original

Sfârșitul Războiului Coreean, convenit, în principiu

Coreea de Nord și de Sud, SUA și China convin, în principiu, să declare încheierea oficială a Războiului Coreean care s-a încheiat cu un armistițiu, spune președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Dar discuțiile nu au început încă din cauza cererilor Coreei de Nord, a adăugat el.

Foto via Getty Images

Războiul Coreean a durat între 1950 și 1953.

Coreea de Nord și Coreea de Sud se află, din punct de vedere ethnic, în război încă de pe atunci – susținute de China și, respectiv, SUA – și blocate într-o relație tensionată.

După ce a făcut din angajamentul cu Nordul o piatră de temelie a președinției sale, Moon pledează de mult timp pentru o declarație oficială de încheiere a conflictului. Dar observatorii cred că ar fi foarte greu de realizat, potrivit BBC.

Domnul Moon, care vizitează în prezent Australia, a vorbit la o conferință de presă comună la Canberra, împreună cu prim-ministrul australian Scott Morrison.

Ce dorește Coreea de Nord?

În septembrie, Kim Yo-jong, sora puternică a liderului nord-coreean Kim Jong-un, a semnalat că țara ei ar putea fi deschisă la discuții, dar numai dacă SUA ar renunța la ceea ce ea a numit o „politică ostilă” împotriva lor.

Coreea de Nord se opune în mod constant prezenței trupelor americane în Coreea de Sud; exercițiile militare comune organizate în fiecare an între SUA și Coreea de Sud; precum și sancțiunile conduse de SUA împotriva programului de arme al Coreei de Nord.

Dar SUA au spus în repetate rânduri că Coreea de Nord trebuie mai întâi să renunțe la armele nucleare înainte de a putea fi ridicate orice sancțiuni.

Luni, Moon a spus că Coreea de Nord continuă să facă această cerere ca o condiție prealabilă pentru discuții.

„Din acest motiv, nu putem să stăm la o discuție sau o negociere asupra declarației… sperăm că vor fi inițiate discuțiile”, a spus el.

Liderul sud-coreean a susținut anterior că o declarație oficială de a pune capăt războiului ar încuraja Nordul să renunțe la armele nucleare.

Totuși, președintele Moon nu mai are timp.

El își va încheia mandatul în martie, după cinci ani de promisiuni sincere de a aduce pacea permanentă în peninsula coreeană.

Și totuși, Coreea de Nord rămâne mai izolată ca niciodată. Zilele strângerii de mână și promisiunilor dintre Phenian și Seul par să s-au încheiat. Deocamdată.

Încercarea de a pune pe masă un acord de încheiere a războiului este ultima speranță a lui Moon Jae-in.

Dar, acesta se confruntă cu provocări importante. Statele Unite par să fie mai puțin entuziasmate de idee. Administrația Biden pare încântată să vorbească despre asta și, desigur, nimeni nu dorește o stare permanentă de război în peninsulă. Dar unii cred că un acord l-ar recompensa pe Kim Jong-un fără a primi garanții în schimb.

Cei în favoare spun că acordul este un gest diplomatic – un punct de plecare pentru a oferi Coreei de Nord garanții de securitate. Cei care se opun spun că Phenianul l-ar putea folosi pentru a cere retragerea a 28.500 de soldați americani din Coreea de Sud și pentru a pune capăt exercițiilor militare anuale comune între SUA și Coreea de Sud.

Presa de stat nord-coreeană a descris, de asemenea, ideea drept „prematură”.

Însă, există o problemă mai mare pentru președintele Moon. Coreea de Sud nu a semnat armistițiul. Acest acord de sfârșit de război nu este darul lui oferit cărților de istorie.

El poate continua să încerce să adune toate părțile la masă, dar ca toate părțile să fie de acord cu detaliile, ar fi echivalentul diplomatic al escaladării Everestului.

 

Ce au declarat Statele Unite ale Americii și China?

În timpul unei conferințe de presă din octombrie, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că SUA „ar putea avea perspective oarecum diferite cu privire la succesiunea exactă sau momentul condițiilor pentru diferiți pași” pentru a ajunge la un acord asupra unei declarații.

Între timp, agenția de presă sud-coreeană Yonhap (ADAUGA LINKUL!!!) a raportat săptămâna trecută că diplomatul chinez de top Yang Jiechi a promis sprijinul țării sale pentru „insitarea asupra declarației de încheiere a războiului”, citând diplomații sud-coreeni de la Beijing.

Ce s-a întâmplat în timpul Războiului Coreean?

Războiul a început cu o incursiune peste paralela 38, granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, a 75.000 de soldați din nordul comunist în iunie 1950.

Trupele americane care sprijineau Sudul s-au alăturat războiului în lunile următoare, iar nord-coreenii, sprijiniți de China și URSS, au fost respinși.

A urmat un impas sângeros și a fost semnat un armistițiu între SUA și Coreea de Nord în iulie 1953.

Cinci milioane de militari și civili și-au pierdut viața în acest conflict.

Urmăriți aici un scurt clip în care este explicate diviziunea dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud:




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.