea ce înseamnă că și una dintre cele mai importante sărbători ale Coreei de Sud a sosit în sfârșit! Chuseok este un festival al recoltei pe care întreaga națiune îl sărbătorește împreună. În funcție de calendarul lunar, 추석 este de obicei sărbătorit la sfârșitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie. Anul acesta, se desfășoară în perioada 20-22 septembrie. În trecut, fermierii își arătau recunoștința și aduceau un omagiu strămoșilor lor prezentându-le noua recoltă, crezând că vor petrece iarna care vine cu căldură și o mulțime de mâncare și vor avea o recoltă bogată pentru anul care vine. Apoi își împărțeau mâncarea cu prietenii, familia și vecinii.
În zilele noastre, este o sărbătoare cu ocazia căreia oamenii iau o pauză de la viața lor aglomerată pentru a pleca acasă și a petrece timpul cu familia și prietenii lor. Coreenii continuă tradițiile trecutului în fiecare toamnă, întorcându-se în orașele lor natale pentru a sărbători împreună cu familiile, savurând bucatele sezoniere, jucând jocuri și celebrând strămoșii. Mulți aleg să poarte Hanbok acasă în vizitele la părinți, aducând cadouri precum ginseng, carne, pește, fructe și ulei de gătit (ceea ce semnifică un „flux bun” în muncă și viață). Apoi se închină în fața părinților, urându-le o viață sănătoasă și prosperă. Acest act de a vizita casa părinților se numește 귀성(gwiseong).
Drept urmare, aeroporturile, trenurile și toate drumurile sunt împânzite pe măsură ce oamenii se întorc în orașele natale. Există chiar și o expresie pentru acest fenomen, „migrația în masă Chuseok”. Dar, din cauza situației actuale, lucrurile stau diferit acum, nefiind tocmai recomandate călătoriile. Anul trecut, autoritățile din județul Cheongyang-gun, provincia Chungcheongbuk-do, au pus peste tot bannere pe care scria „Doar fiii și fiicele rele vin acasă”.
차례 (Charye) este un ritual memorial dedicat strămoșilor, care a fost ținut timp de mii de ani în Coreea cu ocazia acestei zile. În dimineața zilei de Chuseok, membrii familiei se adună în casele lor pentru a ține o slujbă de pomenire pentru strămoși, de obicei până la aproximativ patru generații (Chuseok probabil nu s-ar mai termina dacă ar încerca să-și aducă omagiul pentru generații mai vechi de atât). După ceremonie, toată lumea se așează la masă pentru a savura mâncarea delicioasă pe care au pregătit-o și au folosit-o pentru rit, petrecând timp prețios cu cei dragi. Având în vedere situația actuală însă, numărul vizitatorilor la altarele ancestrale interioare este limitat, ceea ce determină mai mulți oameni să efectueze riturile online. Așadar, familiile împărtășesc online fotografii de familie și scriu mesaje despre rudele lor decedate.
Desigur, nicio sărbătoare nu ar fi completă fără mâncare, iar Chuseok nu face excepție. Pregătirea delicateselor implică multe mâini datorită cantității și varietății de alimente care trebuie preparate. Mâncarea este menită să servească strămoșilor dar și familiei, prin urmare coreenii cred că, cu cât depun mai mult efort pentru a o face, cu atât mai mult respect arată pentru ei. Poate că cel mai simbolic fel de mâncare este 송편 (songpyeon), prăjiturile de orez în formă de lună. Pe lângă Songpyeon, în timpul festivalului sunt servite diverse alte alimente și fructe, în funcție de regiune. Alimente reprezentative includ și băuturile tradiționale, cum ar fi soju și makgeolli dar și jeon, clătite sărate.
Coreenii se implică, de asemenea, în diverse jocuri populare și de divertisment. Cele două dansuri celebre cu această ocazie sunt talchum și ganggangsullae. Talchum este un dans coreean cu măști, în timp ce ganggangsullae este un dans coreean în cerc. În timpul dansului cercului, femeile se îmbracă în hainele coreene numite hanbok. Ele își unesc mâinile într-un cerc și cântă împreună. Celebrul dans ganggangsullae își are originea în dinastia Joseon, 1392-1910. Dacă nu ați văzut niciodată dansul, este chiar interesant de urmărit. În afară de dansuri, o altă tradiție coreeană este ssireum, un meci individual de lupte desfășurat pe o groapă circulară de nisip. Câștigătorul necesită multe abilități și forță.
O altă tradiție Chuseok în Coreea modernă este aceea de a oferi cadouri. Coreenii vor oferi cadouri nu numai rudelor lor, ci și prietenilor și partenerilor de afaceri pentru a-și arăta mulțumirea și aprecierea. Unele idei obișnuite de cadouri sunt carnea de vită de înaltă calitate, fructe proaspete și seturi de cadouri, de la gustări tradiționale coreene la articole utile, cum ar fi șamponul. Dacă vă veți plimba prin supermarketuri și prin magazinele universale înainte de Chuseok, veți găsi fără îndoială o mare varietate de seturi de cadouri la vânzare. Spam-ul, care este extrem de popular în Coreea, este de fapt unul dintre cele mai populare cadouri.
Știați că?
În Coreea, când privești luna plină, este posibil să vezi imaginea unui iepure care face prăjituri de orez. Legenda spune așa – O vulpe, o maimuță și un iepure erau elevi devotați ai budismului. Într-o zi, credința lor a fost testată de Împăratul Cerurilor, care s-a deghizat în cerșetor și a cerut animalelor ceva de mâncare. Fiecare animal a mers pe cont propriu pentru a aduna hrană, vulpea aducând pește, maimuța fructe, iar iepurele niște iarbă. Din cauza slabei ofrande a iepurelui, acesta a decis să dea foc ierbii și să sară in ea pentru a se oferi cerșetorului. Împăratul a fost atât de emoționat de gest încât l-a numit pe iepure gardian al lunii. Iepurele este astfel un semn al fertilității, fiind un simbol al sărbătorii Chuseok pentru recolte abundente.
Există multe activități tradiționale distractive și o varietate largă de mâncăruri delicioase de încercat! Nu uitați să petreceți timpul cu cei dragi și să mâncați preparate delicioase pentru a surprinde esența acestei sărbători coreene.
Chuseok fericit! 
마음까지 넉넉해지는 풍성한 한가위 보내세요 ~



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.